Dialoguri despre viitor - 18 iunie 2019

Dialoguri despre viitor - 18 iunie 2019

Viitorul este aici, in gandurile si planurile noastre. Patru dintre cei mai vizionari lideri de opinie ai acestui deceniu s-au adunat, pe 18 iunie, in ambianta calda si propice pentru dialog de la Mindspace Business District, pentru a construi, piesa cu piesa, mijlocul ideatic de locomotie intelectuala pentru a zbura catre viitor. Cu sprijinul LeasePlan, conferinta “Dialoguri despre viitor” a adunat pareri si ipoteze vizionare despre lumea noastra, peste 20 de ani.

 

Antrenorul de genii, profesorul Florian Colceag, a oferind, intr-una dintre rarisimele sale aparitii publice la conferinte, o proba a felului in care putem vedea si desena viitorul, in constructia sa matematica revolutionara. Prin intermediul fractalilor algebrici, profesorul Colceag a desenat un posibil viitor in care salvarea urma sa vina de la adaptare, grija fata de mediu si de lume, toleranta, dialog si constructie constienta a lumii. Teoria sa a oferit insa si o premisa ingrijoratoare: introducerea in ecuatie a sintagmei “pace” nu a putut constitui nicio ipoteza pentru viitor. Calculele viitorului nu includ, ca ipoteza, pacea.

 
 

Inovatiile profesorului Colceag in materie de educatie au starnit insa o sarabanda de intrebari orientate catre calitatea invatarii, scoala versus homeschooling, sisteme anchilozate versus invatare inteligenta.

 
1
 
2
 
3
 
4
 

Bogdan Apahidean, CEO la LeasePlan, pledeaza, in fiecare aparitie publica, pentru impulsionarea schimbarii de mentalitate dinspre dorinta de proprietate catre satisfacerea nevoilor de mobilitate prin accesarea unui serviciu complet externalizat si aducerea in discutie a tendintelor legate de propulsii alternative.

In sprijinul sau au venit cateva statistici care au oferit semne incurajatoare – faptul ca numarul de masini electrice se mareste si, e limpede, sunt cele mai ofertante, daca luam in calcul intregul cost al unui vehicul. Masinile traditionale pierd teren, dar echilibrarea balantei se face, inca, intr-un ritm destul de lent.

 
 

Constientizarea, la nivelul Romaniei, este inca anevoioasa, in comparatie cu sistemele mult mai avansate ale tarilor nordice. LeasePlan pledeaza – si da propriul exemplu – pentru flote auto cu emisii nete zero pana in 2030.

E posibil? Daca ne dorim sa traim mai mult si mai sanatos, da.

 
1
 
2
 
3
 
4
 

Doctor Mihaela Stroe a venit cu o intrebare grea pentru fiecare dintre noi: “Avem oare capacitatea de a ne supravietui noua peste 20 de ani? Pentru ca suntem cei mai mari dusmani ai nostri.”

O serie de intrebari fundamentale au fost puse de distinsa invitata –“Ce pot face pentru a-mi atinge obiectivele si idealurile cat mai usor si fara sa ma epuizez?” si “Cum sa parcurg aceasta cale cu bucurie si
multumire?” -, plecand de la provocarile omului modern – schimbarile si stresul – si principalele lui nevoi pentru viitor – siguranta si claritatea in modul de actiune.

 
 

Mihaela Stroe a nuantat efectele negative care ne departeaza de acest gen de raspunsuri . Primul ar fi distractorii – toata ziua, buna ziua primim notificari care ne opresc sa ne concentram cu adevarat asupra unei teme. Dependenta de dopamina, adica de noutate – efecte care pot aduce chiar boli grave – pot fi contracarate prin asumarea unei eliminari a notificarilor de pe telefon, ceea ce Mihaela Stroe a facut cu succes si a finalizat mai multe proiecte!

Provocarea este, evident, aceea de a te concentra, pentru succes, pe un singur subiect, desi social media, sublinia dr. Stroe, are o multitudine de efecte negative care inca nu au fost afirmate in mod public. Si mai e de mirare ca rafturile de carti incep sa fie pline cu carti care parca starnesc mai mult apartanenta la o lume sociopata!

Finalmente, lipsa echilibrului emotional, depresia, tulburarile somnului, lipsa concentrarii sau burn-out-ul devin consecinte care afecteaza pe termen lung viata fiecaruia.

Exista, insa, si efecte pozitive observate in ofensiva tehnologica –invatam sa ne adaptam mai repede, sa luam decizii mai rapid, sa comunicam mai dinamic si, de ce nu, sa folosim in favoarea noastra, usurandu-ne viata, aceste dispozitive inteligente.

Mihaela Stroe a finalizat, oferind informatii-cheie despre studierea evolutiei noastre prin intermediul unor noi dispozitie din domeniul fizicii cuantice, dar a accentuat faptul ca, mai importanta decat orice, este ridicarea spirituala, de la atentia pentru material la nivelele ridicate de constiinta, pentru ca lumea nu va putea fi privita in echilibrul decat la interdependenta dintre constiinta, corp si spirit.

 
1
 
2
 
3
 
4
 

Roxana Gramada, expert in comunicare strategica, a incheiat seria prelegerilor, privind, din perspectiva copywriter-ului de conversie updatat la cele mai noi idei din domeniu, felul in care vom comunica peste doua decenii. Studiind in istorie felul in care relationam, observatia a fost ca trecem printr-o sofisticare evidenta a mesajelor.

Peste 20 de ani, spune Roxana Gramada, va conta mereu sa avem ceva de spus, mizand pe emotia care reiese din fiecare particula a corpului nostru, dar si prin felul in care vom sti sa concentram si sa rafinam mesajul.

 
 

Constientizarea, la nivelul Romaniei, este inca anevoioasa, in comparatie cu sistemele mult mai avansate ale tarilor nordice. LeasePlan pledeaza – si da propriul exemplu – pentru flote auto cu emisii nete zero pana in 2030.

E posibil? Daca ne dorim sa traim mai mult si mai sanatos, da.

 
1
 
2
 
3
 
4
 

Comunicarea, toleranta, dialogul. Nimic mai simplu.

Quod erat demonstrandum.

 
1
 
2
 
3
 
4
 
1
 
2
 
3
 
4
 
1
 
2
 
3
 
4
Vezi mai multe articole din categoria: Business Days
Articolul anterior
Articolul urmator