
Alin Gherman, Commercial Director, DPD România, este, la fiecare eveniment Business Days, un exemplu de gândire constructivă. Perspectiva lui este aceea de a privi cu încredere spre viitor şi de a aprecia rezultatele prezentului. „Te întrebi dacă vei da greş? Răspunsul este: «Cu siguranţă!» Procesul de creştere implică ieşirea din tiparele curente, abordări noi, decizii ce nu sunt întotdeauna confortabile şi asumarea faptului că nu întotdeauna iese cum ne aşteptăm. Însă în faţa fricii de a greşi şi a efortului necesar ieşirii din cercul de confort, mulţi tineri lideri se blochează. Nu e uşor şi, ca atare, după câteva încercări, majoritatea se potolesc, se complac în rutina activităţilor cotidiene, cu secvenţe clare şi cu rezultate previzibile.”
Ce faci cu eşecul?
„Principala diferenţă între cei ce ating rezultate măreţe şi ceilalţi dintre noi este dată de două lucruri: modul în care privesc eşecul şi ce fac cu el. Un viitor lider conştientizează faptul că nu toate deciziile vor fi corecte, va face greşeli şi că acest lucru este ok. Ca atare se apucă de treabă, trece de la stadiul «mi-e frică să arăt prost dacă fac asta» la «accept să arăt prost făcând asta», încearcă, greşeşte, corectează, încearcă din nou, până obţine un rezultat”, arată Alin Gherman. Este un proces ce funcţionează atât cantitativ – cu cât iei mai multe decizii, cu atât ai şansa ca cele proaste să se decanteze mai repede de cele bune – cât şi calitativ, pe măsură ce înaintezi devii din ce în ce mai experimentat, iar alegerile tale, din ce în ce mai rafinate.
„Soichiro Honda spunea «Success is 99% failure». E un citat cu care sunt de acord, în cariera mea cred că am greşit de mai multe ori decât am avut dreptate, însă de fiecare dacă am încercat să învăţ ceva. Îmi fundamentez cât de bine pot deciziile, însă sunt dispus să mi le asum chiar dacă nu am toate datele, urmăresc rezultatul şi învăţ. Atât din eşecuri, cât şi din succesele echipei mele”, încheie Alin Gherman.
„Leadershipul şi eşecul sunt în strânsă legătură”, spune şi Madi Rădulescu, managing partner MMM Consulting, Executive Coach, Learning Architect. „Este imposibil ca oamenii să nu greşească. Şi nu greşeala în sine generează eşecul. Eşecul este generat de sentimentul nostru că am pierdut ceva: reputaţie, poziţie, stimă de sine, respect, certitudine. Totul depinde de felul în care ne raportăm la experienţele noastre. Aici intervine problema leadershipului. Liderul ştie să nu se lase paralizat de eşec!”, spune ea. „Dacă ştim cum să-l privim, eşecul ne însănătoşeşte egoul, ajută la testarea şi întărirea consecvenţei şi a perseverenţei, ne aduce mai aproape de succes dacă învăţăm din el. Ne ajută să creăm companii solide şi ne adaugă «dulceaţă» viitoarelor succese”, adaugă Madi Rădulescu.
Exerciţiu de navigaţie… prin eşec
Andy Szekely(foto), fondator Bootcamp University şi autor de cărţi, ne propune un exerciţiu. „Te invit să răspunzi la două întrebări surprinzătoare care fac trimitere la o piesă importantă în educaţia oricărui lider: valorile personale. Cele două întrebări sunt: «Care este cel mai mare succes din cariera ta de până acum? Care este cel mai mare eşec din cariera ta de până acum?». După ce răspunzi la ele, te invit să aprofundezi subiectul cu o întrebare ajutătoare pentru fiecare dintre ele: De ce?”, arată Szekely. Motivul e simplu, explică Andy: nu poţi defini un succes major sau un eşec răsunător din viaţa/cariera ta decât dacă le raportezi la sistemul tău de valori. Cele două paragrafe vor conţine „De ce”-urile vieţii tale, adică acele cuvinte care pentru tine înseamnă principii de viaţă ce merită urmate sau apărate.
După ce ai parcurs acest exerciţiu mai trebuie să compui lista de cuvinte-cheie ce reprezintă valorile tale importante şi ai astfel o hartă de navigaţie prin viaţa profesională. Prima listă reprezintă valorile pe care vrei să le împlineşti în proiectele tale, adică acele principii care te fac să simţi în mod deplin succesul. „A doua listă îţi arată lecţiile de viaţă cele mai importante pe care încă nu le-ai învăţat. De exemplu, dacă un proiect profesional a eşuat, cel mai probabil una sau mai multe dintre valorile tale importante au fost încălcate. Eşecul înseamnă atac la principii sau valori! Nu putem defini eşecul personal decât prin ameninţarea pe care o simţim la adresa lucrurilor pe care le considerăm importante în viaţă. Când înţelegem asta, putem transforma orice eşec într-o lecţie despre felul în care am putea să ne protejăm în viitor”, spune Andy.
Formula eşecului
Formula eşecului pentru lideri enunţată de Andy Szekely este: eşec prezent + lecţie despre valorile personale = succes viitor. Diferenţa fundamentală dintre lideri şi cei care încă învaţă să devină lideri este înţelegerea acestei formule. Liderii maturi au învăţat să transforme foarte repede eşecul în lecţie.
Dacă te afli pe drumul acestei maturizări, potrivit lui Szekely, paşii simpli pe care i-ai putea face sunt următorii: când primeşti feedback sau îţi dai seama că lucrurile nu funcţionează cum ţi-ai propus, ia o foaie albă de hârtie şi ceva de scris. Scrie pe foaie un paragraf care să înceapă cu formula: „Lucrurile nu merg cum mi-am propus pentru că…” Scrie ce soluţii eşti dispus să aplici şi cum vei proceda. Apoi care sunt valorile care consideri că ţi-au fost încălcate şi ce vei face în viitor pentru a preveni încălcarea valorilor tale într-o situaţie similară.
Mru Patel, antreprenor în serie, autor, mentor şi trainer, crede în necesitatea eşecului, din care un antreprenor poate învăţa lucruri valoroase. Acestea sunt câteva dintre lecţiile sale privind eşecul.
Inovează şi reinventează-te
Eşecul te va obliga să înveţi şi să devii maestru în arta reinventării, reînnoirii şi supravieţuirii. Inovaţia trebuie să rezulte din dorinţa arzătoare de a rezolva problemele ce ţin de clienţii tăi existenţi sau potenţiali. Se poate aplica în fiecare aspect al afacerii.
Rămâi calm şi păstrează-ţi motivaţia
După un anumit eşec în afaceri, trebuie să rămâi în continuare motivat şi să ai încredere în forţele proprii, iar starea ta de spirit trebuie să fie mereu bună. Sunt momente în care o anumită afacere sau investiţie cu riscuri mari pare că se îndreaptă către eşec, dar adu-ţi aminte să cauţi cele mai ascunse resurse de care dispui, fără a te concentra neapărat pe reducerea imediată a costurilor. Fii deschis şi primeşte sfaturile unor mentori experimentaţi în domeniu atunci când simţi că ai epuizat toate celelalte opţiuni.
Defineşte-ţi punctele forte
Un alt mod eficace şi demn de luat în seamă atunci când doreşti să rămâi competitiv, chiar şi după un eşec în afaceri, este să îţi valorifici abilităţile cheie: educaţia, experienţa şi cunoştinţele acumulate. Concentrează-te pe punctele tale forte, apoi adaptează-ţi strategia la nevoile pieţei.
Nu te concentra pe greşelile făcute în trecut
O minte ageră şi concepţii clare sunt poate cei mai importanţi factori ce contribuie la crearea unui lider de succes. Nu te lăsa antrenat de greşelile trecutului – ele trebuie recunoscute, dar nu trebuie duse mai departe sau lăsate să devină o încărcătură psihică foarte mare: stresul, poveştile neplăcute, relaţiile nefolositoare trebuie lăsate în urmă. Înconjoară-te de oameni cu o atitudine pozitivă, ce îţi acordă încredere şi care sunt foarte activi.
Traducere engleza:
Behind the brilliance of each successful businessman there are concerns, fears and failures, either recognised or not. What gives him/her brilliance is the way he/she manages to overcome them and move forward. We made a 360-degree perspective of the failure, together with four of the most authentic speakers of the Business Days events.
Articol consemnat de:
Am o experiență de 18 ani în comunicare și în presa scrisă și online, de business și life-style.
Proiectele care definesc traseul meu profesional au fost mai mereu din zona pionieratului. M-am incapățânat sa dau examen de admitere la Facultatea de Comunicare și Relatii Publice (înființată numai cu un an în urma la vremea respectivă), un domeniu despre care acum 18 ani auziseră cu siguranță doar cateva persoane.
Am semnat prima rubrica de HR, Carieră și Management din presa românească, care mi-a dat ocazia de a cunoaște personal și a intervieva guru internationali ai lumii afacerilor. În paralel cu activitatea din presa de afaceri, m-am ocupat de lansarea și coordonarea primului site din Romania dedicat femeilor: Eva.ro. Eva.ro avea sa devină unul din primele branduri din on-line-ul romanesc și, în toti cei 7 ani cât am fost Project Managerul site-ului, acesta s-a aflat pe primul loc în trafic, în categoria site-urilor dedicate femeilor. Nu intâmplător primeam invitații în atentia Evei Tudor.
În vara anului 2010, am decis să contribui mai mult la croirea drumului meu personal și am intrat în antreprenoriat: sunt Chief Inspired Officer la firma mea, Buticul de Inspiratie. Și, din 2012, Communication Partner al agentiei de marketing LOT Comm & Partners. Pasiunea mea din ultimii ani pentru domeniul dezvoltării personale s-a concretizat în toamna anului 2010, când am coordonat, în calitate de redactor-șef al revistei Cariere, procesul de relansare al publicației, la nivel editorial și de design.