
La ce te-ar putea ajuta legenda lui Wilhelm Tell, cand reevaluezi, ca angajator, gradul de implicare si autonomie al angajatilor?
Human Capital Institute a reunit, in cadrul evenimentului „Human Capital Summit”, cativa speakeri sclipitori. Celebra cercetatoare si autoare a best-sellerului Multipliers, Liz Wiseman, a lansat o provocare pe o tema de mare interes: modul in care liderii creeaza inconstient stres pentru angajatii sai.
Expermientul sau a fost graitor. Ea a invitat doi voluntari din public pentru a intruchipa celebra scena a legendei lui William Tell, care a trebuit să tinteasca un măr de pe capul fiului său cu o arbaletă, pentru a salva viața sa si a fiului. Unui participant i s-a spus să stea nemișcat ca și când ar avea un măr pe cap, în timp ce celălalt era poziționat ca și cum ar fi manuit o arbaletă.
În acest moment, Liz a rugat publicul să spuna ce trebuie să fi simtit cele două personaje. In ceea ce-l priveste pe William Tell, parerea generala a fost că, fara indoiala, era stresat la maxim de faptul ca, desi era un tintas de top, era covarsitoare teama că fiul său va fi omorat, fie de el, fie de cei care au pus pe tată și fiu în această situație.
Cu adevarat marcant a fost ceea ce Liz Wiseman a scos in evidenta din perspectiva fiului. Ce se intampla in mintea lui? Doar un munte de stres. Stresul produs de faptul că nu avea control asupra soartei sale. Tatal avea o alternativa: putea sau nu putea sa aiba puterea de a tinti atat de bine, incat sa salveze vietile amandurora. Fiul său nu putea fi decat un participant pasiv al unei posibile tragedii.
Brusc, Liz s-a îndreptat către public și a întrebat: oare cât de des ne punem angajații într-o asemenea situație stresantă, ca răspuns la presiunea noastră? Am vrea sa ne mintim si sa credem ca doar factori externi precum economia produc stres pentru angajații noștri.
Liz Wiseman punctase decisiv: stresul pe care îl simțim la locul de muncă poate apărea din constientizarea lipsei de control și, pe cale de consecinta, a lipsei de conexiune între eforturile noastre, obiectivele organizației noastre și ceea ce contează pentru noi personal.
De aceea, intarirea sentimentului ca scopul companiei poate fi atins doar printr-un efort comun intareste un simt al „proprietatii” pentru angajat. Chiar dacă nu pot controla și nu știu totul, angajații pot totuși controla ceva din domeniul lor, constienti de faptul ca „rotita” lor e decisiva.
Se elimina astfel vesnica delimitare „noi” si „ei” dintre anjagat si patron!
Daniel Pink a venit cu o teorie spectaculoasa.
Cum pot liderii sa nu se mai concrenteze numai pe perspectiva lor sis a fie deschisi sa vada perspectiva celor pe care-I conduc? Paradxoal: prin reducerea puterii lor. Mai exact, prin reducerea gesturilor de putere – gen “nu avem mult de vorbit, am nevoie sa faci asta” – si prin implicarea angajatilor. Sa li se ceara parerea, pentru a se defini ce vor castiga prin actiunea lor, in loc sa li se comunice sec ce urmeaza, ceea ce face vident doar ce castiga angajatorul.
Dar cum ar trebui sa angajatii sa-si vada mai bine compentele si atributiile?
In cadrul aceluiasi summit, Stuart Crabb, Head of Learning la Fecebook, a difuzat un videoclip realizat de speakerul motivational, consultantul de business si autorul Marcus Buckingham. Materialul, creat special pentru Facebook, aborda felul in care angajatii trebuie sa-si vada competentele si atributiile.
Marcus a lansat o sintagma extrem de interesanta:
„Punctele tale forte nu sunt cele care te pricepi; slabiciunile tale nu cele la care te descurci prost.”
Adica?
Suntem constienti cu adevarat care sunt punctele forte? Cati confunda punctele forte cu locul in care suntem buni? Si cati cred ca slabiciunile noastre sunt sume lucrurilor pe care nu le facem bine?
Punctele noastre forte sunt cele care ne intaresc, puncteaza Marcus Buckingham. Cele care ne ne fac sa lucram pana la epuizare, desi e dificil si nu suntem perfecti, dar facem diferenta. Aceasta e viziunea clara ce trebuie impartasita anagajatilor Facebook, spunea el. Ii va face sa se simta puternici, in plina evolutie.
Dragi lideri, apasati pe acceleratorul punctelor forte ale angajatilor, nu le mai dati sarcini la ceea ce e limpede ca sunt buni!
Concluzia conferintei a fost importanta pentru regandirea rolului angajatilor: cea mai mare provocare a viitorului e gasirea persoanelor care au, in interior, talentul si ideile necesare pentru a creste si a evolua. Banii pot fi aceeasi si aici, si in alta parte. Va deveni mai putin important ce oferi, fizic, ca anagajator, ci daca valorile, cultura, misiunea produc dedicarea deplina a angajatului in echipa.
Liderii se schimba tot mai mult. Va veni si societatea dupa ei.
Studii si mai spectaculoase pe aceasta tema vor fi rostite pe 11 decembrie, la Business Days, editia de Bucuresti. E momentul tau, ca lider, sa gasesti calea schimbarii!