Pot joaca si bucuria forma caracterul si competentele de care au nevoie copii nostri in viitor?

Pot joaca si bucuria forma caracterul si competentele de care au nevoie copii nostri in viitor?

Ce este PlaYouth și care este povestea din spatele acestui concept

PlaYouth a fost fondat din dorința de a aduce joaca și bucuria în educația copiilor. Eu și Ana suntem pasionate de educație. Înainte de acest start-up ne-am implicat în numeroase proiecte din acest domeniu. PlaYouth s-a conturat prin dragostea noastră pentru copii, nevoia comună de a prezenta atât părinților, cât și copiilor un alt mod de a învăța și a petrece timpul împreună. Punem foarte mare accent pe relația dintre părinte și copil și vom forma împreună, în scurt timp, o comunitate de educație alternativă.

De ce ați ales acest mod de dezvoltare al copiilor? Ce probleme sau nevoie rezolvă acest mod de apropiere a părinților de copii lor?

Am ales acest mod de dezvoltare ca venind în completarea modalităților tradiționale. Este important ca cei mici să experimenteze cât mai multe laturi ale lor, până ce își dau seama de ce sunt pasionați și încotro își pot direcționa energia. Fiind alături de copiii lor în toate activitățile pe care le fac, părinții devin mult mai atenți la nevoile celor mici, îi cunosc și înțeleg mai bine și îi pot sprijini pe viitor pentru a  se dezvolta împreună armonios. Nevoia principală a copiilor este să primească atenție de la părinții lor. De aceea, noi construim cât mai multe contexte, pentru ca aceștia să poată “lucra” împreună.  

Ce puteți spune de sistemul actual de educație? Ce ați schimba și cum dacă ați fi pentru 5 ani Ministrul Educației?

 Pentru că am trecut la rândul nostru prin acest sistem, atât “din bancă”, cât și “de la catedră”, ne-am dat seama că acest sistem nu încurajează foarte mult copiii să-și descopere pasiunile, să viseze, să creeze, să încerce lucruri noi sau să ia parte la activități care să îi implice și pe părinții lor. Societatea ne educă să fim individualiști și ne blochează multe dintre talentele și pasiunile noastre. Dacă am fi Ministrul Educației, am încuraja introducerea acestor ore de curs cum ar fi: teatru, bune maniere, improvizație, storytelling sau necesitatea întrebărilor. Am oferi în cadrul programului educațional spațiu pentru joacă, invțtare experențială și activități creative.

Prin ce diferă copiii de astăzi față de generațiile de acum 10 sau chiar 20 de ani?

Față de generația noastră, copiii de astăzi sunt mai tot timpul prinși de jocurile pe telefon sau tabletă, lumea virtuală devine mult mai atractivă decât cea reală. Cei mai mulți preferă să stea în casă și să se joace în acest fel, ignorând natura, interacțiunea cu alți copii, jocurile în grupuri, descoperirea lor personală. Noi, prin atelierele, cursurile și taberele părinte-copil, îi încurajăm să încerce și alte activități care îi ajută să se deschidă, să își descopere pasiunile, să creeze relații sănătoase cu ceilalți și cu familia lor. Să capete încredere în ei și să dea o valoare lucrurilor care îi înconjoară.

Ce activități organizați în proiectul PlaYouth?

PlaYouth organizează ateliere (de teatru, origami, bune, maniere..), cursuri pe aceleași teme, și cel mai mare proiect al nostru de până acum, taberele Kaleidoscopil, pentru părinți și copii (4 zile la munte, unde avem ateliere dedicate atât celor mici, cât și părinților lor, separat, dar și împreună).

Care sunt beneficiile pentru copii? Dar pentru părinți?

Beneficiile pentru copii sunt numeroase: ei au contextul de a se cunoaște mai bine, de a descoperi ce le place și șansa de întâlni și alți copii la fel de deschiși și pasionați ca ei. Noi desfășurăm atât atelierele, cât și cursurile cu un număr mic de participanți, în așa fel încât atenția trainerului să fie distribuită egal către toți și ca fiecare din ei să rămână cu ceva concret în urma fiecărei activități. Părinții aleg activitățile noastre pentru că suntem deschiși să purtăm discuții cu ei în ceea ce privește comportamentul copilului și îi încurajăm mereu să își facă timp să stea cu ei, să îi asculte și să aibă inițiativă în a le prezenta jocuri, activități ce îi vor apropia.

Spune-ne câteva cuvinte despre tabăra de vară care urmează și cum pot cei interesați să se înscrie?

Tabăra va avea loc între 3-6 septembrie, la Moieciu. Este un proiect foarte drag nouă, la care am muncit cu multă pasiune. Copiii se pot înscrie doar împreună cu cel puțin unul din părinți. Ei pot participa la atelierele pe care le-am pregătit pentru ei, teatru și improvizație, dezvoltare personală, origami sau storytelling. Fiecare copil va avea un buddy alături de el pe tot parcursul taberei, care va fi atent la toate nevoile sale. Cel mic va avea opțiunea de a participa la atelier, de a explora zona sau de a se juca board games. Părinții vor avea un atelier dedicat care îi va ajuta să descopere “Radacinile problemelor psihologice”. În plus, ei au contextul de a discuta cu trainerul nostru sau cu ceilalți părinți despre modalități de educație, aplicate pe cazul lor.

Așadar, dacă ai copii între 7 și 12 ani, fii sigur că PlaYouth este locul pentru dezvoltarea copilului tău, în relație cu tine! Iar ca să te edifici, te invităm să intrăm în conversație. Scrie-ne pe ana-maria.mindruta@playouth.ro sau intră direct pe site-ul nostru www.playouth.ro

Comunitatea Business Days poate beneficia de 10% din orice program pe baza codului BD10.


 


 

Ce planuri de viitor aveți?

Vom duce PlaYouth la nivelul următor, vom crește numărul de ateliere și cursuri, atât individuale cât și în școli, vom promova mai mult conceptul de tabere pentru părinți și copii, pentru a convinge părinții de nevoia copiilor de a-i avea prezenți în viața lor.

Ne-am propus să construim o comunitate cât mai mare de părinți și copii pasionați de educația alternativă. Ne-am propus să le oferim și spațiul în care pot găsi toate resursele creative necesare.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vezi mai multe articole din categoria: Antreprenoriat & Intraprenoriat