România start-up-urilor, în context european

România start-up-urilor, în context european

România continuă să aibă o creștere constantă a numărului de start-up-uri. Un studiu recent realizat de Paymentsense, un procesator de carduri în 30 de ţări europene a arătat faptul că în România numărul de firme noi a crescut între 2013-2017, majoritatea acestora fiind în domeniul vânzărilor - wholesale și retail. Studiile publicate în anii anteriori arătau că România este printre liderii europeni în ce privește noile companii, majoritatea acestora fiind din domeniul tehnologiei.

Studiul Paymentsense arată că România se situează în topul țărilor din Europa în ce privește numărul de companii apărute în perioada 2013 – 2017, cu un total de 158.590 de firme noi. Cele mai multe firme, pese 50.000 au apărut în 2013, numărul acestora scăzând în timp, însă rămânând constant în jurul lui 30.000 de noi firme/an. Majoritatea acestora sunt companii din domeniul wholesale și retail-ului, însă statisticile arată că multe dintre acestea sunt bazate și pe tehnologie. În acest studiu, primele locuri în clasamentul țărilor în ce privește numărul de companii apărute sunt ocupate de Turcia, Franța și Marea Britanie, cele mai căutate industrii fiind vânzările wholesale și retail și tehnologia.  

În trecut, România conducea în datele privind intențiile de a deschide o afacere. În 2013, datele furnizate de Global Entrepreneurship Monitor si Comisia Europeana arătau că România este prima țară din Uniunea Europeană din punct de vedere al intentiilor antreprenoriale, 27% dintre români declarând că vor să pornească la drum pe cont propriu. Procentajul era la acel moment mai mult decât dublu față de media înregistrată în Uniunea Europeană.

Alte studii interne au arătat că mulți tineri români care au idei de afaceri încep mici companii pentru a și le pune în practică. De exemplu, un studiu din Cluj a arătat că în polul tehnologiei din Transilvania există aproape 6.000 de start-up-uri sau de companii de tip SRL-D, după cum notează Cluj Insider. Multe dintre aceste companii sunt specializate în domeniul IT și sunt create de tineri antreprenori care au acumulat o experiență semnificativă în domeniul outsourcing-ului și care au decis acum să facă pasul spre producția de produse informatice protejate de drepturi de autor. Foarte multe dintre aceste start-up-uri s-au alăturat deja unor hub-uri, astfel că cele mai puternice hub-uri de tehnologie din țară pot fi găsite la Cluj. Aceste comunități îi ajută pe antreprenori să lucreze împreună, să genereze noi idei sau să aibă conexiuni cu investitorii.

 

Vezi mai multe articole din categoria: Antreprenori