Business Days Magazine - numarul 10

Rasfoieste online numarul 10 al revistei Business Days Magazine.

Ne bucuram ca al zecelea numar al „Business Days Magazine“ se intampla la Iasi.
Am folosit nu intamplator acest „se intampla“ pentru ca mi-a placut acel „it’s happening“  folosit de directorul general al grupului suedez Besedo, explicand de ce a ales sa deschida un centru in Romania si, in mod special, la Iasi. Vorbim, desigur, tot despre o investitie in ITO – outsourcing in IT, acest motor care, de cativa ani, trage dupa el economia si chiar viata orasului. 

Doar ca acum am trecut intr-o noua treapta de viteza, aceea in care investitorii nu mai vin in Iasi doar pentru realizarea unor economii de costuri, ci pentru a gasi valoare adaugata. Or, aceasta comutare pe noul nivel este, in primul rand, o veste extraordinara pentru tinerii, specialistii de aici, care nu mai trebuie... sa-si comute viata in alta tara.

Iarasi nu folosesc intamplator a comuta – l-am imprumutat din dosarul de candidatura al Iasiului depus in toamna trecuta pentru selectia finala a concursului de desemnare a Capitalei Europene Culturale 2021. Comuta pe Iasi, pentru ca Iasiul va fi interfata rasariteana a culturii europene in 2021. Asa o fi, si-au zis membrii juriului international, care a analizat candidatura, doar ca nu sunteti suficient de convingatori in proiectele pe care le propuneti.

Mai multa concentrare pe prezent si mai putin pe trecut! Trecutul te recomanda, dar tu cauta sa dezvolti ceea ce te defineste acum. Sunt sfaturile pe care, mai direct sau mai pe ocolite, le-a primit elevul Iasi dupa ce a picat la concursul pentru alegerea Capitalei Europene a Culturii. De dragul iesenilor lui de azi si de maine, ba chiar si a celor de ieri, orasul trebuie sa traga niste invataminte din acest moment stanjenitor. Pentru mai multe detalii, citeste Analiza. 
13.000 de ieseni au produs o revelatie nationala la aceste alegeri locale – propulsand un IT-ist, Andrei Postolache, 37 de ani, care vine de nicaieri pe scena publica si ia peste noapte 13% din voturile la primarie (o treime din candidatul de sistem de pe primul loc). Nu are in spate nici macar logistica unui partid mic. Plus ca nu e avocat, ci IT-ist. El nu pledeaza, ci vrea sa reseteze. Intrebarea e… ce vrea alegatorul / consumatorul?
Doar cateva sute de ieseni s-au uitat, spre exemplu, pe planurile propuse de Postolache. 

Totul se invarteste in jurul IT-ului si la Iasi, ca si in celelalte mari orase, iar influenta lui se vede si in alte industrii. Cum si ce, aflati in coverstory.

Ne bucuram si sa va spunem ca numarul nostru aniversar mai are si povesti de citit la un pahar de vin (cu) Bucium, exemple si initiative de educatie altfel, lansari, evenimente, opinii si... iar IT!

Mai avem si povestea unui business cu gheata carbonica, un minighid pentru cei interesati sa achizitioneze o franciza, cum sa faci un business de volum profitabil si... iar IT!