Piața auto: Viitorul este al mașinilor electrice

Piața auto: Viitorul este al mașinilor electrice

Mașinile electrice, cele autonome și serviciile de car-sharing vor deține supremația în viitor. Un studiu al PwC arata ca piata auto va suferi cele mai mari schimbari din istoria sa in urmatorii 15 ani sub impactul mașinilor electrice.

Ca rezultat al noilor concepte de "sharing", parcul auto al Europei ar putea sa scada de la 280 de milioane la 200 de milioane de autovehicule si de la 270 de milioane la 212 milioane in Statele Unite, după cum notează Hotnews. De cealaltă parte, se pare că Asia își va continua dezvoltarea parcului auto. Marile companii auto au început să se alinieze deja la aceste tendințe, după cum arată modelele prezentate la saloanele auto din ultimii ani. 

Potrivit PwC, peste jumătate dintre mașinile noi ar putea fi electrice, iar motoarele convenționale vor ieși încet de pe piața auto. 

"Condusul propriei mașini va deveni tot mai puțin practicat, în vreme ce vom asista la dezvoltarea unor concepte de mobilitate urbană de tip low-cost sharing. Acest nou concept de mobilitate va fi stimulat și de extinderea aglomerărilor urbane și de incapacitatea rețelelor publice de transport de a ține pasul cu ritmul acestei extinderi", a precizat Daniel Anghel, Partener, Lider al Echipei de Servicii pentru Sectorul Automotive din cadrul PwC România.

Un alt aspect subliniat de studiul PwC este că distanțele pe care le vom parcurge cu mașina vor crește în medie cu circa 23% în Europa și 24-25% în SUA și Asia. Potrivit Automarket, diferențele dintre 2018 și 2030 vor fi însă unele masive: odată cu dezvoltarea conceptului de car sharing, nu vom mai parcurge aceste distanțe neapărat la volanul mașinii proprii, ci la volanul mașinii "închiriate" prin aplicație sau chiar ca pasageri în mașini conduse de alții sau - în cazul mașinilor autonome - autoconduse.

Marii producători auto au început să își alinieze noile modele la aceste previziuni. De exemplu Renault și-a făcut o prioritate din mașinile electrice și autonome, iar gândirea pro electrice din cadrul companiei auto a ajuns să o devanseze pe cea pro combustibili fosili. Conceptul Renault EZ-GO, prezentat la Târgul Auto de la Geneva, indică o posibilă linie de dezvoltare pentru mașinile autonome în regim car-sharing.

 

 

Vezi mai multe articole din categoria: Tendinte