Acum, când totul în jurul nostru este din ce în ce mai agitat, și prioritățile noastre s-au schimbat, valorile noastre sunt altele și întreaga noastră viață pare să aibă un nou curs, fie că îl simțim în mod direct fie că nu. Comportamentele de auto-sabotaj sunt adesea adânc înrădăcinate și greu de recunoscut. Și după ce le recunoști, poate fi cu greu de rezolvat. Dar totuși, fii conștient că, recunoscând aceste comportamente, ai făcut primul pas către schimbarea lor. Și nu trebuie să treci peste această etapă singur/singură. Nu evita să apelezi la sprijin profesional sau la prieteni și persoane dragi, la studii, cercetări și cursuri care te pot ajuta să depășești această etapă.
Ce vei descoperi în acest articol?
- Ce este autosabotarea
- Cum să îți dai seama că te autosabotezi
- Cum să depășești această etapă din viața ta
Ce este autosabotarea?
Autosabotarea este atunci and vrei ceva dar gândurile și faptele tale spun altceva.
Ne distrugem propriile șanse la succes. De obicei o facem când suntem aproape să îl obținem. Nu reușim să ne vedem adevăratul potențial. Ignoram vocea interioara, intuiția. Știm ca o cale este greșita si totuși o urmam. Știm ca avem o relație toxica si cu toate astea stam in ea.
Știm că putem face mai bine și alegem să nu o facem. Răspundem la toate distragerile. Ne gândim că putem fi magnifici și cu toate astea rămânem în mediocritate. Vrem să creștem, să devenim cea mai bună versiune a neastră, să ne potențăm resursele proprii și să ne descoperim noi talente. Simțim că modul nostru de a trăi și job-ul nostru ne stoarce de fiecare picătura de energie...dar totuși....alegem să nu schimbăm nimic. Ce trebuie să faci? Să crești, să descoperi elementele care te țin în loc și să îți potențezi resursele proprii. Vezi ce soluție poți accesa aici.
Ne lăsam consumați de stres si griji. Ne comparam mereu cu alții și ne simțim nesemnificativi, în loc să ne simțim inspirați și motivați de succesul altora.Facem toate astea, apoi negam și ne întrebam de ce alții reușesc și noi nu?
Cum să îți dai seama că te autosabotezi
Te poți sabota în mai multe feluri. Unele sunt evidente, dar altele sunt ceva mai greu de recunoscut. De regulă acest comportament are rădăcini adânci în trecutul nostru. Poate în aumite situații aceste comportamente au reprezentat un mod sau un proces prin care ai putut depăși situații critice, dar repetitivitatea lor în timp împiedică potențarea resurselor tale, atingerea obiectivelor și creșterea ta.
1. Dai vina pe ceilalți atunci când lucrurile merg prost
Uneori, lucrurile rele se întâmplă fără ca cineva să fie de vină. Sigur că unele situații problemă ar putea fi vina altcuiva, dar nu este întotdeauna cazul. Dacă ai tendința de a găsi greșeală în altă parte ori de câte ori te confrunți cu dificultăți, poate merita să arunci o privire mai atentă asupra rolului jucat în ceea ce s-a întâmplat.
2. Alegi să pleci atunci când lucrurile nu merg bine
Nu este nimic greșit să pleci din locuri și situații care nu îți satisfac nevoile. Aceasta poate fi uneori cea mai bună opțiune. Dar, de multe ori, este înțelept să faci un pas înapoi și să te întrebi mai întâi dacă ai depus suficient efort pentru soluționarea situației sau pentru rezolvarea acesteia. Poate simți că nu te potrivești în nici un mediu de business, sau poate nu poți să rămâi la vreun loc de muncă prea mult timp. Poate ai plecat de la un loc de muncă pentru că supraveghetorul tău te-a tratat pe nedrept, ai plecat de la următorul loc de muncă din cauza suprasolicitării sau ți-ai părăsit următoarea slujbă din cauza colegilor toxici și așa mai departe. Acestea sunt motive valide, dar un astfel de model poate ascunde ceva mai mult. Îndoielile cu privire la propria ta capacitate de a reuși sau de a ține un job constant te-ar putea determina să faci lucruri care îți perturbă performanța sau te împiedică să progresezi la locul actual de muncă.
3. Procrastinare - O adevarată problemă.
Te simțit vreodată blocat sau blocată atunci când te confrunți cu o sarcină importantă? Sau nu ești departe de asta? Te-ai pregătit, ai făcut toate cercetările, te-ai făcut confortabil în scaunul de birou și totuși......nu poți începe. Motivația ta a dispărut, așa că evitați sarcina, suplimentând cu alte sarcini minimale....curățând frigiderul, organizându-vă sertarele...cureți bucătăria...începi un film...etc.
Procrastinarea se poate întâmpla fără niciun motiv, dar de obicei are o cauză de bază, cum ar fi:
- te simți copleșit de ceea ce trebuie să faci;
- ai probleme de gestionare a timpului;
- te îndoiești de abilitățile și aptitudinile tale;
4. Te demoralizezi singur
Oamenii stabilesc adesea standarde mult mai ridicate pentru ei înșiși decât pentru ceilalți. Când nu respectați aceste standarde, îți poți da un feedback destul de dur:
- „Nu pot face nimic corect.”
- "Nu o voi face, deci de ce să mă deranjez?"
- „Uau, chiar am încurcat. Sunt îngrozitor la asta. ”
Demoralizarea poate trece în câteva minute, sau poate persista. Ore întregi, zile, luni sau ani! Este realimentată continuu şi de anumite persoane, care o au, şi o suportă greu, astfel încât abia aşteaptă să o distribuie, să o împartă cu cei din jur. Dar şi propriile tale gânduri o realimentează. Modul tău de gândire, orientat spre negativ, este cel care o poate întreţine. Aşa că acest virus are două surse, una externă, şi alta internă. Constanța ei este un semn evident de autosabotare.
Acestea sunt câteva elemente care te pot ajuta sa conștientizezi dacă, faptul că nu progresezi, că bați pasul pe loc, că nu îți atingi potențialul tău maxim, te are pe tine, gândurile și comportamentul tău la bază.
Moduri prin care poți opri autosabotarea
- Nu te mai minți singur – spune ceea ce simți, ceea ce vrei, ce nu vrei, ce te doare
- Nu te mai îndoi de tine. Și tu poți să o faci, să fii. Crede în tine cu adevărat.
- Nu iți mai frânge aripile cu fricile tale – Fericirea nu poate exista acolo unde este multa frica. Cu încrederea în tine, iți poți scoate la iveala puterile interioare și fricile vor începe să dispară.
- Nu mai crede că tu nu meriți să fii fericit sau să ai succes – Și tu o meriți. Din abundență. Indiferent ce ai făcut în viata, unde ai greșit, meriți să fii fericit.
- Nu mai cauta aprobarea celorlalți – rareori oamenii au intenții bune și nu vei face altceva decât să fii pus pe piste greșite. Singura aprobarea trebuie să fie din partea ta.
- Nu mai încerca să faci totul singur – Uneori e bine să ceri ajutorul, nu e nicio rușine. Sa ceri ajutorul e un act de curaj.
- Nu mai rata oportunitățile. – Fii recunoscător pentru ele și profită de ele. Chestia că e prea frumos sa fie adevărat – nu există.
Dacă vrei să descoperi tehnici și metode de potențare a resurselor, atunci vezi masterclass-ul cu Elena Prodan.