Repetenți la capitolul determinare?

Repetenți la capitolul determinare?

Amalia Sterescu - Sr. Business Consultant

Fondator Outsourcing Advisors si Public Speaking School

In discuțiile mele cu diverși parinți de liceeni aud parcă un laitmotiv: ”pe copilul meu nu îl motivează nimic, e ca și cum chiar nu-și dorește nimic iar apropos de carieră, inca bâjbâim...”

Să fie oare o generație repetentă la capitolul determinare?

Ii privești cu coada ochiului în parc, nu au mai mult de 16 ani dar vorbesc deja de marile lor realizări cotidiene: mici beții, sex si ce fain e să tragi chiulul in general de la ce ar avea sens in viață -  totul asezonat cu multe semințe si uneori cu alte substanțe interzise (sigur sunt convinsă ca sunt si excepții de la tabloul general).

Ca parinte mă gândesc că poate le-am dat prea mult, material vorbind și din ce în ce mai puțin sufletește fiind mereu in criză de timp sau luptând pentru propriul nostru succes.. Sau poate am ridicat ștacheta mult prea sus, i-am trimis pe la școli in străinătățuri când încă erau prea cruzi ca să se descurce singuri și au picat pradă deznădejdii, deprimării și am creat un rău ireparabil. Alți părinți au renunțat pur si simplu pentru că nici ei parcă nu se mai adaptează la ”ceea ce cere piața acum” și speră în noroc sau în destin... Unii școliți pe afară se intorc în țară și devin niște neadaptați la realitățile României, nu pot aplica ceea ce au învățat - alții trăiesc între două lumi și ”acasă” nu prea mai e pentru ei niciunde.

De dascali, ce să mai vorbim... e suficient să mai asistați din când în când la niște lecții fie ele pe la liceu fie ele la facultate ca să realizați că lipsa de determinare a tinerilor noștri își are originea nu numai in degringolada părinților care sunt ușor debusolați apropos de ce competențe mai sunt importante în ziua de azi dar mai ales in crasa lipsă de motivare a dascălilor forțați să ramână într-un sistem controversat și plătiți cu lefuri de nimic rotunjite pe ici pe colo - tot de la părinți.

De servicii de consiliere în carieră in școli, mentoring pentru tineri absolvenți , internship-uri organizate în parteneriat cu sistemul privat la scară mai largă - probabil că vor mai trebui să treacă niște ani ca să oferim tinerilor ghidarea de care au nevoie in momente cheie ale carierei lor...

Sigur am întâlnit și tineri extraordinari care m-au uimit cu maturitatea lor și cu nivelul lor de pregătire, aveau in ochi pasiune, aveau idei originale și iși doreau cu toata puterea ființei lor să ajungă departe. Nu aveau neapărat parinți cu bani, nu li s-a dat totul pe tavă și nici nu conta asta prea mult căci au invățat să muncească încă de pe băncile școlii și au învățat să-și gestioneaze finanțele nu numai pentru o noapte în club. Ei au vise, speranțe mari, au idei, unii sunt chiar antreprenori, sunt avizi să învețe și îi intâlnești adesea la evenimentele Business Days unde sorb fiecare cuvant, unde pun întrebări unde te-ar ține de vorba 3 ore dacă s-ar putea numai să mai absoarbă ceva din experiența ta. Îi iubesc pe acești tineri în elanul lor, îi incurajez și de multe ori învăț de la ei!

Uneori mă regasesc în ei, în elanul lor, în puterea lor de muncă, în visarea lor, în speranțele lor niciodată prea mari! Spun mereu că succesul nu este neapărat un scop ci este adeseori o consecință a unui efort intens, constant iar acest efort zilnic trebuie susținut de ceva iar acest ceva se cheamă MOTIVAȚIE PERSONALĂ! De unde vine ea?

Fiecare are propriul răspuns numai de el știut,  important este ca acest foc să ne mobilizeze constant chiar și în zilele când chiar nu mai poți să te dai jos din pat dimineața sau atunci când ai vrea să furi puțin timp ca să lenevești pur si simplu. Dacă e să umblăm prin ”bucătăria” marilor oameni de afaceri ce au avut succes -  vom descoperi mai mereu o copilărie marcată de lipsuri sau de absența unui părinte, vom descoperi angajarea timpurie în tot felul de joburi pentru experiență, vom descoperi un lung lanț de eșecuri înainte de momente razlețe de glorie, vom descoperi tărie de caracter, principii, vom descoperi forță, curaj în fața riscului sau a deciziilor grele!  Toate laolaltă au alimentat propriul lor combustibil intern numit determinare.

Caută-ți propriul Element (asa cum ne sfătuiește si Sir Ken Robinson), acea activitate unde pasiunea ta se combină strălucit cu compentența ta! Așa îți vei da șansa să strălucești și să te motorizezi cu un combustibil ce te va face să dai tot ce poți din tine - acesta e ingredientul magic ce iți va netezi calea spre Succes fie că îl numești MOTIVARE, PASIUNE, DETERMINARE sau pur și simplu stropul tău de MAGIE! ÎNDRĂZNEȘTE!

Amalia Sterescu va fi speaker în cadrul ediției Business Days Iași. 

Vezi mai multe articole din categoria: Dezvoltare Personala