Paradigma domeniului IT - tinerii și criza joburilor din acest domeniu

Paradigma domeniului IT - tinerii și criza joburilor din acest domeniu

Tinerii nu sunt atrași de industria IT, desi aceasta oferă tehnologii modern, inovație și venituri ridicate. Aceasta este concluzia unuia dintre managerii gigantului Lenovo, Per Overgaard, într-un interviu acordat revistei Wall-street.ro. La sfârşitul anului trecut, deficitul de angajaţi din IT era cu 25% mai mare decât în vară şi aproape la acelaşi nivel cu situaţia din primăvară. Concret, potrivit INS, sunt 2080 de locuri de muncă disponibile în acest domeniu. Însă un studiu al Asociaţiei pentru Industria Electronică şi Software arată că e nevoie de şi mai mulţi IT-isti: 30 de mii în întreaga ţară.

Firmele de IT din România atrăgeau atenția încă de anii trecuți atenția asupra faptului că industria IT are nevoie de oameni și că în acest domeniu criza de personal se adâncește permanent, cu atât mai mult cu cât firmele de recrutare punctau din ce în ce mai des că tinerii care vin la interviuri sunt slab pregătiți din toate punctele de vedere.

Marile companii de IT au demarat acţiuni de atragere a viitorilor angajaţi încă din liceu, în condiţiile în care acest domeniu are nevoie de mai mulţi specialişti decât sunt în mod normal pe piaţă, industria fiind disperată să găsească tineri talentaţi, după cum nota în urmă cu doi ani Mediafax. „Dacă mâine ar fi 10.000 de locuri la o facultate de calculatoare n-ar veni 10.000 de candidaţi valizi, pentru că este un domeniu în care trebuie să investească timp, să aibă competenţe pe care să clădească”, declara pentru Mediafax Marcel Borodi, șeful unei companii IT din Cluj.

La rândul său, Dorin Pena, director general al Cisco România, spunea că oportunităţi în IT-ul din România există, fiind foarte multe companii care vor să angajeze personal, dar nu găsesc oameni pregătiţi: ”Din punct de vedere al locurilor de muncă nu este o saturaţie în acest domeniu. Perspectiva la care trebuie să ne gândim este cum reuşim să deschidem segmentul de altceva în IT. E nevoie de oameni care să înţeleagă tehnologie şi să reuşească să o transforme într-o afacere”.