Fast, furious & amazing tech: inteligența artificială

Fast, furious & amazing tech: inteligența artificială

Tehnologia avansează cu o viteză amețitoare. Acum, în minutele în care vorbim despre ea, se întâmplă cel puțin câteva sute de lucruri absolut incredibile, remarcabile, de neimaginat în minutele de dinainte de a începe să vorbim.

În ADN-ul tehnologiei moderne e inteligența artificială, un fel de sumă de abilități cu care sunt înzestrate computerele sau mașinile asociate acestora ca să gândească și să acționeze aproape ca o ființă umană. Ele raționează, strâng date pe care le gestionează și le sortează, au capacitatea să rețină experiențele anterioare sau pot generaliza, pornind de la un caz particular.

Ca domeniu de cercetare, inteligența artificială a apărut în 1956, a intrat într-un con de umbră în anii 1970, apoi s-a reîntors în gloria lumii la începutul anilor 2000. Sunt, însă, dovezi că ea exista încă din antichitate. Hefaisos, zeul focului, al metalelor și al metalurgiei, nu confecționa numai arme și armuri, ci și obiecte care se mișcau singure, iar în Egiptul antic, statuetele zeilor, prin mișcările lor, animau ceremoniile religioase. Apoi, de la mașinăriile automatizate ale lui Ismail Al-Jazari, Leonardo da Vinci sau Yan Shi și până în prezent, când conducem mașini care “strigă” la noi când nu suntem atenți, proiectate și asamblate cu ajutorul unor softuri performante, când asistentul personal de pe telefonul mobil ne reamintește lucruri importante sau ne ajută să găsim soluții, tehnologia a evoluat fulminant.

Dacă acum 400 de ani economia mondială era preponderent bazată pe agricultură, iar produsele erau realizate în mare parte manual, odată cu inventarea primelor mașinării automatizate, lucrurile s-au schimbat radical. Revoluția Industrială și-a pus amprenta în toate domeniile economiei, dar, în același timp, a creat panică în rândul oamenilor, speriați de faptul că astfel își vor pierde locurile de muncă.

Acum, sperietori nu mai sunt mașinăriile epocii industriale, ci inteligența artificială și derivatele ori conexele ei. Interconectat în rețele ample și sofisticate, computerele par să ne ghicească cele mai ascunse gânduri și dorințe, iar studiile care ne anunță că multe dintre meseriile actuale nu vor mai exista peste 10-20 de ani ne pot scoate în șuturi din zona de confort.

Tu, ca antreprenor, știi cum să folosești inteligența artificială în interesul afacerii tale?


Descoperă și folosește inteligența artificială

Cu siguranță, trăim cele mai interesante timpuri din istoria umanității. Ceea ce numeam în urmă cu câteva zeci de ani viitor, s-a transformat rapid în prezent, iar specialiștii estimează că în următoarele decenii tehnologia va evolua mai mult decât în ultimele trei secole.

Inteligența artificială este un domeniu care se dezvoltă și se reinventează cu fiecare secundă care trece, iar abilitatea noastră cea mai de seamă devine puterea de a ne adapta.

Pentru antreprenori, de exemplu, asistența virtuală este poate cel mai cunoscut exemplu în acest sens, iar ajutorul său este întotdeauna binevenit. Prin suportul pe care îl asigură la plasarea comenzilor de produse și servicii, prin oferirea de informații și răspunsuri la întrebări simple, asistentul virtual este întotdeauna prompt, la dispoziția clienților și suplinește cu succes prezența umană. În acest fel, angajații se pot ocupa de probleme care, cel puțin deocamdată, nu se pot rezolva în mod automat.

Pe lângă produse, servicii, încasări sau satisfacție, o afacere generează date. O mulțime de date, din cele mai diverse categorii: finanțe, vânzări, marketing, clienți etc. Cu ajutorul inteligenței artificiale, toate acestea pot fi stocate, organizate, gestionate și prelucrate, astfel încât să ofere rapoarte detaliate, predicții și perspective pentru viitor.

De asemenea, spre deosebire de metodele statistice vechi, inteligența artificială poate fi un aliat de nădejde și vă poate facilita adaptarea la schimbările de pe piață. Algoritmii de calcul sunt niște mecanisme foarte complexe care vor prezenta cele mai relevante și utile date, vor prezice tendințele, vor genera informații valoroase și vor ușura acțiunile oamenilor. Cu ajutorul lor, veți ști în permanență profilul și numărul clienților activi și inactivi, comportamentul acestora, când, cum și cât cumpără, dar și preferințele, astfel că le veți putea prezenta oferte de nerefuzat.

Iar dacă ne lărgim orizontul și privim la nivel macro, inteligența artificială vine în sprijinul nostru cu soluții pentru crearea unei economii circulare. Trăim într-o societate de consum, iar cele mai multe dintre acțiunile noastre dăunează mediului înconjurător. Încălzirea globală, poluarea, deșeurile sau compulsivitatea cumpărătorilor sunt doar câțiva factori care  duc inevitabil la distrugerea ecosistemului și la epuizarea unor resurse planetare limitate. Statisticile sunt realmente îngrijorătoare. Se estimează o creștere alarmantă a cantității de deșeuri solide, provenite în mare parte din produse electronice (e-deșeuri). Înlocuirea economiei liniare cu cea circulară  are în vedere utilizarea energiilor regenerabile, a produselor reutilizabile și a metodelor de producție prietenoase cu planeta (producere, reparație, reutilizare, re-creștere, reciclare). Putem repara bunurile, mai degrabă decât să le schimbăm, iar la sfârșitul duratei de viață utilă le vom recicla, astfel încât deșeurile să fie în mare parte eliminate. Implementarea economiei circulare aduce noi locuri de muncă și încurajează inovația.

Inteligența artificială poate fi, și în acest caz, soluția pentru rezolvarea problemelor, căci poate pune bazele unei noi revoluții industriale, axate pe economie circulară, astfel: prin proiectarea produselor, materialelor și componentelor conform principiilor economiei circulare, prin învățarea automată iterativă, prin analiza datelor şi prin elaborarea strategiilor de reciclare.

În prezent, pe piață, există deja câteva companii care vând soluții pentru reciclarea deșeurilor cu ajutorul inteligenței artificiale. Strategia lor se bazează pe colectarea eficientă a deșeurilor prin montarea de senzori pe containerele de gunoi, pe analizarea vizuală a produselor neconforme din magazinele alimentare, pe optimizarea gestionării produselor returnate de clienți, pe evaluarea și vânzarea hainelor uzate sau pe automatizarea relației cu clientul în ceea ce privește procesul de comandă și livrare a produselor.

 

O afacere de succes nu înseamnă numai profit, ci include și produse competitive, strategii actuale, satisfacția clienților și a angajaților sau grija pentru mediul înconjurător. Fiți deschiși, inovați și digitalizați în interesul nostru, al tuturor. The best is yet to come!

Fiecare transformare a unei companii este diferită de o alta. La fel suntem și noi, lideri sau angajați. Nu există rețetă universală a succesului inovației, însă există principiile care trebuie să ne călăuzească la tot pasul pe parcursul acestui proces.

Stephen J. Wright în ultimii 20 de ani transformă companiile în modele de afaceri de succes. În acest timp sa concentrat pe construirea puntii de legatura dintre imaginea de ansamblu și toate elementele fundamentale ale acesteia, pentru a conduce afacerea spre viitor și a rămâne constant în fața competiției. El este pasionat de ideile care schimbă jocurile și de modul în care acestea transformă procese, culturi și produse. Acesta este motivul pentru care principala sa preocupare este în a ajuta organizațiile să schimbe modul în care ele produc valoare din interior.

El este un lider bazat pe rezultate, motivul principal fiind acela ca se concentreaza pe valoare organizațională și de client durabilă, punând accentul pe strategiile digitale și circulare pentru creșterea afacerii, satisfacția clienților și excelența operațională.

Stephen J. Wright va fi in Romania, in perioada 20-22-24 mai cu un turneu de trei evenimente speciale prin care sa ajute factorii de decizie din organizatiile care activeaza pe piata din Romania si nu numai:

Afla mai multe despre acest turneu de evenimente si rezerva-ti din timp locul. Find un turneu special, locurile sunt limitate. La finalul fiecarui masterclass vei pleca cu un plan de actiune customizat pe nevoile tale. Componenta practica a acestor sesiuni este semnificativa. 

 

 

Vezi mai multe articole din categoria: Tehnologie & Inovatie