Zi de zi stai prea mult pe scaun? Vezi ce risti...

Zi de zi stai prea mult pe scaun? Vezi ce risti...

Toti stim si experianta ne arata ca stilul de viata sedentar este in detrimentul sanatatii noastre. Pe langa faptul ca determina cresterea in greutate, statul pe scaun un numar mare de ore si stilul de viata sedentar ne cresc riscul de diabet, favorizeaza cresterea colesterolului si implicit riscul a avea tensiune arteriala mare. O consecinta mai putin cunoscuta a statului timp idelungat pe scaun este hernia de disc, care cauzeaza o durere intensa, recurenta si prelungita, in partea de jos a spatelui, in zona lombara (LBP - low back pain), o durere cunoscuta din pacate de milioane de oameni.

LBP este o durere comuna si cunoscuta macar odata in viata de 80% din populatia tarilor dezvoltate si in curs de dezvoltare. Conform American College of Reumatology, la un moment dat 9-12% din cei 650 milioane de indivizi la nivel global sufera de LBP si 23,2% din populatia globului a raportat dureri de spate daca extindem perioada de analiza la o luna. 

Conform revistei Spine dedicate cercetarilor ortopedice, consecintele LBP afecteaza mai mult decat pe cel care simte durerea. Este consideranta cea mai frecventa cauza legata de absenta de la locul de munca pentru angajatii care au varsta mai mica de 45 de ani si cea mai costisitoare daca tinem cont de costurile generate de lipsa angajatului de la locul de munca si cele legate de serviciile medicale asociate. Conform unor studii realizate costurile asociate pentru un angajat de sex masculin sunt undeva in jur de 1.850 USD si cele asociate cu un angajat de sex feminin in jur de 1.160 USD pentru fiecare etapa de absenta din cauza durerilor de spate. Pe langa durere si disconfortul pe care il simte cel care sufera de LBP ii este puternic afectata eficienta si productivitatea, fapt care poate aduca companiilor costuri mari si de multe ori greu de previzionat. Medical Care a descoperit ca in ultimii cinci ani angajatii din SUA au lipsit cumulat 149 milioane de zile de lucru din cauza disconfortului creat de durerile de spate, generand un cost medical cumulat de aproximativ 24 de miliarde de dolari anual.

Pentru început ar fi bine să înțelegem cu toții ce înseamnă un stil de viață sedentar. Acesta este definit ca fiind stilul de viață în care individul nu face activitate fizică regulat. Unde lipsa de activitate fizică este considerate nerespectarea regulilor  Center for Disease Control (CDC), care atestă că orice individ adult trebuie să facă cel puțin 150 de minute de exerciții fizice moderate pe săptămână, sau 75 de minute de exerciții fizice intense. Cei mai mulți profesioniști din domeniul sănătății sunt de accord că 10.000 de pași pe zi (aproximativ 5 mile) sunt obiectivul ideal pentru îmbunătățirea sănătății și reducerea riscurilor cauzate de sedentarism. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), între 60 și 85% din populația lumii nu face suficientă activitate fizică. Lipsa de activitate fizică este al patrulea risc de mortalitate la nivel mondial.

Teoriile tradiționale sugerează că o dietă sănătoasă și exercițiile aerobice compensează efectele sedentarismului. Chiar dacă faci 30 de minute de exerciții pe zi nu vei putea contracara efectele aduse de lipsa de activitate pe tot restul zilei. Mai degrabă, soluția este să stai mai puțin jos și să te miști mai mult, spune Dr. Levine de la Clinica Mayo, sugerănd un obiectiv de 10.000 de pași pe zi.

În 2005, James A. Levine, specialist în obezitate la Clinica Mayo, a deschis drumul pentru cercetarea efectelor negative ale unui stil de viață sedentar prin publicarea unui articol în revista Science Magazine. Concluzia lui a fost că orice tip de stat așezat prelungit, fie la birou, fie la volan, poate fi dăunător, ba chiar a spus că ”boala statului jos” este boala zilelor noastre. Acum nu este nici o surpriză că statul la birou, la volan sau relaxarea pe caneapea pentru pre multe ore poate fi dăunător pentru sănătatea ta, dar surprinzător este gradul de haos ce îl cauzează organismului nostru. 

Corespunzător unui articol postat de John Hopkins Medicine, s-a demonstrat că lipsa de activitate fizică poate contribui la următoarele probleme de sănătate:

  • Lipsa de activitate fizică poate crește riscul pentru anumite tipuri de cancer.
  • Lipsa de activitate fizică poate contribui la apariția depresiei și anxietății.
  • Lipsa de activitate fizică a fost dovedită ca fiind factor de risc pentru anumite boli cardiovasculare.
  • Oamenii care fac activitate fizică regulat sunt mai puțin susceptibili pentru a dezvolta boli coronariene cardiace
  • Oamenii care sunt mai activi sunt mai puțin susceptibili pentru a fi supraponderali sau obezi.
  • Statul prea mul jos poate cauza scăderea masei musculare.
  • Lipsa de activitate fizică este legată de hipertensiunea arterială (HTA) și nivelul ridicat de colesterol

La nivel mondial, se estimează că un stil de viață sedentar este responsabil de 6% din cazurile de boli cardiace coronariene, 7% a diabetului de tip 2, 10% de cancer de sân şi de 10% din cazurile de cancer de colon. De fapt, a fost raportat recent că lipsa de activitate fizică este responsabilă pentru mai multe decese anual decât fumatul.

Veste bună este că aceasta nu trebuie să fie și soarta ta. Deşi mişcarea generală la locul de muncă este spre un cadru mai sedentar iar roboții continuă să înlocuiască locuri de muncă în care sunt necesare mai multe activităţi, tu nu trebuie să te îndrepți întracolo. Cel mai simplu mod de a creşte nivelul de activitate este de a face acest lucru la locul de muncă, un loc în care individul mediu îşi petrece până la opt sau mai multe ore așezat.
 

Simplu, prin schimbarea scaunului tău cu un birou cu bandă de mers sau cu bicicletă pentru câteva ore pe zi, poți reduce semnificativ efectele negative ale lipsei de activitate fizică. În termen de două săptămâni oamenii, practic pot deveni dependenți de a munci în timp ce merg, spune Dr. Levine. Trebuie doar să le dai șansa.

Vrei sa afli mai multe despre cum poti reduce riscurile generate de viata sedentara pentru angajatii tai si in acelasi timp sa le imbunatatesti starea de sanatate, productivitatea, creativitatea, moralul si motivarea, , implicarea, loialitatea, reducand absenteismul si numarul zilelor de concedii medicale in acelasi?

Active Office, Centrul Fericirii si Business Days lanseaza un amplu program de promovare, educare si testare a unor modalitati active si eficienta de a reduce riscurile generate de stilul de viata sedentar pentru angajatii companiilor din romania.

Daca esti interesat sa afli mai multe, completeaza formularul de mai jos si vom reveni catre tine cu mai multe informatii si detalii care sa te ajute sa intelegi ce solutii exista si cum poti beneficia si tu de ele.

Toti cei care vor completa formularul vor primi din partea:

  • Business Days:  un voucher de 35 de euro pe care il vor putea folosi la orice eveniment organizat de Business Days in perioada 15 noiembrie 2017 - 31 decembrie 2018
  • Centrul Fericirii: posibilitatea de a alege una din urmatoarele beneficii:
    • o sesiune de BTL Exilis Elite- tratament facial fata si gat- cu 20 euro in loc de 125 euro.
    • o sesiune de VelaShape III- cel mai premiat tratament anticelulitic din lume- pentru o zona- cu 30 de euro / sesiune in loc de 150 euro / sesiune. 
    • o sesiune gratuita de nutritie
    • o sesiune gratuita de evaluare integrativa (biorezonanta, nutritie, masuratori corporale)
    • o evaluare kinetica + 1 masaj terapeutic gratuit
  • Active Office: posibilitatea de a testa pentru o saptamana una din sistemele profesionale active de lucru (se ofera in functie de disponibilitate, prin tragere la sorti dintre cei care completeaza formularul, cate 3 echipamente pe saptamana, pana la finalizarea campaniei)

Vezi mai multe articole din categoria: Dezvoltare Personala