Eroii moderni se nasc din focul culturilor organizaţionale perfomante

Eroii moderni se nasc din focul culturilor organizaţionale perfomante

"Haideţi toţi aici, în cerc, băieţi! Sunteţi pregătiţi? Sunteţi pregătiţi, da? Ştiţi ce se intâmplă azi după meci? Băieţi, gânditi-vă la tot ce aţi trăit până acum, toate emoţiile pe care le-aţi trăit, tot ce-aţi trăit singuri, cu galeriile voastre.Totul v-a adus în momentul ăsta, în cel mai important punct al  carierei voastre! În meciul ăsta, trebuie să murim pe teren! Mie nu mi-e frică, pentru că vă am pe voi în faţa mea şi am o ţară întreagă în spatele meu, care ne susţine.”

Băiatul cu echipament de portar vorbeşte răspicat în faţa unor coechipieri care, efectiv, simt că acum, aici, este momentul pentru  care trebuie să dea totul. El este Ionuţ Radu, este liderul celei mai  frumoase echipe de fotbal a României din ultimii 10 ani – Under 21 –  şi poate fi oricând o lecţie vie de mindset. E oare de mirare că  aceşti tineri au avut în teren acea determinare incredibilă pe care nu  o mai văzusem de acum de ani, când lider era Hagi? Senior. Alt motivator. Inconştient, Ionuţ Radu provoacă un arc peste timp. Elon Musk. Vizionarul. Creaţia sa, Space X, şi-a ales cel mai temerar  vis posibil în spaţiu – să ajungă pe Marte. Un upgrade motivaţional  care a făcut diferenţa faţă de orice plan posibil în această lume.

Elon Musk a fost însă la o secundă de eşec şi Chris Anderson, Head of  TED, povesteşte momentul. Primele două încercări de lansare a rachetelor au fost, în egală  măsură, două eşecuri care prevesteau încheierea viselor lui Musk. Cine  putea crede că se poate merge mai departe? Musk, cu o furie nedisimulată, îşi adună oastea şi vocea sa tună:  „V-am adunat să vă spun doar atât. Nu am renunţ niciodată. Şi am spus  – NICIODATĂ”

Oamenii s-au întors la lucru cu o frenezie nebănuită. Cultura echipelor performante se poate traduce în celebra  frază-definiţie a lui Steve Jobs – „Apple este tehnologie căsătorită  cu arte liberale.” Întrepătrunderea, în cel mai pur stil yin-yiang, a standardelor tehnice, a rezultatelor filtrate prin indicatori, cu inteligenţa emoţională, cu schimbările de mentalitate, fac cu adevărat  diferenţa. Identificarea fiecăruia în mesajul, menirea, educaţia,  puterea ţelului comun.

Liderul nu e mai este doar un angajator, ci este un coach, un antrenor  de existenţe. Să vedem, însă, ce face diferenţa. Rezultatele nu înseamnă niciodată conformism. Cultura organizaţiei  trebuie să asigure însă mediul pentru ca noul, avangarda să se nască.  
Capacitatea unui management de încuraja noul, prin încurajarea intreprenoriatului. Încercările de a cuceri lumea prin nou nu sunt simple – vorba celebrului business angel Peter Diamandis: „dacă 99% dintre oameni se îndoiesc de tine, ori greşeşti grav, ori urmează să faci istorie” -, dar prin stimularea lor la nivel de cultură,  definirea misiunii puternice a companiei devine mai clară.
Cultura performantă a organizaţiei presupune o dozare extrem de  
înţeleaptă a ceea ce se poate numi „coopetition vs competition”. Pe scurt, nevoia de performanţă pune calitatea umană la încercare prin stimularea competiţiei în limitele, dar şi dincolo de limitele eficienţei. O bună „guvernare” face ca acest „coopetition” să fie o  
piatră solidă în armonizarea colaborării pentru succes. Ce a fost oare, pe această temă, mai adorabil, decât campania „Trăiască capra vecinului”, care stimula recunoaşterea lecţiei de viaţă, dincolo de  invidie.
Sunt multe de povestit aici – despre cultura organizaţională de coaching, cu efecte majore în îmbunătăţirea relaţiilor şi creşterealoialităţii; transferul de management transgeneraţional; brandul  personal ca asset al ascensiunii în carieră sau delegarea, ca  eficientizare a managementului -, dar toate vor avea ecou în dezbaterile care vor avea la Cluj Business Days, pe 11 iulie. Pentru că, nu-i aşa, doar cultura ne poate salva!

Vino și tu la Conferințele și Workshop-urile de la Cluj Business Days 2019! Pentru a te înscrie, este necesar să achiziționezi un tichet Professional Development, care îți va permite accesul și la conferințele de la Cluj Business Days 2019, precum și la alte workshopuri, dacă vor fi de interes pentru tine. În plus, vei primi informații care te vor ajuta să îți dezvolți afacerea, acces la prezentările și recomandările oferite de aceștia și sfaturi de la peste 100 de experți în diferite domenii - antreprenoriat, management, leadership, oameni de business care au reușit cu afacerile lor. 

Vezi mai multe articole din categoria: Business Days