Car-sharingul, un business cu succes exponențial

Car-sharingul, un business cu succes exponențial

O afacere care a început la Cluj, acolo unde s-a bucurat de mare succes, își face din ce în ce mai simțită prezența și în București: car-sharing-ul. Sistemul care presupune închirierea unei mașini pentru câteva ore și apoi returnarea ei către alt șofer a devenit  o prezență importantă în Capitală, datorită avantajelor sale. Cu toate acestea, românii încă sunt sceptici cu privire la închirierea de mașini, simțul proprietății fiind încă unul foarte prezent în mentalitatea colectivă.

 

Doi clujeni, pionierii car sharing-ului în România

Demis Ghindeanu și Iulian Pădurariu sunt cei doi tineri antreprenori care au pus pe picioare primul sistem de car-sharing din România. Cei doi au preluat ideea după ce au fost clienți ai acestui sistem într-o vacanță în Austria – cei doi au înființat GetPony, o companie  în care au investit inițial 100.000 de euro, ajungând acum la un milion de euro investiți, odată cu extinderea în București.

Demis Ghindeanu este expert în socio-psihologie și marketing, în timp ce Iulian Pădurariu a fost director de marketing în cadrul unor companii cunoscute precum Murfatlar sau Policolor, cei doi având experiență și în domeniul advertising-ului – ei au fost parteneri de afaceri în cadrul Trout&Partners și MARKS, pe care o dețin și astăzi și care activează în publicitate și marketing.

GetPony a debutat în noiembrie 2015 la Cluj-Napoca cu 30 de masini, 25 de Volkswagen UP si 5 Smart, iar in februarie 2016 au mai adaugat 20 de Smart flotei ajungand la 50 de masini. In 2017, la inceputul anului au mai achizitionat 30 de Mini One flota ajungand astfel la 80.

In Bucuresti serviciul GetPony a debutat in august 2017 cu 10 Mini One si 5 BMW i3.


 

 

Tu ce știi despre car sharing?

Te invităm să completezi sondajul nostru referitor la acest fenomen care se dezvoltă în România.La finalul completării acestui sondaj, vei primi 10 unități pe care le poți folosi în aplicația de car sharing GetPony.

 

 

Ce înseamnă car sharing

Car sharing-ul este un serviciu de închiriere al mașinilor pe perioade scurte de timp, care pune la dispoziția utilizatorilor un număr mare de mașini, în locuri diferite din oraș. Pentru a putea beneficia de acest serviciu, utilizatorul verifică ce mașini sunt disponibile în apropiere prin intermediul unui website sau al unei aplicații mobile, o ia și o conduce și când termină, o parchează regulamentar într-un spațiu de unde va putea fi preluată de alt utilizator.

Utilizatorul nu trebuie să plătească benzina, mentenanța sau parcarea, iar pentru a se putea înscrie, un șofer trebuie să prezinte permisul de conducere, cazier auto și un card de credit sau debit prin care utilizatorul plătește serviciul, tarifat la oră, minut sau zi.

Cardul și PIN-ul GetPony sunt în torpedoul mașinii, alături de actele autovehiculului, pentru cazul în cazul unui control. Șoferii sub 23 de ani plătesc suplimentar, la fiecare cursă, o sumă fixă de 2,5 lei – un fel de taxă a lipsei de experiență. Staționarea nu se plătește, iar dacă viteza scade sub 15 km/h, prețul pe minut se reduce la jumătate. Tariful diferă, în funcție de modelul mașinii sau durata de închiriere, iar plata se face exclusiv cu cardul. Dacă un utilizator ia mașina cu 25% (sau mai puțin) combustibil în rezervor și o alimentează, pe lângă faptul că nu îl costă nimic, primește un bonus care constă în minute gratis.

Există tipuri diferite de car sharing, care diferă în funcție de serviciile oferite în plus: unele acceptă rezervări (zipcar), altele nu (car2go); unele solicită plata unei taxe anuale în afara tarifului pe oră, altele nu.

Sistemul GetPony vine ca o alternativă la serviciul obișnuit de taxi sau la aplicațiile de transport de tip Uber: ”Pentru un leu pe minut te deplasezi singur, oriunde ai nevoie. Concuzia cea mai importantă este că acest serviciu este mult mai ieftin, pentru că nu ai de plătit taxe, nu plătești reparații, nu pui benzină, nu schimbi piese, nu faci revizii, nu schimbi cauciucuri”, explică Demis Ghindeanu.

Sistemul de car sharing este foarte popular în marile orașe ale lumii, utilizarea lui extinzându-se în peste 1000 de orașe în 27 de țări. Avantajele car sharing-ului sunt numeroase, un mare impact fiind cel asupra mediului înconjurător. Potrivit mai multor cercetări, Bucureştiul, Varşovia şi Roma sunt oraşele cu cel mai congestionat trafic din Europa. Conform unei cercetări de piață realizate de producătorul olandez de sisteme de navigaţie prin GPS TomTom arată că o călătorie de 30 de minute prin capitala României durează cu 41% mai mult decât atunci când traficul are valori normale şi cu 89% mai mult dimineaţa, când traficul rutier atinge valori maxime. La nivel global, Bucureştiul se clasează pe poziţia a opta în topul oraşelor cu cel mai congestionat trafic. Astfel, orașul este traversat de peste un milion şi jumătate de maşini pe zi, în care circulă peste 3,7 milioane de oameni, după cum arată statisticile oficiale.

Vezi mai multe articole din categoria: Antreprenoriat