Cultura graurilor sau mistica sincronizarii in marile organizatii

Cultura graurilor sau mistica sincronizarii in marile organizatii

La fel ca la alte pasari, graurii se aduna uneori in stoluri mari. Dar cand un asemenea stol se vede amenintat de un pradator, sa zicem un soim, se transforma in ceva mai mult decat un simplu stol. Se numeste "murmur" si e una dintre cele mai frumoase si mai incredibile privelisti din natura: un nor viu care se valureste si isi schimba forma cu viteza gandului, alcatuind uriase clepsidre, spirale si tentacule care se scurg pe cer ca niste efecte speciale dintr-un film cu Harry Potter. Soimul face o volta in directia unui singur graur si, instantaneu, de cealalta parte a stolului, la cateva mii de pasari departare, graurii de acolo simt si reactioneaza ca unul singur, indepartandu-se in zbor de pericol.

Intrebarea, fireste, este cum de reusesc aceste mii de pasari sa comunice atat de bine incat sa se comporte ca una singura. Naturalistii din vechime au avansat teoria ca graurii poseda cine stie ce capacitati de perceptie extrasenzoriala, care le permite sa sesizeze si sa planuiasca miscarile in grup. Un savant britanic a numit-o telepatie; un altul i-a zis "radio biologic".

Explicatia, demonstrata in 2007 printr-un studiu derulat de o echipa de fizicieni de la Universitatea din Roma, este alta: coeziunea graurilor se bazeaza pe atentia neabatuta data unui mic set de semnale. Practic, fiecare graur urmareste miscarile celor sase sau sapte pasari de langa el, primind si trimitand indicii privind directia, viteza, acceleratia si distanta. Acest obicei colectiv de supraveghere intensa si de aproape, amplificat la nivelul stolului, permite grupului sa reactioneze ca o singura entitate. Cu alte cuvinte, motivul pentru care stolurile de grauri pot sa se comporte atat de inteligent nu are nici o legatura cu telepatia sau cu magia, ci se reduce la o simpla abilitate: acea de a acorda mare atentie unui numar redus de indicatori esentiali.

Aceasta idee ne lamureste asupra modului in care culturile de succes creeaza si sustin scopul urmarit. Grupurile de succes sunt fin acordate la acelasi adevar ca stolurile de grauri: scopul nu depinde de valorificarea vreunui impuls interior de natura mistica, ci de crearea unor faruri calauzitoare simple, care sa concentreze atentia si angajamentul in directia telului comun. Culturile de succes fac acest lucru cautand modalitati prin care sa-si spuna si sa-si repete povestea. In acest scop, ele construiesc ceea ce se numeste "high-purpose enviromments"

Desi cultura de succes poate parea o chestie care tine de magie si inexplicabil, in realitate nu e deloc asa. Cultura este un ansamblu de relatii interumane dinamice, care actioneaza in directia unui scop comun. Nu e ceea ce esti, ci ceea ce faci.

La BD Leadership Bootcamp vom avea ocazia sa vedem cum putem prin principii de business networking sa cream o cultura de echipa aliniata unui scop comun.

Lectura recomandata: Purposeful Leadership

Laszlo Pacso este mentor la BD Leadership Bootcamp, unde sustine modulul de business networking.

Vezi mai multe articole din categoria: Leadership