Românii din Diaspora, în top industrii în România

Românii din Diaspora, în top industrii în România

Românii din Diaspora au trimis anul trecut în țară aproximativ cinci miliarde de dolari, în creştere cu 41%, față de anul anterior, așa cum arată datele Băncii Mondiale. Potrivit analizelor economice, cei care au plecat din țară pot fi considerați o industrie în sine, din moment ce transferurile acestora au depășit în ultimii zece ani 30 de miliarde de dolari.

Cifrele strânse de specialiști arată că aceste sume sunt aproape sau chiar mai mari decât profitul înregistrat de marii jucători din industriile de succes de la noi. De exemplu, un studiu al CITR Group arăta că marii jucători din IT strâng doar 300 de milioane de euro profit, în timp ce cele din industria prelucratoare au un profit net de 2,1 miliarde de euro.

Românii din Diaspora, interesați și de antreprenoriat în țară

În afara transferurilor regulate către familie, peste 70% dintre ei trimițând cel puțin o dată pe an bani în țară, românii din Diaspora sunt şi investitori - potrivit unui studiu realizat de RePatriot în 2017, 56% dintre românii emigraţi vor să investească în România, considerând că cele mai atractive domenii sunt turismul (37%) şi agricultura (38%). Potrivit lui Claudiu Vrânceanu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, această concluzie este confirmată de un studiu realizat cu tineri stabiliţi în ţări precum Marea Britanie, Franţa, Germania, SUA, Danemarca, Olanda sau Belgia.

Din totalul respondenţilor, 42% sunt angajaţi în mediul privat şi 27% sunt studenţi, restul fiind antreprenori, angajaţi la instituţii publice sau în căutare de oportunităţi. 79% dintre respondenţi se gândesc să lanseze un proiect antreprenorial pe cont propriu iar 30% dintre aceştia se uită spre domenii precum IT&C. Pe locul 2 în topul domeniilor preferate, la o distanţă semnificativă, se află construcţiile, cu aproape 14%.

Statisticile arată că aproximativ cinci milioane de români trăiesc peste granițe iar numărul acestora crește de la an la an. Potrivit acestora, unul din cinci români apţi de muncă locuia, anul trecut, în altă țară, fapt care clasa țara noastră printre ”fruntașele” în Uniune.  Din păcate, studiile arată că lucrurile nu se vor îmbunătăți în viitor - peste jumătate dintre români ar vrea să lucreze în străinătate iar unul din patru tineri aflați pe băncile școlii intenționează să plece din țară după terminarea facultății.  

Vezi mai multe articole din categoria: Actualitate