Content Marketing | Setează contextul și spune-ți poveștile

Content Marketing | Setează contextul și spune-ți poveștile

Unul dintre cei mai de success oameni din businessul local vorbea degajat în fața unei audiențe care îl asculta vrăjită. Părea că deține un secret al captivării publicului, că a urmat vreun antrenament special pentru a determina o sală întreagă să îi ciugulească din palmă. Îl priveam și eu fascinat. Nu făcea altceva decât să își povestească propria traiectorie în business și să lege istorioară după istorioară, fiecare cu câte un miez de unde se degaja câte o mică experiență valoroasă, iar din când în când mai făcea câteva judecîți de valoare despre drumul său, despre business, despre team, despre antreprenoriat și startup-uri.

Omul de afaceri povestea semiamuzat invlusiv despre marile naivități din parcursul său de business, pe chip îi distingeam un zâmbet care îmbina un strop de autoironie cu un strop de înțelepciune. Poate chiar și o tușă de aroganță uneori, dar o simțeam doar în acel zâmbet, și era tipul acela tolerabil de aroganță, care se naște fără a veni la pachet cu o atitudine pe măsură. Era mai curând o blândețe superioară pe care o degaja. Altfel, după 30 de ani de business pe piața din România, după ce în ultimii 10 ani compania lui s-a poziționat între primele 5 din lume și cifrele de afaceri exprimate în dolari ia pe oricine cu amețeală, omul are realmente ce oferi din această experiență.

A vorbit o oră și jumărate, apoi a mai răspuns generos la întrebări încă o oră. Nu văzusem oameni plictisiți în auditoriu. Peste 200 de oameni din public voiau să nu se mai termine această seară. Răspunsurile sale la întrebări erau la fel de ticsite cu detalii valoroase și lecții bune precum toată prezentarea. Când primea o întrebare despre un subiect pe care mie mi se părea că deja îl atinsese, el nu repeta ce a spus înainte, ci spunea povestea dintr-o perspectivă diferită.

Realizam interviuri la televiziune în acea perioadă și omul mi se părea o mină de aur. De obicei retras în firmă sau plecat peste hotare, el nu era genul de speaker, prezent în viața publică, la conferințe etc. Se simțea ca peștele în apă în fața publicului, dar nu punea foarte mult preț pe asta. Aveam să aflu mai târziu de ce: pentru că dedica timp și prioritate pentru alte pasiuni. Dar în acea seară eram sub vraja poveștii experiențelor sale. Știam precis ce anume mă fascinase: combinația aceasta dintre o experiență plină de învățăminte și deschiderea de a o împărtăși celorlalți, mixtul dintre talentul lui oratoric și succesul în business. Mai aveam și orgoliul că aș putea fi primul om de televiziune care îi ia un interviu.

Cu câteva minute înainte de a intra în studio pentru a înregistra un interviu TV cu acest om, am avut o conversație. I-am apreciat puterea discursului și am spus că nu se găsesc foarte mulți oameni care să reușească să facă o sală întreagă să fie ochi și urechi pentru două ore și jumătate. Iar ceea ce mi-a spus, mi-a părut brusc o banalitate care m-a iluminat. „Nu cred că am făcut ceva special. Vorbitul în public, la fel și o discuție cu un singur om, devin captivante în momentul în care chiar ai ceva de spus, atunci când realmente poți să îi oferi celuilalt un conținut veritabil. Cine nu are acest conținut și este solicitat să vorbească, se va concentra asupra formelor de discurs și va fabrica un conținut. Iar asta este artificial și se simte imediat.”

 

Dacă vrei să știi cum poți atragi ca un magnet clienții nu doar cu produsele sau serviciile tale, dacă vrei să ajungi să scalezi, atunci ai nevoie de content marketing. Fii autentic atunci când trebuie fără să încerci să vinzi direct, fii inovativ fără a vorbi despre oferta de business.

            Cum poți să te consolidezi pe piață setând tu conținutul și poveștile pe marginea produselor tale sau a businessului pe care îl dezvolți – despre asta vom discuta în cadrul Workshopului „Content Marketing” de la Cluj Business Days 2019, unde te invit să participi. Pregătește și câteva întrebări: speakerii noștri – Liviana Tane, Cristian China-Birta, Elena badea, Tedy Necula și Roxana Grămadă – vor veni cu informații valoroase, cu studii de caz și situatii concrete din experiența lor și vor raspunde întrebărilor tale.

Vino și tu la Conferințele și Workshop-urile de la Cluj Business Days 2019! Pentru a te înscrie, este necesar să achiziționezi un tichet Professional Development, care îți va permite accesul și la conferințele de la Cluj Business Days 2019, precum și la alte workshopuri, dacă vor fi de interes pentru tine. În plus, vei primi informații care te vor ajuta să îți dezvolți afacerea, acces la prezentările și recomandările oferite de aceștia și sfaturi de la peste 100 de experți în diferite domenii - antreprenoriat, management, leadership, oameni de business care au reușit cu afacerile lor. 

Vezi mai multe articole din categoria: Business Days