Guvernul a modificat modelul declarației pe propria răspundere

Guvernul a modificat modelul declarației pe propria răspundere

Declaratia pe propria raspundere pentru a iesi din casa a fost modificata. Acum aceasta are un format mai simplu si poate fi editata mai usor, fara a fi nevoiti sa apelam la servicii oferite de entitati private. În România circulația a fost restrânsă pentru a preveni pandemia de coronavirus , atunci când părăsesc domiciliul, românii trebuie aibă în posesia lor o declarația pe propria răspundere sau o adeverință de la angajator

 

Declaratia pe propria raspundere a fost modificata si are un format nou, mult mai simplu. In plus, aceasta poate fi editata direct in format .PDF pentru a nu mai fi nevoie de imprimare sau trecerea datelor personale printr-un filtru pus la dispozitie de entitati private. Acest lucru a fost pregatit pentru ca mai multe variante de generare a documentelor pastrau datele personale sensibile ale celor care foloseau respectivele platforme.

Totodata, a fost modificata si adeverinta de la angajator prin care se stabileste necesitatea de a merge la locul de munca.

 

Nu uitati! Atat declaratia pe propria raspundere, cat si adeverinta de la angajator pot fi completate olograf ("de mana"). Guvernul Romaniei a anuntat joi ca ambele acte pot fi completate si fara a fi nevoie de un pc, atat timp cat se respecta formatul original. 

Puteti descarca documentele aici

 

Declaratia pe propria raspundere pentru a iesi din casa in varianta modificata trebuie sa contina semnatura persoanei pentru care a fost realizata. Daca aceasta este prezentata de pe un telefon sau o tableta, conform Ordonantei Militare nr. 3/2020, atunci va fi nevoie ca in poza sa se vada semnatura in clar.

Atentie! Semnatura este necesara pe declaratia pe propria raspundere. Politia va poate amenda in lipsa ei. Acest lucru este valabil si pentru adeverinta. Ea trebuie sa contina neaparat o forma de autentificare a angajatorului.

In cazul adeverintei eliberate de angajator trebuie sa fie disponibila autentificarea firmei/institutiei. Acest lucru poate fi facut prin stampila sau semnatura directorului unitatii sau a reprezentantului legal. 

Pentru ambele documente este necesara si cartea de identitate. Politistii le pot fotografia pentru a le verifica veridicitatea si aplica eventuale contraventii sau deschide investigatii penale.

"Precizam faptul ca orice alte initiative de a dezvolta platforme electronice folosite pentru completarea declaratiilor pe proprie raspundere/adeverinte de angajator NU beneficiaza de acordul autoritatilor guvernamentale si nu se realizeaza in colaborare cu acestea", a mai adaugat Guvernul Romaniei.

 

 

Articol scris de Florin Amariei

Preluat de pe site-ul e-juridic

Vezi mai multe articole din categoria: Celula de criza BD
Articolul anterior
Articolul urmator