Decorarea și amenajarea unei locuințe nu este un proces simplu sau ușor, nici pentru cei mai calificați experți. Un interior necesită materiale care sunt în conformitate cu arhitectura spațiului. Necesită obiecte care să reflecte caracterul proprietarului, dar și piese atemporale și proporționale. De asemenea, trebuie să găsească echilibrul corect între tradițional și modern. Dar, mai presus de toate, necesită o poveste care va dicta fiecare decizie de proiectare care trebuie luată pentru spațiu.
Dacă ești hotărât să faci asta de unul singur, atunci acest articol îți va expune elementele esențiale de care să ții cont.
Fie că renovezi o casă întreagă, fie că vrei să faci mici modificări în bucătărie sau vrei să adaugi un strop de culoare pentru a împrospăta camera de zi, dacă urmărești aceste indicații sigur vei ajunge la rezultatul dorit. Expertul în design interior Loredana Preda, împărtășește sfaturile și secretele sale privind transformarea design-ului interior al casei tale asemeni unui profesionist.
1. Spune o poveste
Un design de interior bun este acela care spune povestea proprietarilor săi prin timp și spațiu. Pentru a crea un interior atemporal care să răspundă nevoilor tale este crucial să începi prin a-ți înțelege poveste și a o transcrie.
Nu uita că este casa ta. Nu îți fie frică că vei grași pentru că nu există greșeli în designul interior. Când vine vorba de propria casă fiecare are potențialul de a-și scrie povestea în propria sa casă. Este doar o chestiune de ochi, imagine și imaginație. Casa ta este locul în care îți petreci cea mai mare parte a timpului, acasă ar trebui să te liniștești, să te calmezi și să îți recapeți puterile. Spațiu trebuie să îți reflecte personalitatea, trebuie sp fie util și să ai toate elementele la îndemână.
2. Căutați inspirație pentru design
Caută imagini inspiraționale, colecționază din toate sursele reviste, Instagram, Pinterest etc. și construiește-ți o „hartă” a lucrurilor, culorilor, stilurilor pe care ai vrea să le ai în casa ta. Odată ce ai o colecție puternică, vei începe să vezi aspectul pe care tu ți l-ai doriți să îl obțineți. Crearea unui „mood board” este o modalitate excelentă de a aduce la suprafață creativitatea sau inspirația ascunsă.
3. Gandește-te la viitor.
Ai sau intenționezi să ai copii în următorii ani? Ai părinți în vârstă? Dacă da, va trebui să te gândești să găzduiți membrii apropiați ai familiei. La fel, ia în calcul dacă speri să treci de la un loc de muncă de la birou la lucrul de acasă sau chiar la operarea propriei afaceri. Atunci ai nevoie de un design personalizat al casei care ar trebui să includă un birou sau un spațiu flexibil. Practic, când te gândești amănunțit la planul tău personalizat de acasă, decide ce fel de familie dorești să ai.
4. Analizează aspectul
După ce ți-ai făcut o idee despre atilul pe care vrei să îl adopți în casă și după ce ai înțeles care este povestea pe care vrei să o spui, începe să colecționezi elemente. Colecționează piesele pe măsură ce le dai peste ele, astfel vei cumpăra exact acele lucruri de care te-ai îndrăgostit. Este mult mai bine decât să te mulțumești cu ceea ce este disponibil în anumite magazine sau chiar online în momentul în care avei avea nevoie de ele în casă. În acest felt e poți concentra pa a analiza aspectul și culorile camerei cu accesoriile pe care le dorești. Ține minte, cu cât ai nevoie de mai mult timp pentru a adăuga lucruri în casa ta, cu atât cunoștințele tale de design interior se extend. E ușor să faci un amalgam de elemente sau o colecție de amintiri frumoase, dar atunci câd vrei să ai o armonie în elementele alese înseamnă să înțelegi ce funcționează cel mai bine cu anumite caracteristici.
5. Ia în considerare culorile și țesăturile pe care vrei să le folosești
Selecția vopselei este una dintre cele mai importante și rentabile decizii pe care o poți lua. Alegerile corecte de vopsea conectează armonios spațiile. Ia în considerare casa ca un întreg. Ia în considerare modul în care culorile ne afectează starea de spirit. Unele culori îi fac pe oameni să se simtă fericiți, calmi sau chiar agitați.
Analizează culorile, observă-le în lumină naturală, lumina dimineții și noaptea. Adesea, o culoare care a funcționat bine pentru o încăpere nu va funcționa la fel de bine pentru alta. Poți solicita chiar bucăți de elemente vopsite de la magazinul de vopsele sau mostre, acestea vor fi un punct de plecare util. Dar ține cont că ce arată bine pe hârtie s-ar putea să nu se traducă în la fel și în interior sau pe perete.
6 . Optimizează spațiul de depozitare
O problemă majoră a proprietarilor de case noi este adesea lipsa de spațiu de depozitare. În primele etape când începi un designul casei tale, este ușor să subestimezi câte bunuri deții sau câte urmează să dobândești în viitor.
Acesta este unul dintre motivele pentru care majoritatea garajelor sunt rareori umplute cu mașini. În schimb, este probabil să găsiți biciclete, echipamente de gimnastică, cadouri de Crăciun nedorite și alte resturi.
Spațiu de depozitare poate fi încorporat cu ușurință și chiar la un cost suplimentar, dar va trebui să planificați acest lucru la începutul procesului de proiectare. Dac nu ai făcut acest lucru, nu dispera, poți găsi soluții optime pentru spațiul tău, cu puțină imaginație. Spațiul de depozitare încorporat poate extinde întreaga înălțime a camerelor și, de asemenea, poate funcționa pentru a deveni o caracteristică de design, făcându-l mai eficient decât comode și dulapuri independente.
Dacă vrei și mai multe sfaturi și ești hotărât să faci pasul următor către confortul tău, atunci beneficiază de 30 de minute de consultanță gratuită din partea Loredanei, expert în design, cu peste 15 ani experiență și cu un portofoliu uimitor de locuri, case, vile, apartamente create și optimizate conform nevoilor fiecărei familii. Află ce trebuie să faci și vezi cum te poate direcționa și ajuta un expert în design. Programează o consultanță aici.