Apple devine prima companie de tehnologie de un trilion de dolari

Apple devine prima companie de tehnologie de un trilion de dolari

Compania Apple a devenit prima companie care atinge pragul de 1 trilion de dolari, după ce acțiunile acesteia au depășit valoarea celor de la Amazon, ajungând la 207.05 dolari. Acest anunț a venit la o zi după ce compania și-a făcut public raportul financiar pentru prima parte a anului, la 42 de ani de la înființare.

Odată cu atingerea acestui prag, valoarea la bursă a gigantului condus de Tim Cook este mai mare decât economiile unor țări precum Elveția sau Turcia și cât o treime din valoarea economiei Marii Britanii. La nivel mondial mai există și alte companii despre care se spune că ar valora peste 1 trilion de dolari: PetroChina – companie de energie din China și Saudi Aramco – compania națională de petrol a Arabiei Saudite, însă aceste companii nu au fost complet listate la bursă.

Creșterea valorii acțiunilor la bursă a depășit așteptările specialiștilor de pe Wall Street, însă rezultatele financiare puternice au ajutat la întărirea poziției companiei: raportul financiar publicat în această săptpmână a arătat profituri de peste 11.5 miliarde de dolari în trei luni, ca rezultat al vânzărilor record care au ajuns valoarea de 53.3 miliarde de dolari. Rezervele de cash ale companiei au ajuns la 285 de miliarde de dolari, profitul net pentru 2017 fiind de 48.5 miliarde.

Realizările financiare ale Apple le-au depășit de departe pe cele ale Facebook, care a avut una dintre cele mai proaste săptămâni pe bursa americană, pierzând peste 12o de miliarde de dolari, precum și pe cele ale Amazon, compania despre care se spunea că va atinge prima pragul de 1 trilion de dolari.

Apple – de la faliment la vânzări record

Apple a fost fondată în 1976 de Steve Jobs, Ronald Wayne și Steve Wozniak și este creditată cu design-ul și construirea primului computer desktop din lume. În 1985, Steve Jobs a demisionat din companie, ca urmare a unor tensiuni cu directorul executiv de atunci, John Sculley, însă a revenit în 1997, după ce Apple a plătit 427 milioane de dolari pentru achiziția compania NeXT, cea care construia stații de lucru. În perioada următoare, compania a fost aproape de faliment, pierzând teren în fața companiei Microsoft, însă a recuperat în anii 90, odată cu dezvoltarea unor produse precum iMac-ul, realizat împreună cu designerul britanic John Ive. Însă decizia care a dus la creșterea fulminantă a Apple a fost cea de asumare a producerii gadgeturilor personale precum iPod-ul și iPhone-ul, în anii 2000. iPhone-ul a ajuns în timp să aducă peste 60% din vânzările anuale ale companiei, Apple continuând să investească în inovație și design pentru acest produs.

Un alt moment important în istoria companiei a fost retragerea lui Steve Jobs din conducerea companiei în 2011, ca urmare a problemelor de sănătate care au dus la moartea lui la doar câteva săptămâni distanță. În locul lui Jobs, la conducerea Apple a intrat Tim Cook, care și-a câștigat reputația de a fi pariat pe produse inovative precum Apple Watch sau AirPods, căștile fără fir care au înlocuit nevoia unei mufe pentru căști la telefoanele Apple.

Cine sunt oamenii care au lansat iPhone-ul? Descoperiți-i în clipul de mai jos:

Vezi mai multe articole din categoria: Companii
Etichete: Companii Tendinte Apple