Ținuta, mai presus de haine!

Ținuta, mai presus de haine!

Îmi place să vad un trainer care are ținută.

Tu te-ai gândit ce este diferit la tine? Care ar fi lucrul pe care îl faci și pe care oamenii îl vor asocia cu tine?
Caută, construiește acel ceva memorabil despre tine, pentru care vei rămâne în mintea celor din jur!
Și dacă vorbim de atitudine, sunt 3 lucruri pe care îmi place să le văd la cineva: ÎNCREDERE, FORȚA și DEDICAȚIE.
Construiește cu răbdare și cu fiecare prezentare. Atitudinea relaxată, dar puternica în același timp, va depași bariere, iar lipsa ei, te trădează că nu ai ce căuta în fața lor, că nu au ce învăța de la tine.
Tu cum ești îmbrăcat?
Tu ce ținută* ai?

Îmi place să văd un trainer care are ținută. Nu mă refer doar la haine, ci la întreaga lui atitudine în timpul unui training. Am avut ocazia să văd mulți traineri, CEOs, speakeri, colegi vorbind în fața mea, în fața noastră. Pe cei mai mulți i-am uitat imediat ce au închis gura. Pe unii chiar când au deschis-o. Pe degetele de la mâini, sunt cei cu adevarăt memorabili.

Sunt cei care, dacă închid ochii, îi pot vedea, îmi aduc aminte gesturi, poziții ale corpului, ale mâinilor, îmi aduc aminte fața lor și cel mai important îmi aduc aminte ce au spus. Iar ceea ce spune cineva trebuie să fie însoțit de o atitudine memorabilă. De care să îți aduci aminte.

Tu te-ai gândit ce este diferit la tine? Care ar fi lucrul pe care îl faci și pe care oamenii îl vor asocia cu tine?

Sunt norocos să am un nume cu rezonanță, identic cu al unui fost ministru de externe. Și mă folosesc de asta în prezentările mele. Dar aceasta asemănare, care, vă puteți imagina, a generat o gramadă de situații comice, este un subiect perfect de "small talk", de câștigare a simpatiei, de smulgere a unui zâmbet, de risipire a încordării ( a mea în special :-) ). Sunt mulți parteneri care atunci când îmi scriu, când mă sună îmi spun "Domnule Ministru". Se gândesc la mine și parcă întreaga discuție pleacă de la o premisă relaxată.

Caută, construiește acel ceva memorabil despre tine, pentru care vei ramane în mintea celor din jur!

Și dacă vorbim de atitudine, sunt 3 lucruri pe care îmi place să le văd la cineva: ÎNCREDERE, FORȚA și DEDICAȚIE.

Unul dintre cele mai bune traininguri de vânzări la care am participat a fost susținut de un Comandor în Marina Militară suedeză. Dacă ai văzut deja "007 Skyfall", îți aduci aminte cu siguranță de Daniel Craig în scena în care venea în barcă către casino și poate te-ai întrebat de ce nu stătea jos pe băncuța bărcii! Pentru că dacă nu ar fi stat în picioare, în acel smoking impecabil, ar fi fost imposibil să emane atâta forță și încredere. Ei bine " Daniel Craig blond " ne aștepta în sala de training într-un costum care venea ca turnat, cămașa scrobită, nodul la cravata Windsor, iar întreaga atitudine era una relaxată, dar care emana încredere. Asta asteptăm noi cei 10 cursanți, oameni de vânzări hârsâiți în mii de întâlniri, cu rezultate excepționale, oameni care nu puteam să mai fim impresionați atât de ușor. În cazul lui, o viață întreagă dedicată carieriei militare, nu putea decât să îl ajute ca trainer.

Construiește cu răbdare și cu fiecare prezentare. Atitudinea relaxată, dar puternica în același timp, va depăși bariere, iar lipsa ei, te trădează că nu ai ce căuta în fața lor, că nu au ce învăța de la tine.

Despre ținută, din punctul de vedere al hainelor, în curand :-). Gândește-te la următoarea situație ( caz real ): training de vânzări și urmează partea de simulări de vânzare, oamenii încep să apară dimineața în sală ( dupa o noapte lungă de băutură și povești ... știi asta pentru că ai fost cu ei, acolo, cot la cot :-) ) și spre bucuria sau spaima ta, ei vin în costum, cravată, cămașă. Pentru că știau că vor vorbi despre vânzări de succes, că vor avea simulari.

Tu cum ești îmbrăcat?

Tu ce ținută* ai? Tu ce ȚINUTĂ** ai?

 

Legenda:

* ținută = haine

** ȚINUTĂ = atitudine

by Adrian Cioroianu

Adrian-Cioroianu-180x180

Adrian Cioroianu deţine funcţia de Business Development Manager în cadrul Intel Corporation. Este responsibil pentru dezvoltarea şi menţinerea relaţiilor cu reprezentanţii administraţiei publice şi cu cei ai industriei IT din România şi Bulgaria. De asemenea, printre responsabilităţile sale se numără dezvoltarea şi implementarea unor programe regionale şi naţionale pentru a creşte rata de penetrare a PC-urilor şi dezvoltarea mediului educaţional, precum şi susţinerea intreprinderilor mici şi mijlocii şi a sistemului de învăţământ prin investiţii în tehnologie.

Adrian va fi speaker în cadrul ediției Business Days de la Iași, 1-2 octombrie 2014.

Vezi mai multe articole din categoria: Sales & Marketing