Salariile cresc, concedierile se înmulțesc

Salariile cresc, concedierile se înmulțesc

Creșterea salariului minim legal a adus pentru antreprenorii și managerii români îngrijorări și planuri care includ concedieri de angajați. Aproape jumătate dintre managerii întreprinderilor mici și mijlocii își vor concedia o parte dintre angajați din cauza creșterii salariului minim, pe care nu o pot acoperi - arată cifrele studiului Impactul OUG 144 asupra IMM-urilor din România.

Tot mai mulți manageri din diferite industrii se declară nemulțumiți de ”Ordonanța lăcomiei” și de sacrificiile pe care sunt nevoiți să le facă pentru a-și putea menține întreprinderea departe de faliment. 48% dintre cei care au răspuns întrebărilor sondajului realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) la începutul acestui an consideră că această creștere a salariului le va aduce dificultăți în afacere.

Astfel, la întrebarea “Punerea în aplicare începand cu 1 ianuarie 2019 a cresterii salariului minim pe economie va crea dificultăţi întreprinderii dvs.?”, 48% din respondenți au susținut că această crestere a salariului minim le va aduce dificultăţi în afacere.

 

Sursa: http://cnipmmr.ro/2019/01/21/impactul-oug-144-2018-asupra-imm-urilor-din-romania/

 

Cum nici o problemă nu vine singură, managerii întreprinderilor se vor confrunta și cu alte dificultăți. Primul efect va fi scumpirea prețului produselor și serviciilor, urmat de scăderea profitului, concedierea unei părți a salariaților, scăderea competitivității și pierderea unor contracte.

 

Sursa: http://cnipmmr.ro/2019/01/21/impactul-oug-144-2018-asupra-imm-urilor-din-romania/

 

Toate aceste schimbări apar din cauza majorării diferențiate a salariului minim, care a intrat în vigoare de la 1 Ianuarie 2019. Astfel, odată cu începutul anului, salariul minim brut a crescut la 2.080 lei (venitul net fiind de 1.263 lei), iar pentru persoanele cu studii superioare și un an de vechime salariul minim brut a ajuns la 2.350 lei (și un venit net de 1.413lei). 

Reprezentanții organizațiilor din mediul de business românesc au reacționat încă de la finalul anului 2018 în legătură cu această masură de majorare a salariului minim de către Guvern. De exemplu CNIPMMR a punctat că nu susține creșterea salariului minim brut pe țară, fără o fundamentare riguroasă pe criterii obiective, fără realizarea unui studiu de impact, fără consultarea tuturor confederațiilor patronale reprezentative, fără măsuri de îmbunătăţirea reglementărilor privind relaţiile de muncă, fără simplificarea birocraţiei, fără raportarea contribuţiilor sociale datorate și a îndemnat la abordarea problematicii salariului minim brut pe economie într-un mod sistemic.

Tot în ultimele luni ale anului 2018 au fost publicate și rezultatele unui studiu realizat de Adecco Research, divizia de cercetare a companiei de servicii de HR, Adecco România, care subliniau faptul că aproximativ unu din cinci (19%) angajatori din România și-a construit bugetul de salarii din 2019 luând în calcul un salariu minim de 1.900 de lei brut pe lună, similar cu cel din 2018, datorită faptului că până la acel moment nu existau date oficiale referitoare la potențiale schimbări ale acestuia.

Vezi mai multe articole din categoria: Stiri