Petre Nicolae: Stagnarea si stresul sunt principalele probleme ale leaderilor de companii

Petre Nicolae: Stagnarea si stresul sunt principalele probleme ale leaderilor de companii

Orice antreprenor sau manager vrea sa conduca o companie performanta, cu o echipa motivata de performanta si viitor. Cat de important este ca cei care conduc companiile sa adopte metode profesioniste de lucru si cum schimba acest lucru performanta companiilor?

L-am intrebat pe Petre Nicolae de la CBC Romania, unul dintre cei mai apreciati consultanti de management din Romania, cu o expertiza de peste 20 ani in conducerea afacerilor de anvergura, ce a ocupat pe rand, functii de executive management la trei dintre cele mai mari companii nationale si mutinationale din Romania: Coca Cola, Interbrands si European Drinks, despre rolul managerilor si abordarea leaderilor in lucrul cu echipele lor. Descoperiti cateva raspunsuri provenite din expertiza de peste doua decenii a lui Petre Nicolae in cele ce urmeaza:

Business Days: La ce ar trebui sa fie atent un CEO de companie antreprenoriala in raport cu angajatii sai?

Petre Nicolae: Cred ca principalele trei aspecte la care un CEO ar trebui sa fie atent sunt: modul de comunicare si conectitivitate emotionala in relatiile cu acestia, nivelul de automotivare si autodeterminare si modul in care respecta procesele, mecanismele si legile interne ale companiei

Business Days: Putem motiva angajatii prin accelerarea performantelor lor?

Petre Nicolae: Da, cu siguranta. Accelerarea performantelor inseamna sa ai o abordare sistemica; procese, mecanisme, metode, instrumente, indicatori de performanta si sisteme performante de evaluare si autoevaluare. Durata implementarii mecanismelor de accelerare a performantelor este de doi ani, dupa care angajatii trebuie sa intre intr-un proces de motivare psihologica, altfel sunt predispusi la fenomenul de burn-out sau epuizare fizica si psihica.

Business Days: Cine se implica in proces? CEO, HR, toti directorii de departament? 

Petre Nicolae: In acest proces, rolul cel mai important il au CEO si HR Managerul, insa un rol important au si Directorii de departamente si functiuni.

Business Days: Cum acceleram performantele intr-o companie antreprenoriala care nu are implementate procese, sisteme, structuri ca sa ajute angajatul sa performeze? Ce inseamna performanta in business din punctul dumneavoastra de vedere?  Si cum motiveaza un leader angajatii sai?

Petre Nicolae: Oamenii pot fi motivati psihologic fara sa avem implementate sisteme, procese, mecanisme si instrumente de lucru, doar ca “Leaderul Suprem” trebuie sa faca asta tot timpul. In aceasta situatie leaderul trebuie sa fie conectat la angajati tot timpul. Cu cat compania creste cu atat puterea leaderului de a mai face asta devine din ce in ce mai mica si atunci avem nevoie de sisteme performante de managementul afacerilor.

Performanta in business poate sa fie obtinuta in mod aleator, fara ca aceasta sa lucreze intr-un mod sistemic. Problema este ca business-ul nu poate fi controlat si acest lucru se vede doar cand nu mai sunt lichiditati, bani sau capital de lucru. Asadar, performanta in business inseamna ca o companie sa aiba predictibilitate si control strategic si aceste lucruri se pot obtine doar cu o abordare sistemica a afacerii si oameni pregatiti din punct de vedere profesional.

Business Days: Aveti exemple de antreprenori (sa mentionam ca ne referim la companii cu peste 25+, 30+ angajati) care vor sa-si duca compania la un alt nivel care si-au crescut afacerea si implicit angajatii implementand procese si sisteme de management transformational?

Petre Nicolae: Sigur! In procesele noastre de consultanta avem companii care isi dubleaza cifra de afaceri doar pentru ca trec de la o abordare empirica la una profesionala, in acest caz vorbind despre companii mici.

Sunt insa companii medii si mari care isi implica angajatii si managementul in procese transformationale capabile sa duca afacerea la un alt nivel de performanta si securizare a angajatilor si business-ului.

Business Days: Ce se intampla cu cultura organizationala a unei firme antreprenoriale care face trecerea de la a face lucrurile pe repede inainte, la o cultura sistemica cu procese si structuri si indicatori clari? Se adapteaza la schimbare doar angajatii cu o inteligeta emotionala puternica manati de dorinta de reusita profesionala si personala? Ce le lipsesc companiilor antreprenoriale sau ce le lipsesc leaderilor care apeleaza la consultanta in management transformational?

Petre Nicolae: Trecerea de la o cultura in care fiecare face ce vrea si din cand in cand mai face si bine, la o cultura in care fiecare face ce trebuie, este dificila. In acest sens, ownerul este determinant pentru succesul transformarii afacerii. Academia pe care o conduc exact asta face - ajuta ownerul si top managementul sa treaca de la o abordare empirica si rutiniera la una profesionala si sistemica. Ownerii nu vin la acest program pentru ca au avut experiente traumatizante cu alti presupusi  consultanti sau alte programe care nu i-au ajutat deloc, fiind situatii in care chiar i-au dus in situatie de faliment.

Angajatii se adapteaza daca leaderul este hotarat si se implica in procesul de reorganizare, rata de succes fiind de 100%. Leaderilor care vin la Academe le lipsesc competentele necesare in conducerea afacerii: competente in strategie, competente in vanzari, competente in reurse umane, competente in domeniul financiar-contabile, competente in management si leadershipul echipelor cu care lucreaza.

Business Days:  Din experienta dumneavoastra  de lucru direct cu asfel de companii, ne puteti spune ce  pierde compania  pe termen scurt si ce castiga pe termen mediu- lung?

Petre Nicolae:  Pe termen scurt nu pierd nimic, doar ca eforturile angajatilor implicati in procesul de reorganizare cresc cu aproximativ 30%. Pe termen lung, vor avea o companie organizata, cu o productivitate mai mare, cu o predicitibilitate foarte buna, cu angajati motivati si implicati, cu o performanta a companiei si angajatilor, foarte bine controlate.

Business Days: Stim ca inteligenta emotionala puternica este un ingredient pe care un leader trebuie sa-l aiba,  cat de puternici sunt leaderii care va cer ajutorul?

Petre Nicolae: Fiecare om este puternic doar ca nu stie sau nu doreste sa se foloseasca de puterea pe care o are. Oamenii care participa la masterclass-urile noastre sunt leaderi transformationali, sunt oameni cu afaceri medii si mari, au sute sau mii de angajati, vor sa se schimbe la nivel personal si profesional, au un status social foarte bun si au o inteligenta emotionala la un nivel foarte ridicat.

Business Days: Daca ar fi sa faceti o lista a problemelor si provocarilor pe care le are un leader dintr-o companie cu peste 20 -30 de anjajati, care ar fi primele cinci?

Petre Nicolae: Sunt destule probleme cu care se confrunta, insa daca ar fi sa punctez doar cinci probleme, acestea ar fi:

 1. Stagnare la nivel personal si professional
 2. Stresul: sunt extrem de stresati si stresabili, ajunsi la limita maxima a stresului(stresati de orice din jur)
 3. Blocaje emotionale, in sensul de a nu mai sti ce sa faca ca sa iasa din situatiile in care se afla
 4. Sanatate precara deoarece se consuma ca urmare a lipsei de control a vietii la nivel 360°
 5. Relatie deteriorata sau chiar toxica cu familia, nemaiavand timp pentru rezolvarea problemelor din familie

In ce priveste provocarile pe care le au, primele care imi vin in minte sunt:

 1. Angajati care nu mai vor sa depuna eforturi mari, demotivati si demotivatori pentru ceilalti
 2. Lipsa de control a activitatilor si rezultatelor angajatilor
 3. Lipsa sistemelor, mecanismelor, instrmentelor si metodelor profesionale de lucru
 4. Afacerea in stagnare sau in regres continuu, din rau in mai rau
 5. Lipsa de lichiditate pentru a se putea recapitaliza
 6. Lipsa clientilor si a contractelor care sa le genereze cifra de afaceri

Business Days: Ce credeti ca se va intampla cu mediul de business in anul 2020 ?

Petre Nicolae: Am incredere ca majoritatea oamenior de afaceri vor sa evolueze si atunci avem sansa de a avea un mediu de business curat, mai bun si mai performant. Insa fiind in usoara regresiune, vor reusi sa scape curati doar cei care vor investi mai degraba in reorganizarea companiei decat in cursuri de comunicare, leadership si vanzari. Companiile care vor avea ca strategie “consolidarea afacerii” vor avea reusite maxime. Prin consolidare inteleg si reorganizarea strategica a afacerii.

Business Days: Daca ati fi Ministrul Antreprenoriatului, care ar fi prima masura care ati lua-o?

Petre Nicolae: Daca as ocupa aceasta functie foarte importanta pentru mediul de business din Romania, nu m-as putea opri la o singura masura. Asa ca primele masuri pe care le-as lua ar fi:

1. Programe de Reorganizare strategica - As initia programe de reorganizare strategica a companiilor mici si medii si le-as sprijini prin contractarea de consultanti care au certificari si metodologie de lucru. De asemenea, le-as controla modul de derulare si performare a proceselor de reorganizare printr-o echipa de consultanti ai ministerului.

2. Finantari controlate - As initia programe reale de ajutor pentru companiile mici si medii prin finantari controlate capabile sa atinga nevoile reale ci nu deturnarea de fonduri in directii sterile si fara rezultat.

3. Facilitarea de start-up-uri de business - As oferi posibilitatea celor care sunt genii, celor care au idei marete sau celor care vor sa intrerpinda ceva, sa isi poata starta un business. In plus, m-as asigura ca fac ce trebuie si nu cheltuie banii degeaba sau doar de dragul de a face un business.

4. Academii de business - As lua cei mai buni practicieni din Romania si as infiinta scoli paralele de business, in care accesul ownerilor sa fie controlat pentru a evita aparitia unor intalniri sterile sau doar pentru a colecta carti de vizita.

5. Legi fiscale pentru owneri care au afaceri mici si medii - As initia legi fiscale care sa ajute companiile sa isi recapitalizeze afacerile, sa isi reduca cheltuielile si sa isi dezvolta afacerile, dar sub supraveghere stricta a unei echipe de consultanti acreditati de minister.

Vezi mai multe articole din categoria: Management & Strategie