7 lucruri pe care să le ai în vedere când vrei să ai un discurs în fața unei audiențe, online sau offline.

7 lucruri pe care să le ai în vedere când vrei să ai un discurs în fața unei audiențe, online sau offline.

Indiferent de rolul pe care-l ai în organizație, că ești manager, executive sau owner, a trebuit, la un moment dat, în parcursul tău profesional, să creezi o prezentare. Pe măsură ce ți-ai dezvoltat abilitățile, ai reușit să urci într-o poziție care, pe lângă beneficii, aduce și o multitudine de responsabilități. Chiar dacă nu ești conștient de asta, una dintre responsabilitățile tale, din pozițiile enumerate mai sus, este să ai capacitatea de a vorbi în fața unei audiențe.

 

Pe scurt, ce vei descoperi în acest articol?

  • Sfaturi care să te ajute să-ți înțelegi mai bine rolul în companie .
  • Cum te poate ajuta pe tina ca antreprenor să vorbești în public.
  • 7 evemente de care să ții cont atunci când ții un discurs sau faci o prezentare în fața unei audiențe.
 

„Oamenilor le este mai frică de vorbitul în public decât de moarte; așa că la următoarea înmormântare la care mergeți, persoana care ține elogiul ar fi preferat, mai degrabă, să fie în sicriu” Jerry Seinfeld.

Ai un produs sau o soluție foarte bună și primești o ofertă să fii prezent la un eveniment important de business, printre care ți se prezintă și posibilitatea de a urca pe scenă și a ține o prezentare în fața unei audiențe. În acest moment ai două opțiuni: fie refuzi opțiunea de a urca pe scenă și încerci să faci networking în mod tradițional, fie ieși din zona de confort și urci pe scenă cu scopul de a pleca cu cel puțin 10 lead-uri și mult mai multe cărți de vizită.

 

Însă, cum faci să captezi atenția celor în fața cărora vorbești? Să te asculte, cu adevărat, și să fie atenți, astfel încât la finalul prezentării să te caute pentru mai multe detalii? Noi am selectat 10 lucruri la care să fii atent:

  1. Concentrează-te pe audiență

Sunt mulți antreprenori care se îngrijorează și se întreabă „cum o să arăt pe scenă? Dacă mă fac de râs?”. Se concentrează mult prea mult pe propria persoană. În schimb, ceea ce fac antreprenorii de succes atunci când sunt pe scenă sau vorbesc în fața unei audiențe online este să se concentreze pe audiență „Ce vreau să gândească audiența la finalul prezentării?” sau „Ce vreau ca audiența mea să simtă?”.

Astfel, și tu ar trebui să te concentrezi pe a trimite un anumit mesaj către audiență, și ce vrei ca aceștia să simtă și să creadă.

  1. Captivează atenția

Cea mai rară comoditate în lumea business-ului este atenția. Dacă ești un speaker plictisitor audiența va începe să-și verifice emailurile sau să stea pe telefon. Ca să ții atenția audienței asupra ta trebuie să îi captivezi.

O metodă simplă prin care poți să captivezi atenția este să apelezi la emoția audienței: pune întrebări, spune povești sau folosește un video. Cu cât prezentarea ta este mai captivantă, cu atât audiența ta va fi mai atentă la ceea ce spui.

  1. Fii simplu

Cu siguranță, de-a lungul experienței tale profesionale, ai auzit speakeri folosind cuvinte „mari” ca să pară mai profesioniști și că stăpânesc foarte bine domeniul pe care-l reprezintă. Ei bine, aceste cuvinte, sunt, de fapt, inutile. Exact, inutile.

Antreprenorii de succes nu au nevoie să-și demonstreze succesul prin cuvinte mari. Ei folosesc cuvinte simple pe care toată lumea le înțelege, chiar și cu un copil de 10 ani.

  1. Folosește-te de povești

Poveștile sunt extrem de puternice apelează la emoțiile audienței. Atunci când reușești captivezi audiența prin emoții, ea va reacționa prin atenție și va simți un impuls de a acționa – cum ar fi să-ți caute website-ul companiei, sau să te caute după prezentare pentru mai multe detalii, ceea ce se traduce în lead-uri.

De altfel, poveștile sunt ceea ce te vor diferenția. Cele mai bune povești sunt din experiența personală deoarece tu le știi cel mai bine și nimeni nu te poate contesta.

  1. Folosește slide-uri care să atragă vizual

Antreprenorii care folosesc bullet point-uri în slide-urile de prezentare fac audiența să gândească „Încă o prezentare plictistoare”.

Antreprenorii de succes folosesc slide-urile de prezentare diferit – folosesc câte o imagine care să reprezinte ideea de ansamblu pe fiecare slide în parte. O abordare simplă, dar care va face audiența să fie atentă la tine, și nu la un powerpoint.

  1. Nu te opri din învățat

Antreprenorii de top sunt conștienți că nu te poți opri din învățat, dacă vrei să fii în top. Chiar și cei mai buni speakeri rămân la curent cu ultimele trenduri și topicuri. Chiar și un TED talk, dacă te-a învățat ceva, este un mod prin care îți poți îmbunătăți prezentările în fața unei audiențe.

  1. Cunoaște audiența

Cere lista cu cei care vor participa la eveniment dinainte. Caută persoanele și companiile care ți se par familiare. Sunt companii reprezentate care cumpără servicii sau produse de la competiția ta?

 

Foarte important - Coaching - Pentru a ajunge să fii cu adevărat performant, ai nevoie de un coach. Chiar și Tony Robbins are un coach. Tu de ce nu ai, încă?

Aceste sfaturi au menirea să te ajute să-ți înțelegi mai bine rolul pe care-l ai în companie și faptul că, printr-o prezentare făcută corect, fiecare eveniment poate să fie un real succes pentru tine și business-ul tău. Cu toate acestea, scopul acestui articol este unul introductiv.

 
webinar

Pentru a afla cum poți să aplici aceste aspecte asupra ta, și cum poți să-ți creionezi un discurs cu adevărat puternic și care să te propulseze în ochii audienței, atunci îți recomandăm să urmărești webinarul cu Andrei Dunuță.

În acest webinar vom discuta despre ce înseamnă un discurs, cum îl poți adapta online, despre un concurs de public speaking, care este ideal pentru antreprenorii și managerii care își doresc să-și exerseze skill-urile de public speaking pentru momentul când o să ne vedem, din nou, la evenimentele Business Days.

Vezi mai multe articole din categoria: Dezvoltare Personala