Tehnologia schimbă viețile tuturor, iar majoritatea oamenilor merg spre marile orașe, pentru că acestea sunt cele care generează veniturile cele mai mari și atrag companiile.
Studiile arată că până în 2040 peste 60% din PIB-ul mondial va fi generat de marile orașe, care vor aduna peste 80% din populația mondială. Evoluția tehnologică va aduce și evoluție în rândul companiilor iar viitorul își face deja simțită prezența: marile companii din Asia și Statele Unite folosesc deja roboți pentru a face mai eficient munca ce era făcută până acum de oameni, marile companii au început să recruteze cu ajutorul Inteligenței Artificiale, iar oamenii de business au început să folosească din ce în ce mai des termeni precum Big Data, Internet of Things, AI în planurile de viitor ale business-urilor lor.
Conferința a început întrebarea adresată publicului: Care credeți că sunt tehnologiile care vă vor impacta cel mai mult afacerea în următorii ani?
În prima conferință Cluj Business Days am avut invitați, 9 speakeri pregatiti sa raspunda la intrebarea Care sunt tehnologiile care remodeleaza societatea si cum ne vor schimba ele viata?
Cei 9 speakeri au fost: CRISTIAN CHINA-BIRTA, ALEXANDRA LUCESCU, DEMIS GHINDEANU, STEPHEN WRIGHT, MARIUS GHENEA, BOGDAN APAHIDEAN, ALEXANDRA CERNIAN, PETRE NICOLAE si BIANCA GRIP.
CRISTIAN CHINA-BIRTA - La ce să fim atenți în adoptarea tehnologiei în afacerile noastre?
Primul speaker care a dat startul acestei conferinte a fost CRISTIAN CHINA-BIRTA.
Scrie de peste 10 ani pe blogul sau cristianchinabirta.ro. A publicat peste 13.000 de articole în acest timp. A organizat în cei 10 ani de activitate peste 300 de campanii cu şi pentru bloggeri. În acelaşi timp, a participat că blogger la peste 200 de campanii.
A ţinut peste 100 de cursuri de social media la solicitarea companiilor şi agenţiilor, fiind speaker la mai mult de 100 de evenimente în care subiectul principal a fost social media şi comunicarea digitală. Din 2013 conduce agenţia de social media Kooperativa 2.0, specializată în acţiuni care implică bloggerii, cu peste 400 de campanii organizate.
Cristian CHINA-BIRTA a subliniat importanta tehnologiei in afacerile noastre si cat de benefice pot fi. Dar ne-a sugerat sa fim atenti la nivelului dopaminei, unul dintre principalii neurotransmitatori de la nivelul sistemului nervos, o substanta care transmite informatiile intre neuronii creierului nostru, sa fim atenti la nivelul acesteia si la dependenta pe care aceasta o poate crea.
Am aflat de la Cristian ca peste 53% din populatie acceseaza tehnologia, in special social media imediat dupa ce se trezesc! Asadar atentie la ce ne spun cifrele!
2. ALEXANDRA LUCESCU – Tehnologii care remodelează societatea
Alexandra Lucescu este Director Comercial al SoftOne Romania, hub-ul de dezvoltare al unuia dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii software ERP, CRM şi aplicaţii Web & Mobile din Europa de Sud-Est.
Cu o experienta de peste 10 ani in zona de comunicare, marketing si vanzari, in special in industria de IT software, Alexandra jongleaza cu departamentul Comercial al companiei de mai bine de 2 ani, de unde a reusit sa aduca antreprenorilor si companiilor din Romania o perspectiva revolutionara in ceea ce priveste automatizarea proceselor de business.
A prezentat cateva beneficii de a folosi ERP-ul, cum ar fi:
- Procese de business simplificate
- Informatii in timp real
- Profit
Rezultatele folosirii ERP-ului se vad in doar 13-18 luni, iar IMM-urile isi doresc de la furnizorul de software Simplificare, iar asta de multe ori inseamna consultanta, o mai buna colaborare dintre client si furnizor conduce la crearea unui soft cu adevarat functional si conform necesitatilor pietei.
3.DEMIS GHINDEANU - Cum schimbă tehnologia business-urile noastre
Al treilea speaker a fost Demis Ghindeanu, CEO-ul si Co-fondator-ul companiei Pony Car Sharing, prima si cea mai mare companie de car sharing din Romania, infiintata la Cluj in anul 2015. Din anul 2017 Pony s-a lansat in Bucuresti si in 2018 in Alba Iulia. In prezent PONY are o flota de peste 160 de masini conduse de o comunitate de peste 20.000 de useri.
Demis are o experienta de peste 15 ani in Marketing si Publicitate, fiind si CEO-ul agentie de publicitate Marks.
De la Demis am aflat cum schimba tehnologia businessurile noastre si cat de important este tipul de comunicare pe care il alegem s ail folosim. Am aflat ca whatup-ul este intr-o crestere fenomenala, am aflat cat de importanta este transparenta pentru brand, pentru businessurile noastre.
Daca vrei ca oamenii sa te iubeasca devino transparent! In plus, pentru mai multa valoare, adauga comunicarea personalizata in strategia ta de business!
4.STEPHEN WRIGHT – Transitioning to a circular economy
In ultimii 20 de ani Stephen J. Wright a transformat companiile cu care a lucrat în modele de afaceri de succes. El este pasionat de ideile care schimbă jocul și de modul în care acestea transformă procese, culturi și produse. Acesta este motivul pentru care ajuta organizațiile să iși schimbe modul în care ele produc valoare din interior.
După ce a lucrat timp de mai mult de zece ani în Private Equity, dl. Wright a fost CEO, COO și CIO în companii multinaționale dupa cum urmeaza: CEO al Melita Communications, unde a transformat cu succes afacerea, a adus investitii de peste 170 de milioane de euro și a lansat noua platformă de comunicații mobile.
În calitate de CEO al Fibernet, el a transformat compania dintr-o pierdere de EBITDA -5% într-o companie cu EBITDA de + 45%. Prin strategia sa de afaceri, conducerere, automatizare, procese zero touch și abilități de reanalizare, el a ajutat organizațiile să se reinventeze la un model digital și circular.
Începând cu anul 2016, domnul Wright predă leadership, inovație în afaceri și finanțare la Universitatea de Științe Aplicate din Luzern și Zürich, Elveția.
Tehnologia e peste tot. Tehnologia ne va ajuta sa zburam pe Marte, iar acum 100 de ani nu era asa de simplu… Cu toate astea poluam tot mai mult… Trebuie sa transformam reciclarea, trebuie să transformăm economia in 100% ecomomie circulara. Asadar economia circular este urmatoarea mare oportunitate care vine spre noi acum!
5.MARIUS GHENEA - 5 trenduri tehnologice majore in economia digitala
Partener in cadrul fondului de Venture Capital Catalyst Romania (3TS Capital Partners), antreprenor in serie si business-angel cu investitii de succes in Europa de Est, Marius Ghenea se afla in topul oamenilor de afaceri conform Forbes Romania.
Co-fondator al Venture Connect, o platforma de suport pentru antreprenori de tech start-up si investitori, el s-a implicat in multe activitati educationale, fiind profesor de Antreprenoriat, Inovatie si New Business Ventures in cadrul Maastricht School of Management, programul Executive MBA, de asemenea a fost co-organizator al School for Startups Romania, prima scoala de antreprenoriat din sud-estul Europei si este unul dintre fondatorii programului BusinessDrive pentru antreprenori si manageri.
Marius ne-a povestit despre cateva trenduri tehnologice majore in economia digitala: sharing economy, messaging-ul in social media, revolutia financiara, realitatea augumentata, si multe altele.
Stiati ca cele mai mari retele de cazare din lume nu detin nici o unitate de cazare?
SHARE economy despre asta este vorba, despre right sharing, car sharing, house sharing, despre sharing, adica despre a impart si a utiliza impreuna. Acesta este unul dintre trendurile majore care ia din ce in ce mai multa amploare in ultima vreme.
Messagingul devine din ce in ce mai utilizat, tot cee ace inseamna acum social media investeste in acest moment in messaging.
Apoi asistam la o revolutie financiara. Aparitia cardului Revolut, apple Pay si multe altele vor face ca marea majoritate a bancilor sa devina irelevante pana in 2030, spune Gartner.
AR vs VR (Realitatea augumentata vs realitatea virtuala). AR va fi cea care va schimba lumea, in timp ce VR va ramane la nivel de joc.
In concluzie toate aceste genereaza oportunitati importante si merita sa profitam de ele!
6.BOGDAN APAHIDEAN - Tehnologii care remodelează societatea
BOGDAN APAHIDEAN lucreaza in sectorul auto de aproape 30 de ani, ocupand diferite pozitii la importatorul Mercedes-Benz, Bosch, Porsche Romania si Porsche Finance Group. Din 2007 este directorul general al societatii LeasePlan Romania, leader mondial si local in leasing operational si managementul flotelor auto.
In ultimii 20 de ani si-a consolidat experienta in domeniul finantarilor, asigurarilor si exploatarilor autovehiculelor. Cea mai mare provocare in zona de business o considera lucrul cu oamenii, prin prisma balansarii intre empatizare/satisfacerea asteptarilor personale si nevoia de rigoare/livrat rezultate.
Bogdan ne-a vorbit despre tendinte in industria auto, benzina si SUV-urile polueaza mai mult!
Grija fata de mediu se ecprimă prin initiative locale și subventii. Există 52 modele electrice, și apar modele electrice cu 550 km autonomie. Creste numarul de masini hibride
E important cand alegem o masina, să alegem după TCO (Total Cost of Ownership) lunar!
7.ALEXANDRA CERNIAN - Care sunt cele mai importante tehnologii care influențează acum viața oamenilor?
Alexandra Cernian este lector universitar la Facultatea de Automatică și Calculatoare din București, senior consultant și trainer în digitalizare și expert evaluator în inovație IT pentru Comisia Europeana. Este doctor în Ingineria Sistemelor, pasionată de inteligența artificială și își dorește să aducă inovația și competitivitatea digitală aproape de public și de companiile din România.
Ca speaker, Alexandra și-a câștigat deja locul pe scena evenimentelor TEDx, iar timpul liber îl dedică echitației. Are experiență în domenii ca: Inteligență Artificială, Business Intelligence și Data Mining, a participat ca expert în numeroase proiecte naționale și internaționale și a derulat activități de consultanță în formare și e-Learning în companii ca SIVECO România și SOFTWIN.
În ultimii 10 ani, a coordonat proiecte de consultanță în transformarea digitală pentru companiil importante din România și facilitează sesiuni de formare și workshopuri digitale / IT în companii naționale și multinaționale.
De la Alexandra am aflat cat de importanta e comunicarea in timp real. Si cum putem face acest lucru mi usor, folosind o platforma pentru a fi la un click distanta de toate resursele. Ne-a dat exemple de cum putem comanda astfel totul online. Clientii nostril ar putea folosi o platforma prin care sa realizeze o comanda de produse, un robote preia comanda, altul o pregateste si altul o livreaza direct la sediul clientului in timpul solicitat. Un alt exemplu de comunicare in timp real se poate face cu casa smart, unde poti comunica cu senzorii de temperatura, de lumina, samd si care se pot modifica de la distanta in functie de dorimtele proprietarului astfel incat aceasta cand ajunge acasa sa fie create deja atmosfeera dorita de acesta.
Asadar tehnologiile modifica radical activitatea umana, atat la nivel professional cat si personal.
8.PETRE NICOLAE - Tehnologii care remodelează societatea
Petre Nicolae, cel de-al optulea speaker, are o expertiza de peste 20 ani in conducerea afacerilor de anvergura, ocupand pe rand, functii de executive management la trei dintre cele mai mari companii nationale si mutinationale din Romania: Coca Cola, Interbrands si European Drinks, la ultima ocupand functia de General Manager.
Este consultant in managementul afacerilor, detinand un certificat de libera practica in consultanta si expertiza in implementarea a peste 500 de proiecte in reorganizare a afacerilor, in implementarea mecanismelor de accelerare a afacerii, in implementarea managementului prin performanta si in proiecte de dezvoltare organizationala.
De asemenea, Petre Nicolae este specialist in “Resegmentare Profesionala a Executive Managerilor din Romania”, detinand o metodologie de reconstructie profesionala si personala, PRP®(People Reconstruction Process).
Petre Nicolae ne vorbit despre etapele transformarilor și progresul organizatiilor.
Modelele organizationale idetificate de Petre Nicolae sunt:
- organizatii rosii – predatori Ambra stil autoritar paternalist
- organizatii portocalii – leaderhip directiv
- organizatii verzi – orientate spre consens, leaderhip participativ
- organizatii turcoaz – stil colaborativ
9.BIANCA GRIP - Cele mai noi modele de business si job-uri (care implica folosirea noilor tehnologii, in special digital, artificial inteligence si cum ne afecteaza acestea stilul de viata)
Bianca Grip este cunoscuta in lumea de afaceri ca managerul care a dus proiectul online www.tocmai.ro din faza de start-up pana in top 3 site-uri din Romania. Momentan, in calitate de Expert Online, ajuta proiectele românești din zona de tehnologie sa cucerească piata globală împreună cu echipa sa din cadrul agenției de digital - GripADs.
Bianca Grip contribuie activ la educarea mediului de afaceri din Romania, astfel o regăsim pe scenele evenimentelor de top de business & digital, atat din Romania, cat si in Europa.
Ne-a prezentat cateva noi modele de business si cateva joburi care implic folosirea noilor tehnologii, in special digital, artificial intelligence si cum ne afecteaza acestea stilul de viata.
Cateva dintre modelele de business care functioneaza si vor functiona pe viitor cu extinderea spre oportunitati intenationale sunt: business/shop online, marketing afiliat.
Iata și câteva joburi care vor apare în viitor în marketing.