Pentru ei, de-abia acum vine Cireşar-ul. Până acum, pentru oamenii agenţiei de publicitate clujene Vitrina, a fost TIFFAR, o lună nouă, inventată în urmă cu 13 ani de zile, care ţine fix zece zile, de pe 30 mai şi până pe 8 iunie. Intrigaţi?
Business Days Magazine
”A fost a 13 ediţie a festivalului de film TIFF şi, pentru noi, a fost şi al 13 an de prietenie cu TIFF, pe care l-am sărbătorit spărgând orice urmă de ghinion. De altfel, aşa cum se vede, parteneriatul nostru tradiţional a fost marcat şi în calendar – până pe 8 iunie este TIFFAR, nu altceva”, spune Mihaela Rus, directorul general al Vitrina Advertising, punctând cu arătătorul către o filă de calendar.
Şi, după cel de-al 13 an de TIFF, al 22 de existenţă şi al şaselea de la începutul crizei, Vitrina are semne bune. ”Da, anul acesta a început mai bine. Am avut şi şansa să câştigăm doi clienţi foarte mari şi foarte importanţi, unul dintre ei fiind Domeniul Coroanei Segarcea. Dar, până acum, în cei 22 de ani de când ne-am înfiinţat, în niciun an nu am avut mai puţin de 2 milioane de euro cifră de afaceri”, spune Mihaela Rus.
CU VITRINA, PRIN CRIZĂ. „A fost greu. A fost foarte greu. Primul buget la care renunţau firmele era bugetul de comunicare. Chiar şi companiile mari au procedat la fel sau, dacă nu tăiau tot, la 50% tot reduceau. Au fost scăderi dramatice în toată industria. În domeniul nostru s-au închis foarte multe firme”, povesteşte fondatoarea Vitrina.
„Cam toate telefoanele pe care le primeam fie începeau, fie se închideau cu – ”bugetul nostru se reduce cu”, „renunţăm la contract”. Au fost zile ...”, îşi mai aminteşte Mihaela Rus.
De altfel, Media Fact Book, unul dintre studiile considerat etalon în industria de publicitate, vine să susţină spusele creativului de la Cluj. Astfel, dacă în 2008, piaţa de publicitate se apropia de valoarea de 550 de milioane de euro, spune Media Fact Book, în 2013 aceasta a scăzut până la 300 de milioane de euro.
„Cea mai mare cifră de afaceri a fost atinsă chiar în anul crizei, în 2008 – vreo 8,5 milioane de euro. După, cifra a scăzut, dar nu am făcut niciodată mai puţin de două milioane de euro. Noi nu am fost o firmă mică. A! Că acum lucrăm enorm, de cel puţin trei ori mai mult decât în 2008 pentru un sfert din banii pe care îi primeam, asta da, se întâmplă”, declară directorul general Vitrina Advertising.
SURSE DE CREŞTERE. Care au fost resursele care au asigurat traiul Vitrina în ultimii cinci ani? Primul lucru care a ajutat a fost faptul că este o agenţie full service – Vitrina poate asigura toată gama de servicii de marketing şi publicitate de care are nevoie o companie. Astfel, aşa cum se laudă Mihaela Rus, nu puţine dintre companiile din Ardeal au branduri ce şi-au primit numele în „laboratoarele” Vitrina. A lucrat cu companii de toate dimensiunile, cu multe încă de pe vremea în care nici ele nu ştiau că vor fi „mari”, cum ar fi, de pildă Banca Transilvania. De asemenea, Vitrina îşi „fabrică” singură materialele de promovare, ba chiar, mai mult, şi le şi afişează singură, căci deţine şi o reţea de panotaj outdoor.
Sesizând trendul, Vitrina a făcut la timp schimbarea, şi s-a orientat către lumea on-line-ului, beneficiind, astfel de valul de creşetere al social media. „Ne-am orientat către social media înaintea altora, şi, uite, nu am greşit. La noi, fenomenul ăsta a explodat mai mult ca în alte ţări. Am investit, ne-am pregătit oamenii, dar am şi beneficiat de pe urma ei”, explică Mihaela Rus.
O altă „linie de business” a fost deschisă lunile acestea, odată cu aderarea Vitrina la AMIN, o reţea de 50 de agenţii de publicitate din întreaga lume, fapt care va oferi Vitrina accesul la un know-how global, dar şi la un bazin mai mare de clienţi internaţionali.
“Membrii AMIN sunt parte a unei reţele compuse din cele mai bune agenţii de marketing şi publicitate care pot fi găsite în Europa, America, Africa şi Orientul Mijlociu. Toate însă s-au născut, au crescut şi sunt conduse în ţările lor de provenienţă devenind, astfel, unici reprezentanţi ai AMIN în statele din care fac parte. Ceea ce au în comun aceste agenţii sunt pasiunea, talentul şi angajamentul. La toate acestea se adaugă independenţa, faptul că agenţiile nu renunţă la identitatea lor. Deci, asta suntem noi ca membri AMIN: agenţii unite şi independente”, spunea, la momentul semnării acordului René van Gameren, secretar general AMIN. “Având în vedere că AMIN se extinde, reţeaua devine mai interesantă pentru clienţii internaţionali. Mulţi dintre aceşti clienţi internaţionali au sucursale locale. În acest fel ei, clienţii, beneficiază de „know-how-ul local” al agenţiilor, principiu care va funcţiona acum şi pentru România. Agenţiile locale, precum Vitrina Advertising, cunosc resursele şi au instrumente mai bune cu ajutorul cărora să satisfacă nevoile clientului venit din afara graniţelor”, mai spunea el.
URMĂTORUL NIVEL. Ce va urma ? Media Fact Book, „atlasul” experţilor spune că anul acesta, pentru prima dată în ultimii şase, se va opri căderea pieţei de publicitate şi că firmele vor cheltui în jur de 306 milioane de euro pe publicitate, accentul continuând să se pună pe online. Noul aer pare să treacă şi dincolo de geamurile Vitrinei: „lucrurile încep să arate bine. Arată bine, dar în altă zonă decât în cea în care te-ai fi aşteptat – în online, în BTL, proiecte speciale. Nu pe TV şi nu se mai face comunicare clasică”, conchide Mihaela Rus. La cei 22 de ani ai săi, Vitrina se bucură de „tinereţe”.
PUBICITATEA ÎN CIFRE
Top investitori în publicitate în 2013 - buget net estimat:
1. Cosmetice, produse de igienă - 38 milioane euro
2. Telecom/mobile - 36 milioane euro
3. Produse şi servicii medicale - 31 milioane euro
4. Bere - 19 milioane euro
5. Retail - 17 milioane euro
6. Bănci/asigurări - 14 milioane euro
SURSA : MEDIA FACT BOOK
Perspective pentru 2014
- TV: Piaţa de publicitate TV se va menţine la nivelul de anul trecut în termeni de volume (193 milioane euro), iar bătălia se va purta în continuare între liderul pietei, Pro TV, şi Antena 1. Posturile trusturilor Pro TV, Intact şi Dogan (Kanal D) revendică 85% din piata TV (Pro - cca 50%, Intact - 28%).
- Online: Este aşteptată o crestere de 8%, bazată în principal pe o majorare cu 25% a bugetelor canalizate către canalele de tip performance (Google, Facebook). Specialiştii estimează că segmentul de publicitate video online va avea o creştere semnificativă anul acesta, mai alessegmentul "programmatic", pe care agenţiile încep să-l exploreze intens, are un potenţial mare de creştere
- Presa scrisăse va orienta tot mai mult catre pachete cross-media, precum print-online sau print-online-mobile şi parteneriate
- Radiourile işi vor întări prezenţa în reţelele sociale şi este de aşteptat să-şi diversifice campaniile ( tip radio-smartphone-web).
- Outdoor: Scăderea acestui segment va fi limitatăîn 2014 faţă de 2013, având în vedere faptul că 2014 este an electoral.
SURSA: MEDIA FACT BOOK
Anca Doicin
Redactor Sef Business Days Magazine
Face parte din generaţia de jurnalişti care îşi găsea subiectele pe teren. De altfel, nici acum, Anca spune că nu reuşeşte să scrie un articol din birou, cu o singură sursă.
Are peste 18 ani de experienţă de presă, preponderent în media de business, dar şi legal. A făcut şi presă de cotidian – Bursă, şi săptămânal – Capital, de revista – Money Express, dar şi on-line – Avocatură.com. În perioada în care Anca a coordonat această publicaţie, a dezvoltat şi coordonat o echipa de 13 jurnalişti din ţară, Avocatură.com fiind singură ce reuşea să treacă de graniţele Capitalei.
A fost implicată în proiecte, ce, la timpul lor, erau considerate inovative, cum au fost Capital Top 300 sau Capital Top 100 companii. La finele anului trecut, a fost coordonatorul echipei ce a realizat şi publicat primul număr în limba română al revistei Intelligent Life – o franciză aparţinând grupului The Economist. Nu crede în puterea inspiraţională a motto-urilor, ci în puterea comunicării.