Tichetele de masă, beneficii extrasalariale preferate în țara noastră

Tichetele de masă, beneficii extrasalariale preferate în țara noastră

Pachetele de beneficii extrasalariale au câștigat teren în ultimii zece ani în rândul companiilor, acestea înțelegând necesitatea acordării acestor avantaje non-salariale pentru a atrage și păstra angajații de valoare. Un studiu realizat de GfK a arătat că tichetele valorice reprezintă un instrument de motivare cu popularitate ridicată în rândul angajaților și angajatorilor, tichetele de masă și tichetele cadou fiind cele mai cunoscute, cele mai des acordate și cele mai dorite de către salariați.

Studiul ”Percepția asupra sistemului de tichete valorice” a arătat că trei din patru angajați care primesc tichete de masă le consideră ca fiind esențiale pentru ei.

Răspunsurile au evidențiat și că pentru 77% dintre angajați tichetele de masă înseamnă pentru salariați creșterea puterii de cumpărare, sprijin pentru achiziția de alimente (66% dintre respondenți) și motivare crescută la locul de muncă (63% dintre respondenți). De asemenea, pentru 88% dintre salariații beneficiari respondenți ai studiului tichetele de masă sunt un beneficiu valoros, iar 90% dintre ei susțin că utilizarea lor este ușoară.

Pentru aproape jumătate dintre angajații participanți la studiu acordarea tichetelor de masă este un aspect de care țin cont la angajare, considerându-le chiar un drept indispensabil. Principalele avantaje ale tichetelor de masă pentru angajați sunt legate atât de libertatea de alegere a locului de consum a hranei, cât și de faptul că acestea ajută la asigurarea unui echilibru între viața profesională și personală. În plus, tichetele de masă ajută la sudarea echipei, prin ieșirea la masa de prânz și la adoptarea unui stil de viață sănătos.

Edenred in baza parteneriatului cu Business Days ofera antreprenorilor din comunitatea BD posibilitatea de a incerca gratuit acest serviciu pana la finalul anului 2018. Oferta este limitata si este valabila doar pentru primele 100 de solicitari. Afla aici care sunt beneficiile tichetelor de masa oferite de Edenred si aplica pentru a beneficia de gratuitatea acestor servicii pana la finalul anului 2018 apasand butonul de mai jos:

Un alt aspect important relevat de studiu a fost legat de valoarea coșului-mediu de cumpărături – prezența tichetelor de masă a ajutat la creșterea valorii coșului de cumpărături în magazinele partenere și la creșterea puterii de cumpărare a beneficiarilor.

Sursă foto: Studiu ”Percepția asupra sistemului de tichete valorice”

 

Acordarea tichetelor de masă, avantajoase și pentru angajatori

Studiul realizat GfK România la cererea Asociației Profesionale a Emitenților de Tichete (APET) a arătat și faptul că acordarea de tichete valorice este important și pentru angajatori. Din rezultatele acestuia a reieșit că 84% dintre angajatorii care acordă tichete valorice apreciază avantajele fiscale asociate sistemului de tichete, iar 46% dintre companiile respondente consideră că acordarea de tichete valorice a condus la creșterea productivității angajaților. 80% dintre angajatorii care acordă tichete valorice susțin că tichetele de masă sunt esențiale pentru bunul mers al afacerii lor, iar unul din trei respondenți crede că tichetele ajută la reducerea absenteismului în rândul salariaților.

În plus, angajatorii care oferă tichete de masă beneficiază de facilități fiscale importante, după cum notează Edenred, una dintre companiile emitente de tichete de masă și membră APET.

 

 

Potrivit Edenred, dacă le oferi angajaților câte un tichet de masă în valoare de 15,18 lei pentru fiecare zi lucrătoare, economisești 37% din buget comparativ cu acordarea aceleiași sume de bani în numerar, profitând de beneficii multiple cum ar fi:
• Eliminarea taxelor sociale - Ești scutit de la plata taxelor sociale salariale și patronale, sumele fiind deductibile și de la plata impozitului pe profit.
• Suport modern, sigur și elegant - Încarci tichetele de masă pe cardul Edenred, iar angajații se bucură de plăți flexibile, contactless, în cea mai extinsă rețea de comercianți parteneri.
• Platformă electronică ușor de utilizat - Pe Edenred Online poți plasa și gestiona comenzi de tichete de masă pe suport card sau hârtie, descărca facturi și accesa informațiile și serviciile de care ai nevoie de pe orice calculator dorești.

Sursă foto: Studiu ”Percepția asupra sistemului de tichete valorice”

Scurt istoric al prezenței tichetelor de masă în România

Tichetele de masă sunt parte din pachetele de beneficii extrasalariale în peste 40 de țări, inclusiv în aproape toate țările membre ale Uniunii Europene. În România tichetele de masă există din 1999, odată cu intrarea în vigoare a Legii 142/1998, reprezentând "o alocaţie individuală de hrană" pe care firmele o pot acorda angajaţilor cu contract de muncă pentru fiecare zi lucrată pe parcursul unei luni calendaristice. În prezent valoarea maximă a unui tichet de masă este 15,18 lei și poate fi acordat atât pe hârtie, cât și pe suport electronic. Pe piaţa românească a tichetelor activează mai multi jucatori, care formează, împreună, Asociația Profesională a Emitenților de Tichete (APET), membră a Social Vouchers International Association (SVIA) din 2017.

Dacă vrei să afli mai multe despre beneficiile extrasalariale și vrei să descarci studiul realizat de GFK despre tichetele de masă în România, completează formularul de mai jos:

 

Vezi mai multe articole din categoria: Companii