Pro și contra lucrărilor la distanță: se vor adapta angajații tăi?

Pro și contra lucrărilor la distanță: se vor adapta angajații tăi?

O implementare profundă a modului în care faceți tranziția la lucrul de la distanță, se dovedește benefică pentru întreprinderile europene, atâta timp cât motivația angajaților este menținută.  Cu situația după actuala criză generată de COVID-19, angajatorii de pretutindeni vor rămâne cu o cultură a lucrului de la distanță cu echipele, întrucât au fost literalmente forțați de circumstanțe să încerce experimentul de lucru la distanță, fapt care a generat un switch in mentalitatea vis-a-vis de acest lucru, era perceput ca un avantaj exclusiv pentru angajați.

 
 
 

Cuprins

 1. Cel puțin deocamdată
 2. Munca remote: ce spun studiile
 3. Avantaje și dezavantaje
 

1. Cel puțin deocamdată

Siguranța angajaților tăi ar trebui să fie întotdeauna o preocupare principală, nu ar trebui să fie nevoie de un focar de virus pentru a ajunge la concluzia că telemunca este mai sigură.
Principalele preocupări privind lucrul de la distanță includ:

 1. Zonele de timp diferite;
 2. Lipsa colaborării în timp real;
 3. Informații amplasate sau trimise greșit;
 4. Încrederea în lucrătorii de la distanță, pe care nu le pot monitoriza
 5. Control limitat asupra modului în care angajații își petrec cu adevărat timpul și creează granițe față de viață profesională
 6. Nevoia de instrumente suplimentare, politici, instruire și tehnici pentru a gestiona echipele de la distanță
 7. Comutarea este prea mare pentru o provocare


 

2. Munca remote: ce spun studiile

Ei bine, studiile din ultimii ani, din Europa sau de peste ocean, ne arată că echipele virtuale pot avea un impact imens asupra afacerilor determinând chiar o creștere constantă a cifrei de afaceri. Spre exemplu, un studiu american din 2009, care a inclus 80 de echipe globale de software, realizat de Otto Beisheim School of Management, a arătat că echipele virtuale bine gestionate și răspândite geografic au depășit performanțele celor care împărtășesc același spațiu fizic.

 

3. Avantaje și dezavantaje

Avantaje, precum și ce se întâmplă în cazul în care acestea nu sunt gestionate corect sunt următoarele:

 • Dezavantaj – Provocarea de separare între muncă și viață

Deși ne dorim libertate când vine vorba de program și spațiu, totuși, dacă nu suntem atenți cum o gestionăm acesta devine dăunătoare. Când nu avem ore specifice de muncă și niște limite clare până unde e jobul și unde e spațiul de acasă, ne e foarte dificil să fim productivi. Munca se dilată acaparând întreaga zi, iar așa ajungem să ne simțim din nou obosiți, stresați și demotivați. Studiile confirmă acestă ipoteză, demonstrând că 44% dintre cei care lucrează remote declară că au o problemă cu relaxarea și deconectarea după muncă. Așadar, atenție la program și la granițele trasate!

 • Avantaj: muncă oricând și oriunde

Una dintre cele mai bune părți ale muncii de la distanță este că puteți începe să lucrați oricând. În loc să fiți în același spațiu, la același birou, în fiecare zi, puteți lucra de la biroul de acasă sau în curtea din spate, atâta timp cât aveți un computer cu o bună conexiune la internet.

 • Dezavantaj – nu ai un mediu de lucru potrivit pentru lucru

Cei mai mulți dintre noi nu avem acasă un spațiu destinat muncii. Totuși, psihologia comportamentală ne-a demonstrat în repetate rânduri importanța contextului asupra propriului comportament. Un spațiu unde eram obișnuiți să ne relaxăm, spre exemplu pe canapea, în fața televizorului, ne va comunica în continuare un mesaj de relaxare, făcând munca și productivitatea foarte greu de atins. Așadar, asigură-te că ai acasă un spațiu doar pentru asta.

 • Avantaj: reducerea costurilor pentru angajatori și angajați

Este vorba de economisirea banilor pentru costurile de transport, masa de prânz cu colegii sau cele de consumabile. În plus, companiile sunt în măsură să reducă cheltuielile pentru achiziționarea și întreținerea echipamentului de birou, precum și cele de chirie sau cumpărare de spațiu.

 • Dezavantaj – distrași de interferențele externe

Deși dispar întreruperile colegilor și zgomotele făcute de cei din jur, totuși munca remote, în special cea de acasă, poate fi îngreunată de alte tipuri de distractori. Un animal de companie care vrea atenție, un mediu de lucru prea relaxat care ne îmbie la odihnă, familia sau copiii, pot reprezenta obstacole importante în calea muncii de acasă dacă nu sunt gestionate corect.

 • Avantaj: creșterea eficienței de lucru

Timpul pe care îl petreceam înainte în metrou sau în traficul aglomerat, acum îl putem folosi pentru a realiza task-urile și pentru a ne încadra în deadline-uri. Tocmai prin controlul asupra momentului, lucrul de la distanță poate reprezenta o modalitate semnificativă de sporire a eficienței și de salvare a timpului. În plus, există mai multe oportunități de a vă concentra asupra a ceea ce aveți de făcut, fără întreruperi din partea colegilor sau a altor evenimente.

 • Dezavantaj – lipsa legăturii cu colegii

Chiar dacă angajații aflați la distanță pot interacționa cu colegii folosind tot felul de instrumente de comunicare, nu este același lucru ca și în mediul de birou. Întâlnirea față în față în care angajații discută despre proiecte sau iau prânzul împreună, are un impact mult mai mare asupra relaționării, dezvoltării încrederii și colaborării între aceștia. Unul din dezavantajele muncii remote este așadar dispariția sentimentului de apartenență la grup pe care o echipă fizică îi oferă.

 • Avantaj: poți avea grijă de tine mai mult

Nu era niciodată o experiență distractivă când nu te simțeai bine, dar trebuia totuși să mergi la birou. Conform cercetărilor, persoanele care lucrau de la birou și-au luat o medie de 3.1 zile libere in anul precedent in timp ce aceia care lucrau remote și-au luat doar 1.8 zile.

 

Datorită răspândirii virusului Covid-19  și evoluției tehnologiei, munca de la distanță a devenit o realitate actuală, o normalitate. Deja existau companii care nu mai utilizau birourile tradiționale, iar cele care nu practicau munca remote înainte, astăzi sunt obligatesă se adapteze. Dezvoltarea locului de muncă la distanță depinde în mare măsură de ce fel de muncă fac oamenii și de gusturile lor personale. Așadar, este clar că această soluție e una potrivită pentru toată lumea, mai ales în contextul actual.

Vezi mai multe articole din categoria: Management & Strategie