Istorii cu antreprenori care schimbă jocul

Istorii cu antreprenori care schimbă jocul

„Tocmai se încheiase primul trimestru al clasei a XII-a. Urmau trimestrul al doilea, apoi al treilea, fotografia de absolvent premiant în cartea de aur a liceului ... Mersul zi de zi la școală îl încurca un pic. Visa să învețe câteva luni în felul lui, să dea la facultate la București, la «matematici chioare». Își făcuse propriul plan de dezvoltare personală, dar, ca să-l împlinească, era nevoie să treacă de la zi la fără frecvență începând cu al doilea trimestru - un lucru nu tocmai onorant în epoca. Rămânea dificultatea de a găsi un motiv legitim pentru un astfel de transfer... Premiantul Talpeș a pus mâna pe un tratat de psihologie și și-a căutat în el o boală pe potrivă...“

FUNCȚIA ANTREPRENORULUI – SĂ RUPĂ CURSUL

Și ce e atât de antreprenorial, te întrebi, în această buclă de două trimestre petrecute cu ochii în cărți? Pâi cum să nu fie? Ai un curs al lucrurilor și tu îl rupi, asta înseamnă antreprenoriat.

E o bucată aleasă la întâmplare (de cine, veți întreba?) din povestea antreprenorului universal. În cartea „Cei care schimbă jocul“, recent publicată de Mona Dîrțu și Andreea Roșca - doua jurnaliste cu state vechi (aproape 20 de ani) în campul scrisului despre economie - antreprenorul se cheamă când Dragoș Petrescu, când Mihail Marcu ori Vasile Armenean, când frații Paval ori soții Talpeș, când jumatatea Dan Șucu ori treimea FAN (Felix, Adrian, Neculai). Îi cunoști, într-un fel sau altul, dacă iei prânzul la City Grill, îți faci analizele medicale la MedLife, apoi mănânci o îngheţată Betty Ice înainte să dai o fugă la Dedeman, să trimiți o comandă la FAN Courier, de la biroul Mobexpert din fața calculatorului protejat de Bitdefender.

UN ANTREPRENOR NU AȘTEAPTĂ ÎNTÂMPLAREA. DAR SE PREGĂTEȘTE PENTRU EA

Un sfat - nu citiți cartea ca să învățați modelul matematic care să vă ducă la același succes în afaceri. Mai toți cei pomeniți mai sus sunt ingineri și chiar profesori de matematică, dar nu predau niciun model. Pentru că nu există așa ceva. Ei povestesc întâmplări petrecute acum 20, 15, 10 ani, în contexte irepetabile, în piețe, poate chiar lumi unice. Important e că au fost acolo când întamplarea le-a bătut la ușă. Sau au știut să-i deschidă. Important e că au mentalitatea de antreprenori și, asta da, se poate învăța de la ei.

„Antreprenorul se naște din «a întreprinde», definit în dicționar ca «a se apuca de făcut ceva, a se angaja la ceva, a face un lucru, a efectua». Poți acționa în logica antreprenorială indiferent că lucrezi într-o companie, într-o instituție publică, într-un ONG sau vrei să faci înconjurul României pe bicicletă. Din perspectiva asta, mesajul nostru e simplu: orice-ai vrea să faci, apucă-te și fă, pur și simplu. Nu aștepta să fie întrunite toate circumstanțele favorabile unui început - s-ar putea ca asta să nu se întâmple niciodată“, spune Mona Dîrțu. Andreea Roșca întărește ideea: antreprenoriatul înseamnă, în primul rand, un fel de a gândi și nu ține de bani, clasă socială, industrie sau alte criterii de acest gen. Ideea titlului da, cred, și cheia în care poate fi citită cartea: jocul - indiferent care este el - presupune acțiune. Ne-am dori ca cei care citesc să rămână cu ideea clară că, dacă nu sunt mulțumiți cu contextul în care se află, au întotdeauna opțiunea de a construi alt joc“.

Cele dou au și ele suflet de antreprenor (nu, antreprenorii nu trebuie să fie doar de genul masculin). Andreea a condus mulți ani „Capital“, primul săptămânal economic de la noi; Mona a fost CEO-ul revistei „Business Magazin“, apărută ca alternativă la „Capital“, apoi al „Money Express“, aparută ca alternativă la „Business Magazin“. Lumea s-a schimbat. Acum, conduc diverse proiecte care au legătura cu ceea ce știu să facă cel mai bine. Și, întâlnindu-se la o cafea, s-au intebat: „Ce-ar fi…?“.

 

MESAJUL NOSTRU E SIMPLU: ORICE-AI VREA SĂ FACI, APUCĂ-TE ȘI FĂ, PUR ȘI SIMPLU. NU AȘTEPTA SĂ FIE ÎNTRUNITE TOATE CIRCUMSTANȚELE FAVORABILE UNUI ÎNCEPUT - S-AR PUTEA CA ASTA SĂ NU SE ÎNTÂMPLE NICIODATĂ.

 

 

  Articol scris de Anca Doicin, redactor Şef Business Days Magazine

 Face parte din generaţia de jurnalişti care îşi găsea subiectele pe teren.  De altfel, nici acum, Anca spune că nu reuşeşte să scrie un articol din birou, cu o singură sursă. Are peste 18 ani de experienţă de presă, preponderent în media de business, dar şi legal. A făcut şi presă de cotidian – Bursă, şi săptămânal – Capital, de revista – Money Express, dar şi on-line – Avocatură.com. În perioada în care Anca a coordonat această publicaţie, a dezvoltat şi coordonat o echipa de 13 jurnalişti din ţară, Avocatură.com fiind singură ce reuşea să treacă de graniţele Capitalei. A fost implicată în proiecte, ce, la timpul lor, erau considerate inovative, cum au fost Capital Top 300 sau Capital Top 100 companii. La finele anului trecut, a fost coordonatorul echipei ce a realizat şi publicat primul număr în limba română al revistei Intelligent Life – o franciză aparţinând grupului The Economist. Nu crede în puterea inspiraţională a motto-urilor, ci în puterea comunicării.

 

Descarcă Revista Business Days 2 ( http://bit.ly/BDMnr2 ) pentru a citi și restul articolelor.

Vezi mai multe articole din categoria: Antreprenoriat & Intraprenoriat
Articolul anterior

Quilt-ul trăsnit