Branduri românești care au trecut proba timpului - Ivan Patzaichin

Branduri românești care au trecut proba timpului - Ivan Patzaichin

Ivan Patzaichin este nu doar un brand care și-a legat întreaga viața de sport și Deltă, locul unde s-a născut, ci și un prosper om de afaceri. În istoria sportului românesc a intrat prin patru titluri de campion olimpic, la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 și 1984, dar și prin cele peste 20 de titluri la Campionatele Mondiale și la Campionatele Europene.

Ivan Patzaichin s-a născut în Deltă, în satul Mila 23, comuna Crișan, fiind de origine lipovean. Până la plecarea  la București, viața lui s-a petrecut între Mila 23 și Sulina (unde își petrecea vacanțele la bunici) și, uneori, Tulcea, acolo unde a învățat să vâslească.

Probabil unul dintre cele mai evocate episoade legate de cariera lui este legat de cursa pe care a făcut-o cu pagaia ruptă: În seriile de calificare la cursa de C1 1000m, după start, la primele lovituri, pagaia cu care vâslea Ivan s-a rupt. Regulamentul de concurs permitea oprirea cursei dacă se produceau nereguli în primii 25 de metri. Însă, arbitrii nu au observat când Ivan a ridicat pagaia și a arătat că aceasta fusese ruptă. Din cauza valurilor, barca a depășit linia celor 25 de metri și Ivan s-a văzut nevoit să continue cursa cu restul pagăii, încercând să nu depășească linia culoarului. După 3 minute de la sosirea penultimului sportiv, Ivan s-a apropiat de sosire, în aplauzele publicului, care nu avea cum să vadă că el se folosea doar de un ciot din pagaie. După terminarea cursei a fost declarat descalificat prin abandon, contrar regulamentului care nu prevedea un barem de timp în care să se desfășoare proba. După contestații din partea oficialilor români, lui Ivan i s-a acordat dreptul de a participa la recalificări. Următoarele curse, recalificări, semifinale și finala, au fost câștigate de Ivan într-o manieră categorică.

A fost și antrenor al loturilor național de kaiac-canoe, iar în ultimii ani s-a dedicat promovării zonei sale natale, prin inițierea Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23. Prin aceasta a organizat Rowmania FEST, Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle, organizat în fiecare început de toamnă, la Tulcea. Orașul găzduiește, din 2011, acest eveniment major, cu frecvență anuală, care contribuie la promovarea potențialului turistic și a atracțiilor naturale și culturale ale zonei.

Rowmania FEST găzduiește nu numai competiții sportive, ci și dezbateri și conferințe pe teme de dezvoltare locală, momente muzicale tradiționale, spectacole de fanfară, proiecții de film, expoziții de fotografie pe teme apropiate Deltei și Târgul Artizan Eco Delta, deschis pe Faleză, oferind publicului șansa de a arunca o privire asupra tradițiilor vechi și noi din Deltă, de la meșteșuguri și produse de-ale gurii, la proiecte ale ONG-urilor active în județul Tulcea. În 7 ediții de Rowmania FEST, festivalul a adunat 30 de competiții sportive, 3000 de concurenți, 7 dezbateri, 50 de formații și 100.000 de participanți.

În ultimii ani, Ivan Patzaichin a devenit și un prosper om de afaceri. Restaurantele sale Ivan Pescar, din Tulcea și București, au ajuns în ultimii ani la peste un milion de euro iar colecțiile sale de haine din materiale naturale - cânepă, au mare succes în rândul tinerilor. Restaurantele din Capitală și din Deltă atrag mai ales prin preparatele lipovenești: principalul produs este scrumbia afumată, cea pentru care Ro-Pescador a obţinut recent de la Comisia Europeană certificarea Indicaţie Geografică Protejată (IGP).

Brandul Ivan Patzaichin, parte din inițiativa Proud to be Romanian

Ivan Patzaichin este unul dintre unul dintre brandurile românești prezente în cartea Proud To Be Romanian, o inițiativă care celebrează brandurile românești care au trecut proba timpului, prin intermediul mai multor cărți tipărite în format premium și a unor evenimente speciale:

"România e pământul meu, ţara mea, locul meu. Chiar dacă sunt de altă etnie, mândria mea este că sunt român. Trebuie să ai în tine respectul faţă de ce e mai frumos, faţă de oameni, faţă de cei care au încredere în tine.
Seva Deltei este altfel, pământul ei este altfel, un loc în care s-a născut legenda. Sunt multe etnii aici, dar toţi au obiceiuri, tradiţii, iar eu nu-mi aduc aminte de vreun conflict, dimpotrivă, toţi erau dornici să înveţe unul de la celălalt. S-au împăcat, s-au respectat, au îmbinat tot ce aveau mai frumos şi mai bun. Erau nişte restricţii din punct de vedere religios, dar au existat uniuni între etnii şi au fost chiar fructuoase. E un sentiment greu de explicat.
În ceea ce mă priveşte, chiar şi dimineaţa devreme când se cântă imnul la radio sau la tv, şi atunci am momentul meu de emoţie. Sunt clipe pe care le preţuieşti. Mi se pare normal pentru un om, oriunde trăieşte, să fie demn cetăţean al ţării respective. Aşa gândesc.
Sunt un român. Cred că România tinde spre lucruri bune. Poate sunt eu un optimist, dar aşa văd eu” - spune Ivan Patzaichin.

 

 

Vezi mai multe articole din categoria: Noutati