Românii din străinătate, soluție pentru reabilitarea țării

Românii din străinătate, soluție pentru reabilitarea țării

România este campioana Europei în ce privește migrația, între 1990 și 2017 înregistrând cea mai mare rată de migrație a persoanelor, de 287%. Suntem pe locul al șaptelea în Europa în ce privește procentul de români plecați, cu ”doar” 18,2% din totalul populației. Iar românii emigrați sunt considerați soluția pentru redresarea țării din punct de vedere economică – asta se arată într-un raport al Băncii Mondiale, publicat în urmă cu câteva zile.

Exodul capitalului uman, consecințe grave asupra României

Potrivit unui articol publicat pe site-ul Băncii Mondiale, exodul creierelor poate avea consecinţe serioase asupra dezvoltării României, de vreme ce emigraţia permanentă a persoanelor cu studii superioare poate priva ţara de cunoştinţele şi competenţele necesare pentru îmbunătăţirea productivităţii şi a standardelor de viaţă, pe termen lung. Într-o perioadă în care unul din patru absolvenți de studii superioare pleacă din țară, în marile orașe precum Cluj, Iași, Timișoara sau București a devenit foarte dificil pentru angajatori să identifice candidaţi competenţi pentru locurile de muncă vacante. Iar criza de capital uman este și mai acută când vine vorba de lucrătorii calificaţi, care lucrează manual, şi de lucrătorii înalt calificaţi, în special cei din domeniul IT&C, sănătate, învăţământ, ştiinţă şi inginerie.

Cele mai mari probleme cauzate de migrația creierelor sunt în domenii precum sănătatea, acolo unde personalul calificat este și mai dificil de găsit. În ultimii 15 ani, unul din patru medici a plecat la muncă în străinătate, procentul depășind 650%.

Specialiștii World Bank sunt de părere că mai devreme sau mai târziu, criza de capital va duce la majorări ale salariilor plătite pentru acele profesii care sunt cele mai căutate. Astfel de majorări pot diminua exodul creierelor şi îi pot convinge pe unii migranţi să revină acasă, deşi motivele deciziei de părăsire a ţării - în special pentru profesioniştii calificaţi - de multe ori nu sunt limitate doar la salarizare.

Românii care au emigrat, resursă strategică a țării

Studiul Băncii Mondiale punctează că românii din străinătate pot deveni capital important pentru reabilitarea țării, deoarece migranţii acumulează capital uman şi financiar care adesea este investit în activităţi productive în ţara de origine.

Pentru aceasta însă ar trebui să existe mai multe schimbări în România, din moment ce în acest momet migranții spun că nu doresc să se întoarcă în ţară din cauza mediului politic, a lipsei de promovare a meritocraţiei şi a nerecunoaşterii calificărilor.

Inițiative precum RePatriot vin să ajute în acest sens, în convingerea românilor care au emigrat să se întoarcă acasă. Însă numărul celor care iau această decizie este încă foarte redus.

Vezi mai multe articole din categoria: