Cum își pot reduce companiile pierderile energetice

Cum își pot reduce companiile pierderile energetice
Nu doar oamenii devin mai inteligenți de la o generație la alta, ci și obiectele – frigiderele, televizoarele, aerele condiționate, mașinile de orice fel - sau casele și clădirile. Internetul și tehnologia contribuie din plin la asta.
Acum, cu o telecomandă sau cu o aplicație pe mobil orice aparat din casă poate fi comandat de la distanță. Centrala termică de acasă poate fi pornită cu o oră înainte de a pleca de la serviciu.
În cazul birourilor, tehnologia și internetul pot fi un partener de încredere. O clădire nouă de birouri e ca un robot care răspunde la comenzile noastre: aprinde lumina (obligatoriu LED) doar unde e nevoie, încălzește apa, pornește aerul condiționat doar la o anumită temperatură, reglează umiditatea. În două cuvinte, asta înseamnă eficiență și economie. Iar cei care vor să rămână în secolul trecut plătesc.

O clădire care se învârte după soare sau care doar răspunde la comenzi vine cu mai multe beneficii: manageri mulțumiți pentru că au facturi mici, angajați fericiți pentru că au un confort mai mare. E o întreagă știință în spate și poartă peste tot în lume un nume: Facility Management (FM).

Eficienta energetica si IoT

Ponturi pentru reducerea pierderilor energetice

  1. Primul pas: apelați un specialist care să descopere care sunt marii consumatori ai firmei din punct de vedere energetic și de ce. Trebuie doar să facă o analiză/un audit pentru a afla dacă se pierde energie. Consultanții vă vor putea da direcții despre cum puteți crește eficiența energetică și unde puteți opri sau chiar reduce pierderile. Treptat, puteți lua măsuri pentru a schimba ambientul la firmă și pentru a găsi pe birou facturi cu costuri mult mai mici.
  2. Introduceți un sistem de contorizare inteligentă a utilităților. Măsurați consumul de energie electrică, prin contoare sau alte instrumente, pe grupele mari de consum. Contorizarea trebuie să se facă pe o perioadă mai îndelungată și detaliat, pentru a depista zonele cu consum prea mare. Și doar acolo se pot găsi apoi soluții. 
  3. Opriți aparatele care merg degeaba și instruiți-vă angajații să le închidă. Poate părea   simplu, dar nu e. Computerele, monitoarele, imprimantele consumă și când nu sunt folosite, de exemplu noaptea, când toți angajații sunt acasă, dar le-au uitat ponite. 
  4. Verificați cum funcționează fiecare aparat în parte - centrala, aerul condiționat, contorul. Dacă au mici defecțiuni – e de ajuns un filtru înfundat la aerul condiționat - pentru ca aparatul să nu funcționeze în parametrii și să consume - reparați-le sau chiar schimbați-le. Specialiștii spun că, dacă un singur grilaj de ventilație e acoperit de mobilă sau de hârtie, consumul crește cu 25 la sută pentru a distribui aerul necesar într-o încăpere. 
  5. Nu cumpărați becuri ieftine. Iluminatul cu LED poate părea în primă fază o soluție costisitoare. Becurile LED sunt mai scumpe decât cele obișnuite, cu filament. Au însă alte avantaje. Rezistă mult mai mult și consumă mai puțin. Dacă e vorba de sute de becuri, specialiștii spun că se pot amortiza costurile de achiziție într-o singură lună. Iar durata lor de viață e de... 50 de ori mai mare. O altă soluție ar putea fi iluminarea cu senzori – becuri care pornesc și se opresc în funcție de nevoile din acea zonă.

Pentru ca eficiența energetică să crească și facturile să scadă, e nevoie ca o echipă a firmei sau un întreg departament să colaboreze permanent cu companii specializate.


Ca să ajute profesioniștii din domeniu să înțeleagă mai bine care sunt trendurile moderne in Facility Management, pe 15 mai la Timișoara, la NH Hotel Apleona impreuna cu Business Days organizează APLEONA DAY - Modern Trends in Facility Management, un eveniment exclusivist dedicat top managerilor din cele mai importante companii din regiune si la care vor participa ca si keynote speakeri experti de talie mondiala in eficienta energetica, transformare digitala si facility management. Afla mai multe accesand linkul de mai jos: https://events.businessdays.ro/apleona/#

Vezi mai multe articole din categoria: Evenimente