Dilema unei afaceri cu canapele-extensibila sau nu?

Dilema unei afaceri cu canapele-extensibila sau nu?

„Acum 23 de ani, Dalin insemna doar tatal nostru. Astazi, suntem 300 de angajați, vindem in toata țara și suntem, auditați, al patrulea jucator național pe piața de canapele”, rezuma Dan Cotoi istoria producatorului de mobila din Reghin. Tanarul manager are un discurs foarte strans cand vorbește despre afacerea lor de familie, nu cauta sa faca marketing cu orice preț.

Și totuși, povestea e interesanta și merita extinsa. In 1992, inginerul Toma Cotoi renunța la munca la stat și incepe pe cont propriu cu producția de mic mobilier. Dalin vine de la numele celor doi fii, Dan și Calin. Din 2004, se specializeaza in producție de canapele. Intre timp, Dan și soția lui intra in afacere, ambii fiind și ingineri in industria lemnului.

Se pastreaza aceeași linie de afaceri – „mergem noi spre client și nu ne batem pe preț, conteaza calitatea”.

O abordare contra valului, cand pana și marii producatori din afara mizeaza pe segmentul economic. Reticente la inceput, magazinele preluau canapelele Dalin in regim de consignație, inainte de a face comenzi mari. Chiar și acum, Dalin lucreaza in acest stil (au un stoc de circa 1 milion de euro), mai ales ca testeaza periodic piața cu produse noi, cu design original. Dar, in ultimii 10 ani, increderea pieței a crescut considerabil și se estimeaza ca in jur de 100.000 de familii au acasa o canapea fabricata de familia Dalin.  

Clienții sunt in marea majoritate din țara, dar se pot gasi și in Ungaria, Republica Moldova, Ucraina (o piața testata in trecut, acum abandonata). Politica de ”calitate inainte de preț” poate fi una mai dificila, in sensul ca trebuie sa surprinzi mereu piața prin calitate, dar și originalitate. Aceasta inseamna nu doar sa ai o canapea extensibila (romanii prefera acest tip, contrar trendului din afara) rezistenta și cu materiale de calitate, lavabile, ci și una care sa arate o ”mana de designer”. Lucrand cu un designer cunoscut in piața, Mihai Grama, Dalin a ajuns acum la o linie inedita pentru piața de mobila – ”Ethnocentric”, mobila moderna de inspirație tradiționala, din care se disting canapelele ”Bucovina”, decorate in stil tradițional.

Concentarea pe calitate poate fi o politica dificila, dar aduce și beneficii, desigur – odata inscris  in segmentul ”peste medie”, concurența nu mai este foarte mare și nici criza nu mai bate atat de puternic. ”Noi am simțit criza doar in... reducerea ritmului anual de creștere. Daca prin 2008 eram la un ritm de 40%, astazi mergem in jurul a 15%”, spune Dan Cotoi. Astazi, vand in jurul a 6 milioane de euro pe an și au ajuns aproape la limita capacitații de producție. ”Trebuie sa luam o decizie și cantarim cu mare atenție variantele – continuam sa ne extindem sau nu?” Sunt multe variabile, dar, deocamdata, un lucru e cert – afacerea trebuie sa ramana in familie. Dar familia mai are și alte opțiuni de investiție – spre exemplu, incepe sa creasca foarte frumos linia de legumicultura, producția pentru hipermarketurile locale  realizata pe circa doua hectare de sere . Sere care sunt incalzite (de aici a venit și ideea) cu deșeurile provenite de la mobila.

Deci, da, vor continua producția de mobila, chiar daca drumul nu se anunța neaparat lin la... Dalin.

10% dintre angajații Dalin provin din randul tinerilor localnici defavorizați, cu nevoi speciale.


Articolul face parte din numarul 7 al revistei Business Days Magazine.

Business Days Magazine este un proiect editorial Business Days care are scopul de a promova cultura antreprenoriala sanatoasa in Romania.

Revista Business Days Magazine este o revista de tip glossy cu 72 de pagini, aparitie trimestriala, intr-un tiraj de 2.500 de exemplare, ce se distribuie gratuit catre participantii la evenimentele Business Days, parteneri, speakeri, potentiali parteneri, camere de comert bilaterale partenere, asociatii profesionale, scoli si universitati. Conform cercetarii efectuate revistele Business Days sunt citite de peste 90.000 de cititori.

Redactor Sef: Anca Doicin, E-mail

Vezi mai multe articole din categoria: Antreprenoriat & Intraprenoriat
Articolul anterior

Lider fara drept de apel

Articolul urmator

Din nou "în control"