Inteligenta artificiala

Inteligenta artificiala

Nevoile de zi cu zi ale omului și societății, dar și dorința de simplificare a vieții și progresul științific au condus către dezvoltarea inteligenței artificiale, care nu mai este doar un subiect de film sci-fi, ci reprezintă o parte concretă a realității cotidiene.


Odată cu aceste evoluții, securitatea cibernetică ar trebui să reprezinte una dintre cele mai importante preocupări din sectorul IT, dată fiind gama largă de aplicabilitate a inteligenței artificiale. 

 
P1

 

Soluții bazate pe inteligență artificială pentru protecție împotriva atacurilor cibernetice

Ritmul rapid de evoluție tehnologică a condus către includerea inteligenței artificiale în procesul de securizare a mediului digital. Atât sectorul privat, cât și cel public sunt interesate să înțeleagă și să utilizeze inteligența artificială pentru protecția datelor și crearea mai multor oportunități pentru optimizarea activităților specifice.

Având în vedere progresele înregistrate, există o serie de companii de securitate cibernetică, care au dezvoltat soluții bazate pe inteligență artificială pentru protecție împotriva atacurilor cibernetice. Astfel, produsele dezvoltate pe baza inteligenței artificiale oferă sprijinul necesar pentru specialiștii în securitate cibernetică în identificarea și investigarea unor amenințări cibernetice complexe, precum campaniile de tip APT.

Având în vedere faptul că inteligența artificială are potențialul să asigure capabilitățile necesare detecției, investigării și mitigării riscurilor de securitate cibernetică, companiile au început să investească tot mai multe resurse în acest domeniu pentru dezvoltarea de soluții bazate pe această tehnologie. Astfel, blocarea, izolarea și studierea activităților malițioase cu ajutorul inteligenței artificiale va presupune o implicare minimală din partea factorului uman .

 
P2

 

Hackerul automatizat

Câteva dintre exemplele elocvente în acest sens sunt mijloacele de transport autonome, automatizarea unor procese și aplicațiile de divertisment ce ne oferă recomandări personalizate.

În contextului progresului tehnologic generat de implementarea inteligenței artificiale în produse și servicii utilizate pe scară largă și a creșterii complexității capabilităților ofensive utilizate de actorii cibernetici, este o chestiune de timp până la momentul în care această tehnologie va fi utilizată preponderent în derularea de atacuri cibernetice complexe.

Un exemplu în acest sens este experimentul realizat anul trecut, care a urmărit să testeze cine poate avea mai mult succes în realizarea de atacuri de tip phishing - omul sau inteligența artificială. Cercetătorii au programat un sistem IT, folosind algoritmi de inteligență artificială, pentru a studia comportamentul utilizatorilor pe rețelele sociale, informațiile colectate în urma acestui demers fiind în măsură să asigure baza necesară desfășurării atacurilor de tip phishing.

Rezultatele au confirmat că hackerul automatizat s-a dovedit mult mai eficient decât cel uman la compunerea și distribuția mesajelor cu conținut malițios, ceea ce a determinat o diferență semnificativă în numărul de utilizatori infectați: 275, în cazul hackerului automatizat, comparativ cu 49 în cazul hackerului uman, în același interval de timp.

 
P3

 

INGINERIA SOCIALA

În context, se prevalează existența a cel puțin două scenarii în care actorii cibernetici vor face uz de tehnologiile bazate pe inteligența artificială: 

  1. INGINERIA SOCIALA - actorii cibernetici vor crește varietatea atacurilor de tip phishing și spear phishing prin traducerea automată a mesajelor în toate limbile folosind inteligența artificială
  2. ADAPTAREA CODULUI MALWARE - utilizarea inteligenței artificiale pentru rescrierea codului malware în funcție de lecțiile învățate din tentativele nereușite de atac. ​

Tot de inteligență artificială pot face uz și persoanele sau organizațiile care răspândesc fake news. În consecință, pe fondul intensificării fenomenului, organizațiile massmedia și site-urile de știri vor fi nevoite să dezvolte instrumente bazate pe inteligență artificială pentru a evita și elimina conținutul fals, făcându-l sigur și credibil pentru audiență.

Un exemplu în acest sens sunt Generative Adversarial Networks (GAN). Prin aceste rețele, bazate pe inteligență artificială, se poate crea de la zero o fotografie sau un videoclip cu o persoană. Videoclipul viral cu discursul fals al fostului președinte american Barack Obama a fost un succes în 2018. Mulți oameni au fost fascinați și în același timp șocați să afle cât de ușor pot fi înșelați. În context, pentru combaterea acestui fenomen, se impune dezvoltarea unor soluții create pentru a recunoaște conținutul fals, bazate inclusiv pe inteligența artificială.

Deși inteligența artificială este în faza de redefinire și descoperire a unor noi moduri de implementare, este clar faptul că entitățile care vor profita de pe urma acestei tehnologii vor dobândi avantaje certe, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. 

Articol preluat din Buletinul Cyberint. Da click pentru mai multe detalii.

Descarca Buletinul Cyberint pentru semestrul 1 pentru mai multe detalii

 
3 CTA

 

Cyber Security Trends in 2020

In data de 27 noiembrie, de la ora 15:00 organizam in cadrul MINDSPACE Business District un eveniment special, pe baza de invitatie, dedicat trendurilor in Cyber Security, unde ii avem ca si invitati pe Anton-Mugurel Rog (SRI), Yugo Neumorni (CIO Council), Adrian Ifrim (Deloitte) si Cosmin Vilcu (Sonicwall). Evenimentul va oferii posibilitatea de a dezbate pe cele mai mari provocari cu care se confrunta CEO, CIO, CISO, CTO, CSO din companiile mari cu peste 500 de angajati.

 

Pentru detalii si solicitare de participare da click aici

 

 

 

Vezi mai multe articole din categoria: Management & Strategie