În cadrul webinarului Monica Ion s-a axat pe înțelegerea modului de funcționare a minții în situații de criza, pe modalități în care poți să folosești criza în favoarea ta, cum sa te protejezi de virus (mindset) și cum sa te vindeci mai repede, care sunt emoțiile și setarea naturala care favorizează instalarea virusului, cum sa folosești legile universale în echilibrul situațiilor cu care te confrunți: business, financiar. Familie. Am trasat mai jos câteva direcții și idei principale dezvăluite în webinar.
Cuprins
- Valorile tale și importanța lor
- Frica și cum funcționează creierul
- Legile Universale și cum te pot ajuta
- Vezi întreg webinarul pentru mai multe infomații
Valorile tale și importanța lor
Totul începe de la valorile și prioritățile tale. Acestea se definesc prin lucruri concrete pe care le facem și se vad în viața noastră. Ele nu sunt deziderate, idealisme sociale, precum corectitudine, bunătate sau loialitate. Tot aceste valori, prin ordinea și prioritatea lor te definesc pe tine ca om, ca lider, ca manager. Primul pas este definirea ierarhiei priorităților personale. Această ordine, iți determina viața, prin tot ceea ce faci, cauți defapt să îndeplinești necesitățile acestor valori. Cum iți descoperi ierarhia valorilor?
Dacă trăiești în valorile tale cele mai înalte, cele mai importante pentru tine, înseamna ca îmi ocup spațiul meu de geniu în univers, îmi trăiesc potențialul care mi-a fost dat. Dacă trăiesc în valorile mele joase, definite adesea prin: trebuie sa fac asta în loc de iubesc sa fac asta, atunci universul o sa îmi dea șuturi, pentru a ajunge sa trăiesc în valorile mele înalte.
Prin urmărirea valorilor noastre cele mai înalte ajungem la evoluție, dacă fiecare din noi trăim în valorile noastre înalte și ne împlinim potențialul dat la nivel maxim ajungem, cea mai bună varianta a noastră, lucru care ne determina sa ne ajutam și pe noi înșine și pe cei din jurul nostru. Tot ce ni se întâmpla se întâmpla pentru a ajunge sa trăim în valorile noastre cele mai înalte.
Prioritățile personale sunt importante pentru noi, ele importa din viata noastră ceea ce noi simțim că nu avem destul, prioritățile nu sunt bune sau rele, „eu, așa cum sunt cu valorile mele sunt perfecta așa”. Valorile mele nu ma fac mai bun sau mari rău fată de ceilalți cu alte valori. Fiecare are setul lui de valori, toți suntem unici în acest sens. Dar, interacționam cu cei din jur prin prisma valorilor noastre, iar ei interacționează cu noi din prisma valorilor lor.
În valorile tale cele mai înalte se activează telencefalul, parte a neocortexului prefrontal, lucru care aduce viziune strategica. Aduce planificare, executarea planului și auto-guvernarea, adică focus pe disciplina. Neocortexul frontal te determina sa rămâi concentrat în activitatea ta și să nu te lași distras de alte lucruri. În valorile joasa, apare frustrarea și anxietatea, nevoia de recompensa imediata, apar afecțiuni și boli, sistem imunitar deficient, și constanta idee ca trebuie sau fi bine sa.
Frica și cum funcționează creierul
Creierul este alcătuit din 3 parți, creierul reptilian (amigdalian, primitiv, responsabil de supraviețuire), creierul limbic (creierul responsabil de partea emoționala), și neocortexul frontal (decizii, acțiune, concentrare, inventivitate, etc). Teama activează creierul amigdalian și decuplează neocortexul frontal, practic este imposibil să te gândești la creștere și sa iți fie teamă în acela-și timp. Pentru a putea acționa strategic e nevoie să dizolvi teama.
Frica este percepția că în viitor voi experimenta prin simțurile mele mai multa durere decât plăcere, mai mult negativ decât pozitiv, mai mult minus decât plus. Frica de fiecare data are un subiect, nu există teamă de necunoscut, și exista doua tipuri de frica: teama de a pierde ceea ce apreciezi tare, teama de a câștiga ceea ce disprețuiești.
Senzația de frica decuplează creierul rațional, asta înseamnă ca senzația de teama te oprește sa acționezi strategic, sa ai viziune strategică și să poți acționa corect. În aceasta situați acționează creierul tău reptilian, cel responsabil de supraviețuire. Practic, din prisma acestei părți a creierului, exista 3 reacții de bază posibile: lupta, fugi sau îngheață.
Criza, la nivel personal, apare când modalitățile vechi de a-mi îndeplini valorile nu mai sunt eficiente, ceea ce faci și știi să faci, nu mai aduce rezultatele așteptate. În fața crizelor, există două concepții pe care le poți aborda:
- Mi se întâmpla, unde alegi rolul de victima,
- Am co-creat-o, când accepți responsabilitatea crizei, lucru care iți permite să gestionezi mai ușor criza. Punând întrebarea: Cum am creat această criză?
Criza aduce conectarea cu esența și valorile tale, ieși din criza când te conectezi cu esența, cu valorile tale. Când renunți la vechile obișnuite și cauți noi modalități de a-și îndeplini valorile.
Boala este o criza în corp care apare atunci când nu trăiești în principiile personale cele mai înalte, ca semn pentru tine sa te întorci la sinele autentic, sa faci ceea ce este aliniat cu valorile tale cele mai înalte. Când trăiesc conștient în valorile mele cele mai joase, corpul reacționează prin boală.
Stări care favorizează instalarea gripei
- Inadecvare
- Confuzie
- Copleșire
- Manie față de sine
- Termene do așteptări nerealiste fata de sine și fată de alții
- Judecată negativă fața de sine
Legile Universale și cum te pot ajuta
1. Legea Polarităţii conţine următoarele afirmaţii: „Totul este dublu; orice lucru are doi poli; totul are două extreme; asemănătorul şi neasemănătorul au aceeaşi semnificaţie; polii opuşi au o natură identică, însă de grade diferite; extremele se ating; toate adevărurile nu sunt decât semiadevăruri; toate paradoxurile pot fi conciliate”. Practic suportul și provocarea coexista în aceeași măsură, în orice context, în orice moment, le avem pe ambele, dacă cineva mă critica alt cineva ma susține.
Etichetele de negativ sau pozitiv asupra lucrurilor, le punem noi, le de fapt sunt neutre, orice situație are și avantaje și dezavantaje, are și ”+” și ”-”. De exemplu: faptul că am rămas fără loc de munca, mi-am pierdut afacerea, am pierdut bani, investiții etc., este un lucru neutru, noi îl percepem ca find negativ. În acela-și timp în mintea mea apare cum ar trebui sa fie, o variantă preponderent pozitivă. Dacă nu pierdea X acum aveam Y.
Ca să poți aduce cei doi poli la mijloc adresează întrebări. Descoperă care sunt beneficiile cele mai mari, în raport cu valorile mele cele mai înalte, că mi-am pierdut locul de munca, afacerea, investiția etc. Găsește beneficii, până vezi ca situația în care ești are și avantaje și beneficii. Adu varianta pozitivă din mintea ta, tot prin întrebări la mijloc, caută partea negativă a variantei tale ideale. Legea dualității spune că ambele variante au dejavantaje și avantaje.
Respectând legea dualității, această lege iți aduce creștere personala și creșterea business-ului. Nu acționa pană nu vezi beneficiile și dezavantajele în mod egal pentru o situație. Dacă acționezi din teama nu acționezi strategic, echilibrează orice idee geniala sau salvatoare pe care o ai. Cauta în orice situație opusul, până cele doua forte sunt egale. Legea gravitatiei sau a atractiei
2. Legea gravitației sau a atracției
Legea atracției arata modul cum cream lucruri, evenimente și cum atragem oameni în viețile noastre. Gândurile noastre, sentimentele, cuvintele și acțiunile produc energii care în schimb atrag energii asemănătoare. Energiile negative atrag consecințe negative, iar energiile pozitive atrag energii pozitive.
Ordinea mai mare atrage și grupează în jur nivele inferioare de ordine. Poți sa materializezi pana în limita în care ai ordine. Legea gravitației sau a atracției are efecte în plan socio-politic, socio-profesional, ești atras de persoanele care au ordine mai mare în lucrurile care sunt importante pentru tine. Atragi persoane care au ordine mai mica decât tine. La nivel de companie vizionarul are ordine în direcție, managerul are ordine în resurse. Vezi cum se aplica în cadrul companiei legea gravitației în webimar.
3. Legea transparentei și a reflexiei.
Tot ce vezi în ceilalți ai și tu în tine. Tot ce vezi pozitiv sau negativ la ceilalți ai și tu, dacă acum ai o judecata negativa despre ceva sau cineva, înseamna că ai și tu acel ceva în tine. Alege o trăsătură pe care o persoana care te supăra acum o are. Unde și în ce forma ai și tu aceeași trăsătura? În raport cu criza, alege o trăsătură a acesteia, ce iți face criza? Unde și în ce formă ai aceeași trăsătura?
Fii conștient ca tu ai creat acesta situație de criza și ai avut de câștigat din ea, a fast în tine înainte de a fi înaintea ta. Când judeci pe cineva, pune-ți întrebarea unde ai făcut și tu acela-și lucru. Găsește persoana care are trăsături care, crezi tu ca te ajuta sa iei decizii în timp de criza și vezi unde și în ce forma le ai și tu.