
CUPRINS
-
Context
-
Cum să pivotăm de la un model de servire în locație la un model de serviciu de livrare?
-
Ce ar trebui să faceți ca proprietar de restaurant?
-
Alternative la servicii de livrare terțe.
1. CONTEXT
Înainte de orice, haideți să analizăm puțin industria. Cum s-a investit în HORECA în ultimii 10 ani și de ce, în acest moment, această industrie este una dintre cele mai afectate industrii de această criză? În primul rând e vorba de lipsa de viziune în gestionarea unor astfel de unități, fie că e vorba de un hotel, o cafenea sau un restaurant. Haideți să ne concentrăm pe restaurante. Adevărul este că restaurantele sunt înființate nu pe baza unui diferențiator în piață , ceva ce piața își dorește cu adevărat, ci pe baza unei nevoi universale - nevoia de hrană. Majoritatea investitorilor în această industrie își deschid restaurante pentru că "oamenii trebuie să mănânce" și de aici au impresia că locațiile lor se vor umple de la sine. Această lipsă de viziune se repercutează pe tot lanțul: meniurile sunt parcă copiate de la o locație la alta, personalul e angajat fără nici o perspectiva și numai pe nevoi imediate, iar comunicarea se bazează numai pe poze frumoase și, în cel mai bun caz, un text atașat pompos, care nu transmite nimic. Nu tu nevoi ale clienților, nu tu integrare în tehnologia actuală, nu tu atenție la detalii și relevanță... majoritatea unităților nici măcar nu răspund cu un "mulțumesc" atunci când primesc un review pozitiv.
1.1 Mult, bun și ieftin.
Am auzit mulți proprietari de restaurante că publicul nu vrea calitate ci vrea "mult, bun și ieftin"... Eu am învățat, fiind implicat în dezvoltarea unui restaurant de top din Iași, că lucrurile nu stau chiar așa. Oamenii nu caută numai prețuri mici, promoții, gratuități și meniul zilei, oamenii vor experiențe și lucruri bine făcute. Dar nici asta nu e suficient. Oricât de bine ai face ceva, dacă nu ai viziune, dacă nu ești în permanentă conectat la evoluția societății, a oamenilor a tehnologiei, foarte curând și un lucru bine făcut intră în obișnuit și în uitare.
1.2 Trebuie sa fii in permanenta conectat la nou, la schimbare, la evolutie, la tehnologie.
Mulțumiți cu sistemul "brick and mortar" - "Am deschis - vă așteptăm " - mulți proprietari de locații HORECA se culcă pe o ureche. În accepțiunea lor, investiția inițială ar trebui să fie de ajuns, ceva de genul: uite câți bani am băgat în restaurant, în utilaje, în personal, în publicitate... și clienții tot nu vin ?!? Ceva de genul campaniei de promovare a Australiei, doar că în sens opus... Va las aici o mostră din această campanie, să vedeți cum Australia reușea să scoată în evidență valorile brand-ului lor de țară printr-o campanie inedită și controversată, dar extrem de atractivă (tare mi-aș dori să văd și eu una măcar pe-aproape în România ):
-
O sursă de venit ar putea fi restaurantul ca atare, cu clienți care vin în locație și consumă (includ aici și evenimentele ).
-
A două sursă ar putea fi catering-ul și livrarea la domiciliu, atât de necesare în aceste momente de criză.
-
A treia sursă nu o voi dezvălui acum, o păstrez pentru un articol ulterior.🙂
2 Cum să pivotăm de la un model de servire în locație la un model de serviciu de livrare?
3. Ce ar trebui să faceți ca proprietar de restaurant?

-
Utilizați la maximum site-ul dvs. web și conturile de social media
-
Lansați anunțuri online targetate către locație
-
Comunicați procedurile de livrare/preparare a alimentelor și cele de salubritate
-
Introduceți elemente de meniu sigure pentru livrare
-
Includeți o notă de mulțumire
-
Oferiți coduri promoționale
3.1. Utilizați la maximum site-ul dvs. web și conturile de social media
3.2. Lansați anunțuri online targetate către locație
3.3. Comunicați procedurile de livrare/preparare a alimentelor și cele de salubritate

4. Alternative la servicii de livrare terțe

-
Detaliați procedurile de preluare și livrare
-
Fiți transparenti cu structura dvs. de prețuri
