Workshop 2 [HR] - De la individ la echipa si de la echipa la retele de echipe

#FORMAT

Workshop-urile sunt sesiuni interactive care se axeaza pe transferul de cunostinte prin schimb de experienta. Sesiunile, la care participa pana la 3 speakeri, se desfasoara sub forma de prezentari de 15 minute, axate pe studii de caz, exemple de buna practica, analize si sunt urmate de sesiuni interactive de intrebari si raspunsuri moderate. Sesiunile cu 4 pana in 5 speakeri se desfasoara sub forma de interviu pe scena, urmat de sesiuni de intrebari si raspunsuri moderate. Sesiunile de intrebari si raspunsuri dureaza minim 40 de minute, oferind astfel celor din sala posbilitatea de a adapta continutul acestor sesiuni la problemele si preocuparile lor specifice, crescand utilitatea si relevanta acestor sesiuni. 

 

#TOPICURI

 HR, Managementul resurselor umana, Coordonarea oamenilor din subordine, Cultura organizationala, Designul locului de munca, Joburile viitorului, Angajamentul oamenilor din organizatie, Well-being la locul muncii, Brand de angajator, Beneficii oferite angajatilor

#AUDIENTA target

Manageri si Directori de Resurse Umane, Specialisti si Experti in resurse umane, Consultati, Traineri, Antreprenori, Profesionisti, toti cei interesati de tema si subiect

#TEMA si CONTEXT

Echipa. Toti leaderii si managerii care conduc oameni stiu cat este de greu sa formezi o echipa performanta. Managementul echipei este un act ce tine de echilibrul dintre obiective, comunicare si resurse. In articolul sau "Organizational Design: the rise of team" McDowell scria ca un nou model de organizare este pe cale sa rasara. McDowell spunea ca vremea organizarii statice si ierarhice este pe cale sa apuna lasand loc unei organizari axate pe retele de echipe, capabile de a se adapta foarte rapid la un mediu in schimbare continua. In mod traditional focusul HR este pe individ, pe post. Astazi multe din practiciile HR (in special cele axate pe recrutare si managementul performantei) pornesc de la individ, dar apar primele semne ca atentia in HR se schimba de pe individ pe echipa. Din ce in ce mai multa atentie se pune pe modalitatea prin care se poate imbunatatii modul in care membrii unei echipa lucreaza si coopereaza intre ei pentru a obtine performanta...

Se pune problema, cum poti identifica oamenii cei mai potriviti (care sa corespunda cat mai bine rolurilor pe care le cauti in echipa), cum poti gestiona cooperarea intre oameni dificili, cum poti rezolva conflictele, sa castigi cooperarea si increderea lor, cum ii poti motiva si implica pentru a ajunge la cele mai bune rezultate in cel mai productiv mod cu putinta.

Acest workshop interactiv va incerca pe durata ei de desfasurare sa raspunda la cat mai multe din aceste intrebari:

  • ce este o echipa?
  • cate etape sunt in formarea unei echipe?
  • prin ce se carecterizeaza fiecare etapa?
  • care sunt stilurile de leadership si cum le folosesti in diverse situatii?
  • De ce scade nivelul de motivare si implicare a echipei?
  • Cum poti creste motivarea echipei?
  • Ce este engagementul si de ce este ea importanta pentru performanta?
  • Ce inseamna o echipa disfunctionala?
  • Ce inseamna managementul comportamentelor in echipa?
  • Ce inseamna managementul performantei unei echipei?
  • Cum poti introduce o cultura de feedback in echipa? De ce este ea importanta?
  • Cum va afecteaza modul in care va raportati la viata si sanatate productivitatea si implicarea in echipa?
  • Ce sunt rolurile in echipa?
  • De ce sunt importante emotiile in echipa? Ce este inteligenta emotionala si cum o putem folosi cu succes?
  • Cand si cum sa reformatezi echipa?
  • Ce este spiritul de echipa?
  • Cum poti avea o cultura de coaching si de self-management in echipa ta?
  • Cum poti avea o echipa performanta?
  • Cum gestionezi cu succes conflictele in echipa? De ce apar ele? Cate faze are un conflict si cum poti aplana conflictul in fiecare din aceste faze? Ce inseamna sa implementezi o cultura cu fara conflicte?
Articolul anterior
Articolul urmator
Lista speakeri

Fondator, Human Performance Development International

Petru este fondatorul HPDI (Human Performance Development International) şi preşedintele Fundaţiei Leaders, cel mai cunoscut ONG din România ce promovează leadershipul. De peste 10 ani, HPDI îl reprezintă în Europa pe Jim Bagnola, unul dintre cei mai cunoscuţi speakeri internaţionali. Împreună cu acesta, asigurăm servicii de consultanţă pentru peste 30 de companii, pe programe de dezvoltare a competentelor de leadership, comunicare, customer service, team management, change management şi coaching. A absolvit Academia de Studii Economice, secţiunea Managementul Afacerilor, a urmat un master în Project Management cu Asebuss şi Kenessaw State University şi multe alte programe de training naţionale şi internaţionale. A fost implicat în Aiesec pe perioada facultăţii iar mai târziu s-a alăturat Leaders în identificarea şi creşterea masei de oameni care vor produce schimbări în societate. În 2008 a urmat programul de 1 an al Aspen Institute – Young Leaders Program. În prezent, Petru este antreprenor, consultant şi trainer acreditat ANC, conducând HPDI, fondator a diferite start-up-uri şi iniţiative în sfera educaţiei şi nu numai. Este consultant şi coach în project management, motivare, leadership, antreprenoriat şi proiecte complexe de dezvoltare.

Citeste mai mult

Founder, www.efratavnor.com

Efrat Avnor este unul dintre cei mai buni consultanti in performanta la nivel global, Project Manager si dezvoltator de programe de management al performantei. Efrat are peste 20 de ani de experienta, cu precadere in industria IT, in identificarea si rezolvarea barierelor in design-ul, implementarea si strategia unor proiecte de amploare, precum si in construirea unor programe operationale eficiente de management al performantei. Experienta ei profesionala include construirea de la 0 si gestionarea echipelor de lucru din 5 continente. In ultimii 7 ani, Efrat a consultat,de asemenea, si IMM-uri in curs de dezvoltare. Activitatea profesionala a lui Efrat presupune dezvoltarea unor sisteme si culturi organizationale colaborative, concentrandu-se pe eficientizarea costurilor si timpului alocat acestor procese. In domeniul sportiv, activitatea profesionala a lui Efrat in ultimii 7 ani a presupus coaching-ul unor antrenori de top ale unor echipe performante precum: echipa Cleveland Sport (NBA Cavaliers, AFL Gladiator, Hockey Monsters, Basketball D-league) si antrenorul principal al echipei de baschet Maccabi Tel Aviv.

Citeste mai mult

Co-fondator, Programul John Maxwell Team Romania

Absolventa a Facultatii de Drept, lucreaza de 16 ani in propriul business, construind echipe de performeri, persoane capabile sa-si conduca propriile organizatii prin programe de training si cursuri de dezvoltare personala si leadership. Pasionata de domeniul dezvoltarii personale, Ileana este Speaker, Coach şi Trainer Certificat John Maxwell TEAM SUA, cofondator al Programului John Maxwell Team Romania, si membru al Programului John Maxwell TEAM MENTORSHIP SUA fiind unul dintre cei 15 membri in President”s Advisory Council. Organizeaza si sustine seminarii, workshopuri si discursuri motivationale care sa-i ajute pe oameni în creşterea personală şi profesională prin intermediul studierii şi aplicării practice a metodelor de leadership dovedite de John Maxwell în ultimii 40 de ani.

Citeste mai mult

Healthcare Business Innovator, Founder, Fundatia Regina Maria

Healthcare Business Innovator, Wargha Enayati are background professional în domeniul serviciilor medicale. Ca antrepreneur și medic cardiolog, a fost cel care a fondat prima retea privată de sănătate și a introdus abonamentele medicale pe o piață care acum a ajuns la un million de abonamente.

Citeste mai mult

Development Consultant, Colorful Cultures

Iulian Ioniță a lucrat ca trainer intern, trainer coordinator iar apoi ca Freelancer pentru companii prestigioase precum Achieve Global, MDI-Training Romania. A ocupat pozititii ca Training Manager pentru WNS Global Services sau Coordonator al HR Field Business Partners la Kruk Romania. Iulian se ocupa acum, din postura de Consultant la Colorful Cultures, de construirea si livrarea celor mai bune solutii de dezvoltare pentru clientii din corporatii transnationale, care urmaresc comunicarea interculturala, alinierea valorilor si profesionalizarea in acelasi timp.

Citeste mai mult
Moderatori

Consultant comunicare & Branding personal, Co-fondator Chic-Elite.ro

Am contribuit la dezvoltarea unor branduri premium in presa romaneasca, precum Eva.ro sau revista Cariere, si am avut ocazia de a interactiona cu sute de manageri, antreprenori si guru internationali din mediul de afaceri. 2015 mi-a imbogatit activitatea cu doua proiecte noi – comunitatea online dedicata femeilor Chic-Elite.ro, unde sunt co-fondator, si o structura de economie sociala, un hotel de animale de companie, Hello, Pet!, unde sunt brand ambassador.

Citeste mai mult