
Deoarece ne apropiem rapid de sfârșitul anului, este un momentul să privim în avans către noile tendințe de pe piață. Am atins momentul în care ne marketingul reprezintă un element esențial pentru evoluția strategică a oricărui business. În acest articol analizam tendințele specifice de marketing din acest an. Către ce se îndreapră marketing-ul și ce funcționează în 2020?
Anul acesta este un an diferit, caracterizat de evoluție, creștere, oportunități și dezvoltare generate de provocări majore, atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru oameni în sine. Cu toate astea 2020 este anul tehnologiei, anul în care digitalul a „explodat” și a avansat într-un ritm rapid, fapt care a concentrat noile tendinte în jurul tehnologiei. Cu toate acestea, există un impuls împotriva creșterii, digitalizării și automatizării interacțiunilor dintre mărci și consumatori, construit pe exploatarea dorinței de a face din nou marketingul mai uman. Deși tehnologiile precum inteligența artificială (AI) și marketingul bazat pe date (Big Data) vor fi cu siguranță tendințe majore pentru 2020, accentul principal va fi pus pe oameni, pe nevoile lor, pe interesele lor și pe fidelizarea lor, nu pe tehnologie.
Pe scurt
- Tendințele de marketing care vor fi dominante în următoarele 12 luni sunt cele care includ experiența clienților, implicarea angajaților și vizualizarea conținutului.
- Definiția „marketing-ului” se schimbă constant și devine mai largă.
- Marketingul a trecut dincolo de branding și publicitate; marketerii trebuie să lucreze împreună cu alte departamente pentru a se concentra pe construirea de experiențe excelente cu clienții și implicarea acestora în relații pe termen lung.
1. Experiența clienților

Vedem o schimbare masivă în convingerile privind ceea ce este de fapt marketingul. Acum, marketingul nu înseamnă să încerci să convingi oamenii să cumpere sau să lucreze cu tine sau cu compania. Prioritatea în marketing s-a mutat către furnizarea de experiențe importante, utile și interesante clienților, care să mențină oamenii în contact cu compania ta și să îi determine să se întoarcă pentru mai mult.
Într-un anumit sens, dacă te concentrezi pe construirea unei culturi de afaceri pozitive și pe furnizarea de servicii excelente, marketingul devine mai eficient.
Creșterea conținutului online, a informațiilor oferite gratuit, a oferit consumatorilor mai multă putere și cunoaștere. Clientul tău nu mai este o parte pasivă când vine vorba de achiziționarea unor produse sau servicii. Ei se informează, caută păreri și opinii și caută experți.
Deci... trebuie să oferi clienților tăi ceva mai mult decât informații. 73% dintre oameni spun că experiența clienților este un factor important în deciziile lor de cumpărare.
Cum poți să construiești experiența ideală a clientului? Prin eficiența, comoditatea, și oferirea de servicii cunoscute și prietenoase, dar și prin implementarea unor opțiuni de plată ușor de folosit. Aceste elemente sunt cele mai cunoscute, cu toate acestea, aspectele tradițional sunt la fel de importante: tehnologie actualizată, personalizare, experiență mobilă ușoară, imagine de brand și design. Toate acestea completează o experiență generală a clienților.
2. Activarea angajaților: un salt uriaș dincolo de implicare

Dacă un serviciu eficient și prietenos este piatra de temelie a experienței excelente a clienților, cum te poți asigura că furnizezi acest lucru? Răspunsul, desigur, este în angajații tăi.
Angajații tăi reprezintă chipul uman al afacerii tale, deci concentrarea pe interacțiunile dintre angajați și clienți ar trebui să fie o parte cheie a strategiei de marketing. Când predai responsabilitatea creării unui serviciu excelent pentru clienți, angajaților tăi, trebuie să te asiguri că doresc ca afacerea să aibă succes la fel de mult ca tine.
Cheia acestui lucru este construirea unei baze solide a implicării angajaților și luarea de măsuri pentru ca fiecare angajat să înțeleagă și să fie aliniat la misiunea și valorile brandului tău.
Nu te poți aștepta ca angajaților tăi să le pese de clienții tăi, dacă nu sunt mulțumiți și fericiți cu munca pe care o fac și nu cred cu adevărat în ceea ce face business-ul tău. Așadar, realizarea unui nivel ridicat de angajare a angajaților este primul și cel mai important pas în îmbunătățirea experiențelor clienților. Poți afla mai multe din masterclass-ul cu Sorin Faur - vezi detalii AICI
3. Vizualuri

Odată cu explozia căutărilor vocale, continutul audio a devenit din ce în ce mai important. Cu toate acestea, deși avansările în căutarea vocală influențează cu siguranță modul în care vom crea conținut acum și în viitor, nu trebuie să neglijați conținutul vizual.
Cercetările au arătat că oamenii preferă conținutul vizual decât textul simplu. Trebuie doar să te uiți la creșterea platformelor axate pe imagine precum Pinterest și Instagram pentru a vedea dovada acestui lucru.
Imaginile sunt deja printre cele mai căutate în Google, iar 62% din mileniali spun că sunt mai interesați de căutarea vizuală decât sub orice altă formă. Vezi statistic aici.
Vizualurile sunt, de asemenea, mai ușor de reținut decât conținutul scris. Adăugarea de vizualizări de date, infografice, imagini și videoclipuri nu numai că face conținutul mai interesant și mai atractiv, dar poate ajuta ca mesajul să fie înțeles și asimilat mai bine.
Căutarea vizuală este o dezvoltare emergentă în lumea inteligenței artificiale (AI) și a învățării automate (Machine Learning). Căutarea vizuală are potențialul de a revoluționa modul în care consumatorii găsesc și cumpără produse. Simplificând modul în care clienții tăi pot afla de tine, te poți apropia real de satisfacția instantanee pe care o solicită mulți consumatori.
4. Personalizarea: cheia către inima clienților tăi
Când un client are două produse relativ egale în fața lui și trebuie să decidă pe care îl va cumpăra, banii lui sunt direcționați către acel brand care i-a câștigat inima. Unul dintre modurile în care poți influența la nivel emoțional clienții și în care poți crea o conexiune cu acesta și îi poți influența deciziile este personalizarea marketing-ului. Trebuie să știi de ce anume are nevoie clientul tău și pe care din nevoile lui le poți satisface prin produsele și serviciile tale.
Ani de zile, psihologii ne-au învățat că oamenilor le place să-și audă numele și să-l vadă în tipar. Tehnologia de astăzi permite echipelor de marketing digital să exploateze datele pentru a facilita comunicarea cu clientul.
Consumatorii de astăzi sunt inundați de mesaje de marketing de pe mai multe canale, și ajung în punctul în care le omit sau se dezabonează. Este evident că publicitatea tradițională își pierde eficacitatea, deci care este răspunsul? Mesaje de marketing personalizate care creează o conexiune reală între marcă și piața țintă.
Deci....mergeți dincolo de e-mailurile „Bună [numele clientului]” „Nu doriți să câștigați mai mulți bani?” „Hei, revino aici!” Construiește mesaje catchy în titlurile browserului pentru a descoperi ce îl determină pe clientul tău să deschidă emailul să dea click pe un buton CTA, apoi oferă-le conținut care le va câștiga inimile.
Un efort mic va da rezultate uimitoare. De fapt, 80% dintre consumatori au spus că ar avea mai multe șanse să facă afaceri cu un brand care oferă o experiență personalizată, conform unui sondaj realizat de Epsilon.
5. Transformarea strategică de marketing
Citind despre tendințele viitoare în marketing, într-un articol precum acesta, ajungi cu ușurință să crezi să succesul în marketing poate fi simplificat prin a urmări o listă cu cele mai bune practici în marketing, și prin a te asigura că utilizezi cele mai noi tehnici de marketing.
Marketingul devine din ce în ce mai complex. Pentru a avea succes în marketing în 2020, trebui să te gândești dincolo de ceea ce faci acum. Obiectivele de marketing și obiectivele personale trebuie să se alinieze obiectivelor generale ale afacerii. Transformarea strategică de marketing este termenul folosit pentru a descrie procesul atunci când o afacere care operează fără un plan strategic de marketing evoluează prin schimbarea proceselor și procedurilor sale fundamentale de afaceri.
Dacă vrei să descoperi mai multe despre cum poți să faci o promovare online corectă și orientată pe beneficii, atunci înscrie la Masterclass-ul cu Călin Biriș.