Ce-i de făcut? Instrumentul cheie pentru schimbarea care te așteaptă - Dan Mocanu

Ce-i de făcut? Instrumentul cheie pentru schimbarea care te așteaptă - Dan Mocanu

În următoarele luni, este posibil să reușim să depășim COVID-19, fie prin măsuri stricte de contenție, fie prin vaccin. Însă până atunci, întreaga noastră viată sociala, personala sau economică se va schimba. Rămâne însă de văzut sustenabilitatea  acestor schimbări, și cum ne vor afecta pe viitor. Până atunci, trebuie să luăm deciziile corecte privind schimbarea, trebuie să învățăm de la COVID-19 și să ne aliniem la schimbările sociale, pentru a implementa soluțiile mult necesare în următorii ani.

 
 
  1. Schimbarea și polii schimbării
  2. Cum aplicăm cei doi poli în luarea de decizii
  3. Vezi webinarul
 

Schimbarea și polii schimbării

Pe măsură ce această criză se desfășoară, subliniază importanța atenuării riscurilor și costul real al schimbării necesare. Un instrument pentru luarea de decizii și harta de design a traseului de schimbare sau un GPS al schimbării este Ways4Change, dezvoltat de Dan Mocanu, poți afla mai multe despre el în webinar. Un instrument ce te poate ajuta imediat pentru setarea unui mindset responsabil pentru situația actuală de criza.

În contextul de astăzi, schimbarea gândită ieri nu mai poate fi aplicata astăzi. Rapiditatea de mișcare a lucrurilor impune o agilitate maximă, dar în acest context, deciziile luate de tine trebuie să fie rapide, viabile și sustenabile. Adevărul este ca toată lumea caută un răspuns la întrebările lor, toți caută soluții. Nimeni nu iți poate oferi răspunsuri universal valabile, ce poți găsi în schimb este un ghid către soluțiile tale personalizate.

Fiecare schimbare are 2 poli – ROST și COST – ambii la fel de importanți, influențându-se reciproc pe tot parcursul decizional. Rostul este despre utilitate, și valoare schimbării, necesitatea schimbării, costul este despre resursele, timp și banii aferenți. Dacă, costul este mai mare decât rostul, schimbarea are șanse minime de a se realiza.

Când valoarea e mare și costul este mare, ca în situația în care ne aflam, schimbarea este posibila datorită inevitabilității și necesitații. Cei ce vor face schimbarea, vor supraviețui, cei ce nu, vor pierde, sau vor suferi.

Când costul este mai mare, dar valorarea obiectivului schimbării este mic, schimbarea nu se va realiza. Dacă valoarea este cu mult mai mare decât costul, schimbarea cel mai probabil se va realiza.

 

Cum aplicăm cei doi poli în luarea de decizii

Valoarea și costul schimbării poate fi calculat în funcție de 4 puncte cardinale:

COST
1. Elimina 

  • Ce devine irelevant?
  • La ce putem renunța?
  • La ce punem  pune stop? 

2. Reduce 

  • în ce nu mai merita sa investim la fel de mult, timp, bani, resurse?

ROST
1. Crește

  • ce contează mai mult, în ce merita sa investim mai mult?

2. Creează 

  • ce folos are, ce valoare noua aduce ce oportunități creează, ce este posibil mâine și era imposibil pana astăzi?

Aceste întrebări construiește planul către schimbare, sau harta strategica. În contextul Covid-19 întrebările sunt următoarele:

 
1.

Digitalizarea joaca un rol important în toate etapele schimbării. Situația prezentă implică schimbări majore, benefice pe termen ung dar care vin cu costuri substanțialele toate direcțiile. Schimbările trebuiesc făcute în toate procesele existente în business. Mai jos găsiți un exemplu de răspuns pentru un tip de business.

 
2

Deciziile corecte și luate la timp sunt cheia supraviețuirii în această perioadă agitată, cu decizii care impactează puternic companiile, decizii luate în 30 de minute. Cu o minimă analiză, cu reguli publicate în Monitorul Oficial în urmă cu 4 ore, cu oameni care te pot ajuta sau nu, decizia o iei.  Situația economică este sub o maximă presiune. Nu am mai experimentat nici un shutdown economic până acum, ca atare, nu avem niciun istoric la care să ne raportăm. Am pornit de la o criză a sănătății în lume și am ajuns la o criză economică determinată de o măsura necesară pentru stoparea răspândirii COVID-19.

 
webinar

 

 

Aveți acum acces la webinar pe pagina de youtube Business Day.

Vezi mai multe articole din categoria: Tehnologie & Inovatie