București-Ilfov rămâne cea mai puternică regiune economică

București-Ilfov rămâne cea mai puternică regiune economică

București-Ilfov rămâne cea mai puternică regiune economică din țară, însă începe să piardă teren în fața Clujului și a Timișului la capitolul investiții.

Cifra de afaceri totală a companiilor din București și Ilfov înregistrează 44% în cifra de afaceri totală a companiilor din România, în valoare de 575 miliarde de lei, valoare în scădere faţă de 2008, când Capitala genera singură peste 65% din business.

Potrivit Ziarul Financiar, dacă cifra de afaceri a companiilor din Capitală a scăzut cu 29% anul trecut faţă de 2008, în alte 11 judeţe, beneficiare ale unor investiţii de sute de milioane de euro, businessul a înregistrat cel puţin o dublare în acelaşi interval. În perioada 2008-2016 cifra de afaceri totală a companiilor din România a crescut cu 19% în lei, la 1.300 mld. lei (285 mld. euro).

Județele Argeș și Ilfov sunt județele cu cele mai mari creșteri din țară, ambele cu peste 200%: primul datorită creșterii Dacia, iar al doilea datorită dezvoltării firmelor vechi, dar și a unor investiții noi. Pe al treilea loc în ce privește dezvoltarea se plasează Aradul, care a reușit să atragă sute de milioane de euro în sectorul componentelor auto şi unde şomajul a ajuns acum la unul dintre cele mai scăzute niveluri din ţară.

Clujul și Timișul au avut și ele o dezvoltare de peste 50%, prin prisma investițiilor din ultimii ani, însă creșterea economică nu este destul de mare pentru a ajunge în fața Capitalei.

”Este extrem de complicat după 28 de ani să inversăm trendul, mai ales că pe lângă migraţia externă există şi una internă. Unul dintre răspunsurile pe care putem să le dăm acestei lipse de potenţial de creştere economică este cel al lipsei populaţiei active“, spune Octavian Jula, profesor la Facultatea de Economie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj.

Potrivit datelor de la INS, în Cluj sunt 190.000 de oameni care lucrează în companii, în condiţiile în care judeţul se află în top cinci cele mai mari ca populaţie din România. Investiţiile şi statutul de mare centru universitar au dus salariul mediu net din Cluj la 2.685 de lei în luna octombrie a anului trecut, al doilea cel mai ridicat nivel din ţară, după Bucureşti. În medie, în cele mai puternice judeţe din România, cu excepţia Capitalei, salariul mediu net în octombrie 2017 era de 2.344 de lei, aproape de media pe economie (2.392 de lei) în timp ce judeţele de la coada clasamentului(Vaslui, Teleorman, Giurgiu) aveau un venit mediu net de 1.951 de lei în aceeaşi perioadă. În Capitală, salariul mediu net a trecut de 3.000 de lei.

Vezi mai multe articole din categoria: Companii