Provocările actuale ale managerilor și antreprenorilor: cauze și soluții

Provocările actuale ale managerilor și antreprenorilor: cauze și soluții

Managerii și antreprenorii trec prin multe provocări, mai ales în această perioadă tulbure din punct de vedere economic. Care sunt provocările actuale ale managerilor și antreprenorilor și ce pot face aceștia pentru a le depăși și a-și dezvolta afacerile – iată câteva soluții.

În țara noastră managerii și antreprenorii au de înfruntat multe dificultăți – de la mediul economic neprietenos, cu multe schimbări legislative, care îi împiedică să aibă predictibilitate în business, la schimbările tehnologice și până la probleme de personal, cauzate de criza din piața muncii.

Care sunt provocările managerilor și antreprenorilor români

L-am întrebat pe Petre Nicolae, unul dintre cei mai apreciați consultanți în business, care are o experiență practică de peste 20 ani în conducerea afacerilor de anvergură, ocupând pe rând funcții de top în managementul a trei dintre cele mai mari companii naționale și multinaționale prezente în România, din domeniul FMCG; Coca Cola, European Drinks și Interbrands, care sunt provocările managerilor și antreprenorilor din România.

Iată care sunt cele zece probleme principale cu care se confruntă managerii și antreprenorii din România, așa cum le-a observat în urma experienței cu managerii unor companii medii și mari din România:

1. Nu au repere concrete, viziune și obiective strategice care să le permită dezvoltarea și consolidarea companiei
2. Nu mai pot controla angajații, acțiunile și rezultatele lor
3. Nu mai pot controla relațiile dintre angajați, bârfa, conflicte de status și de roluri, care se transformă în climat toxic de lucru
4. Nu mai pot controla relațiile cu clienții, angajații sunt neimplicați si tratează cu dezinteres clienții și consumatorii
5. Nu mai pot creste afacerea, vânzările nu pot fi controlate iar predictibilitatea afacerii este extrem de scăzută
6. Migrarea angajaților către alte companii, mai bine organizate și cu Sisteme profesionale de lucru
7. Angajați slabi în piață, imposibil de a mai recruta și selecta oameni profesioniști și pe care să te poți baza. Au vechime de peste 12 ani și zero competențe legate de meseria făcută
8. Concurența acerbă, la nivel 360°(competitori, clienți, consumatori, furnizori etc.) și “fără etică sau reguli profesionale”, fără “repere pozitiv constructive”
9. Decapitalizarea companiei din motivul scăderii vânzărilor și neacoperirii cheltuielilor operaționale.
10. Blocaje legate de abordarea afacerii, de abordarea angajaților, de abordarea pieței, de abordarea pe termen lung a afacerii.

Care sunt provocările managerilor și antreprenorilor din lume

Potrivit World Economic Forum, cele mai mari probleme ale managerilor la nivel mondial vin din schimbările la nivel economic și geopolitic, care duc la o lipsă de predictibilitate în business. În cazul afacerilor internaționale, schimbările aduse de globalizare și de amenințările geopolitice duc la sisteme de valori diferite și cadre de lucru diferite. Cei de la WEF spun că ”forțe precum creșterea inegalității între venituri și accelerarea conectării digitale duc la rupturi și alianțe noi, cee ace înseamnă dificultăți pentru managerii companiilor”.

 

 

Un studiu LinkedIn a arătat că cele mai mari provocări ale managerilor respondenți țin de construirea echipelor prin atragerea talentelor potrivite, păstrarea motivației în rândul angajaților, construirea strategiei companiei într-un mod scalabil, diferențierea în piață.

 

Potrivit INC.com, una dintre cele mai apreciate platforme de business din lume, principalele provocări ale managerilor și antreprenorilor țin de găsirea angajaților cu aceeași viziune, care să poată înțelege și susține creșterea companiei, managerierea relațiilor cu clienții și adaptarea la așteptările acestora, dezvoltarea și păstrarea relației de încredere cu clienții, păstrarea competitițivății și crearea de creștere, adaptarea la amenințările aduse de evoluția tehnologică, păstrarea unui echilibru între muncă și viață privată.

Care sunt cauzele acestor probleme și ce soluții există

Un aspect important al acestor probleme cu care se confruntă oamenii de business este legat de cauzele apariției acestora. Care sunt principalele cauze ale apariției acestor provocări? După ce a pregătit zeci de General Manageri ale unor companii mijlocii și mari, Petre Nicolae spune că principalele cauze ale acestor probleme țin atât de manageri, cât și de companie:

1. Ownerii conduc afacerile după ureche sau cu rutine devenite anacronice. Au rutine și le asimilează cu competențe, ceea ce este grav atât pentru companie, cât și pentru ei.
2. Lipsa de profesioniști pe piața liberă. Sunt angajați care confundă vechimea într-o companie, cu competențele și atunci abordarea lor este empirică și rutinieră.
3. Lipsa unor Sisteme de conducere a afacerii, a angajaților sau chiar a unui format profesional de obținere a performanței.
4. Lipsa competențelor strategice la nivel de companie, competențe în accelerarea performanțelor angajaților, competențe în vânzări, competențe în marketing, competențe în HR etc.
5. Teama sau incapacitatea de a apela la companii specializate sau la specialiști în reorganizarea companiei. Considera că se pot descurca singuri dar din păcate, fac aceleași lucruri și rezultatele sunt aceleași, adică zero.

Care sunt soluțiile pentru managerii și companiile care trec prin astfel de situații? Primul răspuns care va veni de la orice specialist este legat de reorganizare.

Iată și soluțiile oferite de Petre Nicolae, care este specializat în coaching-ul de reconstrucție personală a Ownerilor, Businessman-ilor și Managementului de Top dintr-o companie, folosind metodologia PRP® (People Reconstruction Process) și este singurul specialist în reconstructie și dezvoltare personală care deține licența pentru metodologia PRP® (People Reconstruction Process), acest lucru aducându-i procesele de reorganizare ale unor companii cunoscute din țara noastră. Acesta va susține un masterclass gratuit în care va oferi mai multe soluții pentru managerii care se confruntă cu diferite probleme în compania lor, membrii comunității Business Days fiind primii care pot beneficia de aceste sfaturi:

1. Auditarea afacerii, folosind softuri profesionale și metodologii de lucru care să anuleze abordarea de după ureche și emipirismul
2. Planuri de reorganizare strategică, dublat de echipe profesioniste echipate cu competențe, capabile să reorganizeze o afacere și să o așeze pe formate de lucru performante
3. Implementarea unor sisteme de management a afacerii, capabile să accelereze performanța angajaților și să crească productivitatea muncii, controlând costurile
4. Formate performante de strategii de crestere si consolidare a afacerii, pentru departamentul de vânzări, pentru marketing, pentru producție și achiziții etc.
5. Echiparea managementului companiei cu competențele necesare în auditarea, reorganizarea, dezvoltarea și consolidarea afacerii. În acest context, costurile de reorganizare ale companiei sunt de zece ori mai mici și eficența este maximă și asta pentru că reorganizarea este făcută de angajații din companie.

Masterclass-ul gratuit pentru General Manageri, soluție pentru managerii români

Petre Nicolae organizează Masterclass-ul dedicat managerilor și antreprenorilor care vor să învețe cum să depășească problemele cu care se confruntă în companiile lor în 9-10 octombrie, la Hotel Ramada din București, iar membrii comunității Business Days beneficiază de acces prioritar. La acest masterclass, participanții vor afla ce pot face pentru a-și audita și reorganiza compania și vor avea acces gratuit la proiecte gata realizate, ghid in demararea si implementarea propriilor proiecte (proiecte la cheie).  La finalul celor 2 zile de Masterclass, participanții vor pleca acasă cu un stick de memorie în care vor fi stocate atât întreaga metodologie de auditare a departamentelor și a climatului organizației, inclusiv acces gratuit la softuri profesionale, cât și mecanismele de stabilire și realizare a obiectivelor companiei, cele de reorganizare a unui departament (MOA, designul postului), precum și metodologia de stabilire și implementare a indicatorilor de performanță.

Înscrie-te la masterclass-ul gratuit din 9-10 octombrie, care se va desfășura la Hotel Ramada și vei primi nu doar uneltele necesare reorganizării companiei tale, ci și un voucher de 50 de EUR din partea Business Days, valabil 1 an de zile și care poate fi folosit la evenimentele Business Days. Grăbește-te, locurile sunt limitate!

 

Surse foto:

https://www.pwc.com/gx/en/ceo-agenda/ceosurvey/2018/ro

https://www.newportsearch.com/downloads/infographics/the-newport-group-top-10-ceo-challenges-infographic.pdf

 

Vezi mai multe articole din categoria: Management