Autonomi și veseli

Autonomi și veseli

Avem milioane de români plecați să muncească în străinătate. Fie că vin doar pentru preschimbarea pașaportului, tot vor avea nevoie de mașină să se deplaseze rapid în cele câteva zile cât stau acasă. Vor vedea că e mai convenabil să vină fără mașină proprie (când au) și să ia autocarul sau avionul low-cost. Noi îi așteptăm la autogară sau la aeroport cu niște prețuri mici, atractive...

Cam așa a sunat, în urmă cu 10 ani, proto-planul de afaceri a ceea ce a fost inițial doar un test-pilot – să vedem, se naște și în Moldova o afacere de Rent a Car? La urma-urmei, nu e nicio altă firmă de închirieri pe zona Moldovei, și-a mai spus Marius Ștefan și, fără prea mari speranțe (mai mult la insistențele tatălui său, un mic comerciant local), cumpără trei mașini, Logan și Matiz (fără aer condiționat, că era iarnă), dă un anunț la ziar și... așteaptă. De fapt, termenul corect este „peste așteptări“. În vară deja apăreau plângeri, când o să bage și aer condiționat pe mașini... Au fost, într-un fel, primele obiecții pe partea de calitate a serviciilor la Autonom. Următoarele aveau să vină de-abia prin 2011, când, tot la fel, cererile veneau în trombă și frații Marius și Dan Ștefan nu mai pridideau cu pregătirea personalului la standardele de calitate „marca Autonom“.

„LASĂ PARISU’, CĂ AVEM O AFACERE AICI, LA PIATRA...!!!“

Ohoo, a fost cam prea pe repede înainte, nu? Păi așa a alergat Autonom! Ce s-a întâmplat între 2005 și 2011 în povestea noastră? Ca-n orice poveste, mai ales una care vine de pe-a­proape de Ozana „cea limpede ca cristalul“, ce visa antreprenorul noaptea, a doua zi se întâmpla și mai abitir. E nevoie de 100 de mașini, apoi de 300, apoi de 600... Marius Ștefan își lichidează toate micile afaceri pe care și le deschisese după întoarcerea de la MBA-ul din State, pentru a avea resurse să se concentreze pe teribila afacere cu închirieri. Între timp, își aduce acasă și fratele, Dan Ștefan, care, după studiile economice în Franța, se stabilise la Paris la o firmă de consultanță, specializat în reduceri de costuri. Cei doi frați aleargă să deschidă noi centre, rețeta cu căpșunarii prinde... Și, vine anul 2008!

„DUMNEAVOASTRĂ DE CE LUCRAȚI CU NOI?“

Prin octombrie, Marius se întoarce dintr-o excursie în State, unde și-a revăzut colegii de la MBA, cu o veste teribilă – o să vină și la noi o criză nemaivăzută! Acum nu se simte, dar o să vină. Au un avans de câteva luni în care se pregătesc pentru urgie, își renegociază costurile unde se poate, dar își dau seama că trebuie să facă ceva mai consistent. Iau lista de clienți și văd că 80% sunt persoane fizice, restul - câteva companii. „Pur și simplu, ne-am dus să întrebăm aceste companii de ce lucrează cu noi. Pe baza răspunsurilor, am plecat apoi să batem la ușile marilor companii și să le spunem de oferta noastră“, își amintește fratele său, Dan.

Strategia a prins. În 2009, anul în care în piață se dădea faliment pe capete, Autonom avea cea mai mare creștere din istoria sa. În 2010, aveau deja acoperire națională și se contura inversarea structurii portofoliului de clienți. Astăzi, companiile au o pondere de 80%, parcul de mașini a ajuns la 2.000, personalul, la 175 de angajați, cifra de afaceri, la peste 10 milioane de euro. Practic, acei clienți de început, „căpșunarii“ noștri, sunt tot acolo, doar că Autonom a crescut între timp, este... pe picioarele ei. „Acum, suntem la alt nivel. Spre exemplu, pentru achiziția de mașini, discutăm direct cu responsabilii din Europa ai producătorilor auto și nu mai vorbim în termeni de preț de achiziție, ci de preț de revânzare, pentru că e mai rentabil să schimbăm mai des mașinile... doar anul acesta o să cumpărăm 1.000 de mașini noi“. Povestea continuă. În vară, Autonom și-a deschis primul birou în afară, la Budapesta... 

 

 Articol scris de Anca Doicin, redactor Sef Business Days  Magazine

  Face parte din generaţia de jurnalişti care îşi găsea subiectele pe   teren.  De altfel, nici acum, Anca spune că nu reuşeşte să scrie     un articol din birou, cu o singură sursă. Are peste 18 ani de             experienţă de presă, preponderent în media de business, dar şi legal. A făcut şi presă de cotidian – Bursă, şi săptămânal – Capital, de revista – Money Express, dar şi on-line – Avocatură.com. În perioada în care Anca a coordonat această publicaţie, a dezvoltat şi coordonat o echipa de 13 jurnalişti din ţară, Avocatură.com fiind singură ce reuşea să treacă de graniţele Capitalei. A fost implicată în proiecte, ce, la timpul lor, erau considerate inovative, cum au fost Capital Top 300 sau Capital Top 100 companii. La finele anului trecut, a fost coordonatorul echipei ce a realizat şi publicat primul număr în limba română al revistei Intelligent Life – o franciză aparţinând grupului The Economist. Nu crede în puterea inspiraţională a motto-urilor, ci în puterea comunicării.

 

Descarcă Revista Business Days 3http://businessdaysmagazine.instapage.com ) pentru a citi și restul articolelor.

Vezi mai multe articole din categoria: Sales & Marketing