Importanta contabilitatii in managementul unei afaceri

Importanta contabilitatii in managementul unei afaceri

Dezvoltarea continua si favorabila a companiei depinde de cativa factori esentiali iar unul dintre acestia este informatia financiar-contabila, setul de date care reflecta transparent situatia firmei si reprezinta o baza importanta pentru strategia de dezvoltare. Contabilitatea vine in ajutorul managementului unei afaceri prin furnizarea de date cu privire la cheltuieli, pierderi si castiguri, prezentate conform unor principii clar stabilite, in conformitate cu legislatia in vigoare.

 
 
 

Cuprins

 1. Care este rolul contabilitatii?
 2. Care sunt tipurile de contabilitate?
 3. Ce rol are contabilitatea in managementul firmei?
 4. Care sunt principalele obligatiifiscale si contabile pentru companiile din Romania?
 

1. Care este rolul contabilitatii?

Evidenta economica este esentiala pentru buna gestionare a companiei iar contabilitatea indeplineste rolul de a furniza toate informatiile financiare importante. Evidenta contabila reflecta situatia patrimoniului companiei, rezultatele economico-financiare intr-o perioada de timp, dar si relatia cu parti terte. Analiza rezultatelor firmei este utila pentru stabili starea de fapt a companiei precum si solutiile necesare pentru a remedia unele aspecte sau pentru a imbunatati functionarea per ansamblu. Contabilitatea are si rolul de a oferi bazele unei statistici economice care poate evidentia tendintele evolutiei viitoare.

Un rol important al contabilitatii este acela de a furniza rapoarte financiare corecte si transparente ce le permit managerilor sa ia decizii profitabile pentru companie. Contabilitatea firmei este realizata in stransa legatura cu legislatia in vigoare iar reglementarile contabile si cele cu privire la realizarea unui audit difera de la o tara la alta. Ele vor fi diferite in Romania in comparatie cu Singapore, chiar si atunci cand discutam despre entitati juridice asemanatoare,  precum societatea cu raspundere limitata ce este intalnita atat la noi in tara cat si in multe alte tari.

 

2. Care sunt tipurile de contabilitate?

Contabilitatea de gestiune si contabilitatea analitica sunt cele doua tipuri la care ne putem referi atunci cand tratam acest subiect din punct de vedere managerial.

Contabilitatea de gestiune sau cea analitica este cea care cuprinde totalitatea metodelor, mijloacelor si instrumentelor pentru colectarea de informatiilor ce vor fi mai apoi introduse in conturile de operatii ale firmei. Contabilitatea de gestiune este o parte esentiala a managementului firmei. Pe de alta parte, contabilitatea analitica este aceea care se ocupa cu previziunile pentru cheltuieli si venituri si este cea care ii ajuta pe manageri sa explice anumite decizii cu privire la companie.

Urmatoarele obiective sunt dintre cele mai importante atunci cand ne referim la contabilitatea companiei:

 • Stabilirea costurilor pentru a facilita deciziile curente;
 • Evaluarea obiectivelor si furnizarea unei imagini transparente a situatiei financiare a companiei;
 • Explicarea rezultatelor si calculul diferentelor;
 • Stabilirea factorilor de risc in managementul firmei;
 • Corelarea informatiilor externe si interne cu privire la situatia companiei;
 • Furnizarea de informatii pertinente si obiective si enuntarea unor previziuni realiste.

Informatiile transmise astfel au o valoare importanta nu numai pentru managerii sau administartorii societatii ci si pentru specialisti si alte persoane terte care evalueaza societatea, precum un expert contabil membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati, CECCAR.

Din nou, reamintim faptul ca regulile de contabilitate difera de la o tara la alta iar tipurile de contabilitate pot fi diferite in Romania in comparatie cu tari din Asia precum Hong Kong.

 

3. Ce rol are contabilitatea in managementul firmei?

3. Ce rol are contabilitatea in managementul firmei?

Informatia financiar-contabila are o importanta aparte pentru a gestiona afacerile companiei intr-o maniera eficienta. Managementul financiar-contabil se ocupa cu stabilirea investitiilor propice firmei dar si cu deciziile care vor duce la generarea de profit in mod direct. Rolul contabilitatii in management este acela de a asigura in mod constant mentinerea unui grad inalt de rentabilitate a companiei.

Mai mult decat atat, contabilitatea are si rolul de a inlesni deciziile cu privire la investitiile externe ale companiei, atunci cand aceasta optiune este in conformitate cu obiectivele firmei. Contabilitatea va juca un rol important in bugetarea investitiilor interne si externe si a celor strategice, precum extinderea companiei in alta tara prin intermediul unei filiale.

 

4. Care sunt principalele obligatii fiscale si contabile pentru companiile din Romania?

4. Care sunt principalele obligatii fiscale si contabile pentru companiile din Romania?

Conform AgentieiNationale de Administrare Fiscala, ANAF, principalele documente financiar-contabile sunt urmatoarele:

 • Registre contabile obligatorii: registrul jurnal pentru incasari si plati (pentru ingregistrarea cronologica a sumelor incasate si platite) si registrul inventar (pentru inregistrarea activelor si a datoriilor inventariate); acestea au un termen de pastrare de 10 ani;
 • Registrul de evidenta fiscala: cuprinde informatiile utilizate pentru determinarea venitului net anual si a pierderii nete anuale;
 • Formularele financiar-contabile: fisa mijlocului fix, factura, avizul de insotire a marfii, lista de inventariere, chitanta, dispozitia de plata, etc.
 

Potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, „Evidentele contabile si fiscale se pastreaza, dupa caz, la domiciliul fiscal al contribuabilului/platitorului, la sediul social ori la sediile secundare ale acestuia, inclusiv pe suport electronic, sau pot fi incredintate spre pastrare unei societati autorizate, potrivit legii, sa presteze servicii de arhivare.”

Serviciile contabile de calitate pot avea un impact considerabil asupra evolutiei companiei. Contabilitatea are un rol esential atat in ceea ce priveste gestiunea documentelor specifice cat si pentru managementul financiar al unei afaceri.

Vezi mai multe articole din categoria: Management & Strategie