Comunicare @Business Days by Dana Tudor
Toţi oamenii de succes pe care i-am întâlnit, inclusiv o parte din trainerii şi mentorii mei, sunt de cele mai multe ori mândri atunci când vorbesc despre eşecurile lor. Ca antreprenor în serie, am avut şi eu la rândul meu partea mea de eşecuri. Cred cu tărie în necesitatea eşecului, din care un antreprenor poate învaţă lucruri valoroase şi poate înţelege în profunzime care au fost cauzele ce au dus la acea situaţie şi care a fost lecţia învăţată.
Artă de a conduce şi dorinţa de a fi un leader bun este prezentă întotdeauna în gândurile celor mai mulţi dintre noi. Majoritatea oamenilor susţin ideea de leadership, puţini ştiu să o definească cu adevărat, dar în acelaşi timp este practicată de cei care au atitudinea corespunzătoare, gândirea şi resursele potrivite. Nu toţi oamenii ajung să aibă succes doar urmărindu-i pe alţii – drept urmare trebuie să fim pregătiţi şi să ne creăm propriul nostru drum. Iată câteva dintre lecţiile mele cheie privind eşecul:
Eşecul nu îţi defineşte personalitatea
Orice fel de eşec poate însemna un pas către înţelepciune. Dacă iau în considerare câştigurile şi pierderile mele repetate, care se ridică la sume ce ating milioane, pe teritoriul diferitelor ţări, inclusiv România, simt că lecţiile învăţate până acum sunt extrem de preţioase şi au contribuit la cunoştinţele pe care le-am acumulat întotdeauna la finalul experienţelor. Ele reprezintă o piatră de hotar a înţelepciunii, un teren mai accidentat şi greu de trecut, în drumul tău către ţelurile finale. Absolut TOŢI antreprenorii de succes sau specialiştii din diverse domenii au avut numeroase eşecuri până să ajungă la performanţe maxime. Îi putem lua ca şi exemplu pe Thomas Edisson, Tiger Woods, Michael Jordon, Sir Richard Branson, Donald Trump, Bill Gates, Steve Jobs, etc şi putem număra eşecurile pe care le-au avut înainte de a avea cu adevărat succes.
Inovează şi reinventează-te
Eşecul te va obliga să înveţi şi să devii maestru în arta reinventării, reînnoirii şi supravieţuirii. Inovarea trebuie să rezulte din dorinţa arzătoare de a rezolva problemele – probleme ce ţin de clienţii tăi existenţi sau potenţiali. Se poate aplica în fiecare aspect al afacerii tale – lanţul de aprovizionare, operaţiuni, procesul de ambalare, de marketing, branding, angajarea şi reţinerea talentelor şi servicii pentru clienţi.
Rămâi calm şi motivat
După un eşec în afaceri trebuie să înveţi să ai din nou încredere în ţine, să rămâi motivat şi să ai în continuare un tonus bun. Aşa cum îmi place mie să spun, mergi mai departe cu încredere, precum o lebădă: păstrează-ţi calmul la suprafaţă şi stăpânirea de sine, dar depune toate eforturile necesare pentru a merge mai departe, chiar dacă aceste eforturi nu sunt vizibile. Sunt momente în care o afacere sau o colaborare se apropie vertiginos de un eşec, însă învaţă să cauţi întotdeauna toate resursele ce te pot ajuta într-o astfel de situaţie, fără să te laşi antrenat de ideea scăderii costurilor cât mai repede. Apelează cu încredere la persoanele experimentate din jurul tău, la mentorii tăi, ce îţi pot da un sfat preţios atunci când toate alternativele duc spre un drum fără ieşire. Din experienţă învăţăm să nu cheltuim foarte multe resurse după un eşec şi să ne mobilizăm constructiv.
Defineşte-ţi punctele forte
O altă modalitate prin care te poţi menţine competitiv după un eşec este să înveţi care sunt punctele tale forte şi să te foloseşti de ele cât mai bine. Ele sunt resursele tale cele mai de preţ: educaţia, experienţa, cunoştinţele. Concentrează-te asupra lor şi apoi creează-ţi o anumită strategie în strânsă colaborare cu nevoile pieţei pentru a implementa o soluţie cât mai personalizată. Încă o dată este necesar să menţionăm că inovaţia este cea care face diferenţa între cei care supravieţuiesc şi cei care dispar de pe piaţă.
Nu te lasă antrenat de greşelile trecutului
Vei deveni un leader de succes numai dacă îţi menţii mintea limpede şi ai o hartă mentală care te ajută. Nu te lasă antrenat de greşelile trecutului, şterge-ţi din minte neajunsurile şi lucrurile negative care te influenţează. Caută compania oamenilor plini de voie bună şi atitudine pozitivă, oameni ce îţi oferă încredere şi cred în capacităţile tale. Nu lasă sentimentele negative să te domine. Pune accent pe cele pozitive, iar rezultatul va fi unul pe măsură aşteptărilor.
Adesea, în procesul de recrutare, aleg oameni care au experienţă de business foarte puţină sau chiar deloc. Caut valoarea şi dorinţa de a avea succes. Aceste calităţi sunt greu de găsit. Tocmai de aceea, prefer să îmi avertizez angajaţii că unele acţiuni se vor transforma într-un eşec, având că rezultat imediat pierderi financiare, dar mă bucură gândul că vor avea ceva de învăţat şi că aceste greşeli nu se vor repeta.
În lumea de business actuală, sunt anumite lucruri pe care le poţi învaţă numai prin eşec. Lucrul esenţial este să înveţi din aceste greşeli şi să culegi experienţa de care ai nevoie pentru a te reinventa şi a nu ajunge într-o poziţie similară în viitor.
Mru Patel
Serial Entrepreneur, Best Selling Author, Coach and Mentor
www.MruPatel.com
Traducere şi adaptare realizată de Daria Ionescu
Communication Consultant
Buticul de Inspiraţie by Dana Tudor
www.danielatudor.ro