Leadership | Întrebări deschise cu două exemple reale

Leadership | Întrebări deschise cu două exemple reale

În timpul regimului comunist, un bărbat din Polonia era permanent interogat și mereu supravegheat de poliția secretă. Făcea parte din sindicatul Solidaritatea și era un cunoscut oponent al regimului. Până într-o zi, când în orășelul lui de lângă Varșovia au izbucnit niște revolte spontane: mulțimea furibundă voia să linșeze un polițist și să dea foc secției de poliție.

Ei bine, în fața valului de oameni înfuriați s-a nimerit tocmai bărbatul nostru, care într-o intervenție dramatică le-a strigat oamenilor să îl asculte și să îl creadă, pentru că e un opozant al autorităților. Curajul lui a salvat și viața polițistului și secția de poliție, pentru că mulțimea s-a calmat după ce i-a ascultat vorbele.

Gestul lui altruist și curajos, capacitatea de sacrificiu, asumarea limitelor până la care putea acționa și persuasiunea, puterea de stăpânire, luciditatea în momente de mare tensiune, capacitatea de decizie sub presiune – toate aceste lucruri l-au transformat în fața unei mulțimi ostile. Este acest om un lider? Intră ceea ce a făcut el cu atâta curaj în definiția leadershipului?

Este greu de descris șocul pe care l-au trăit cetățenii SUA în momentul asasinării președintelui J.F. Kennedy. Încărcătura emoțională a fost un adevărat tsunami și o astfel de experiență poate bloca și cea mai puternică națiune de pe pământ. La acest șoc adăugați și o societate în care s-a răspândit larg frustrarea că asasinatul a fost învăluit într-un mister încă neelucidat.

În SUA, dacă președintele pățește ceva, vicepreședintele îi ia automat locul. Următorul președinte american, cel care i-a urmat direct lui JF Kennedy, a fost un texan care a tras țara după el în câteva ocaziei notabile, chiar împotriva propriului partid de guvernământ. Înfruntându-și colegii din partid și oamenii din propria regiune de sud a SUA, Lyndon B. Johnson l-a sprijinit direct pe Martin Luther King și a promovat cu succes The Civil Rights Bill – legea care acordă drepturi egale cetățenilor de culoare în toate statele americane.

Au fost cazuri în care, ajuns în statele din sudul SUA, acolo unde segregaționismul era o realitate curentă, președintele american Johnson a urcat pe scene amenajate în stadioane pline cu cetățeni care aveau o opinie radical diferită de a lui. La început huiduit și fluierat copios, președintele termina de vorbit în aplauzele acelorași oameni care la început huiduiau.

A fost acest om un lider cu adevărat? A înfruntat contextul și a forțat americanii să meargă mai departe după ce președintele fusese asasinat. A înfruntat propriul partid pentru a trece The Civil Rights Bill. A înfruntat și alte critici dure atunci când a impus un amplu program economic de eradicare a sărăciei. Intră el în definiția leadershipului?

Ce face un leader și ce efecte poate să imprime asupra oamenilor din jurul său? Mass media reia periodic teza crizei leadershipului în România, dar chiar așa să fie oare? Ce presupune un leadership pentru un business?

La a doua editie de BD Leadership Bootcamp intre 28 august - 1 septembrie te vom ajuta sa-ti descoperi propria flacara albastra si sa incepi sa-ti construiesti propria misiune in viata pornind de la visele, pasiunile, abilitatile, competentele, hobby-urile, activitatile care te fac fericit.

 

Vezi mai multe articole din categoria: Leadership
Etichete: Leadership Leader