9 lecții despre antreprenoriat de la un antreprenor american

9 lecții despre antreprenoriat de la un antreprenor american
Justin Zastrow este CEO al Smart Armor, o aplicație care folosește o tehnologie de wireless-locking pentru a securiza astfel informațiile și viața de zi cu zi. El a răspuns întrebării adresate de cei de la Entrepreneur.com: care sunt cele 9 lucruri pe care le-ai învățat despre antreprenoriat de când ești antreprenor? Iată sunt aceste învățăminte. 
 
1. Nu e deloc ușor să fii antreprenor. De fapt, să devii antreprenor este cel mai greu lucru pe care l-a făcut Zastrow. Cel mai dificil este să știi că trebuie să reușești să le plătești salariile oamenilor din echipa ta, că ești responsabil pentru ei. Asta este cea mai mare provocare, lună de lună. 
 
2. Jobul de antreprenor nu este un job bine plătit - Chiar dacă planul de business inițial arăta bine, de obicei planul este dificil de respectat. Este foarte important să lucrezi din greu pentru a-ți respecta planul și obiectivele financiare, însă ar fi bine să te pregatești psihic ca totul să dureze mai mult și să coste mai mult decât ai estimat inițial. 
 
3. Nimic nu merge conform planului – Zastrow spune că probabil cel mai important sfat pe care îl poate da cuiva care intră acum în lumea antreprenoriatului este ”Pregătește-te să fii nepregătit!”. Experiența a arătat că oricâte planuri, estimări, tabele și întâlniri ai avea, totul se va schimba de mai multe ori și va trebui să fii mai degrabă reactiv decât proactiv. 
 
4. Te vei certa cu partenerii de afaceri și cu membrii echipei – Nimănui nu-i place să se certe, însă când vine vorba de business, este posibil să apare certuri. În cazul în care oamenii din echipă îți sunt și prieteni, este foarte important să faci o diferențiere clară între relația de prietenie și cea profesională și să existe niște raporturi clare între voi. Și mai ales, aveți grijă să nu depășiți limitele.
 
5. Nu există program de lucru atunci când ești antreprenor – Mulți oameni cred că atunci când ești antreprenor ai un program fix, de la 9 la 17 sau 18, după caz, ca atunci când ești angajat. De fapt, programul de lucru înseamnă ”fiecare clipă cât ești treaz”, pentru că ai responsabilitatea oamenilor din echipa companiei tale.
 
6. Nu există week-end-uri libere – Apropos de program de lucru, ar fi important să știi că majoritatea antrepenorilor nu au week-end-ul liber. Oricât de exigent ai fi în legătură cu păstrarea echilibrului între viața profesională și viața de familie, nu vei rezista să nu deschizi mailul de muncă chiar dacă e duminică. 
 
7. Un antreprenor nu este chiar un șef – Zastrow mărturisește că nu e prea sexy să fii șef, pentru că de fapt șeful este cel care are în grijă taxele, salariile, este cel care trebuie să rezolve problemele cu partenerii sau clienții. Uneori, toate astea aduc multă presiune, care își pune amprenta.
 
8. Poți să fii mândru de tine - Justin Zastrow spune că a petrecut mult timp fiind umil în legătură cu ce face, însă a realizat că a fi antreprenor nu este deloc ușor. Un antreprenor poate fi mândru cu ce realizează, singur sau cu întreaga echipă, pentru că nu oricine poate face asta și să aibă și succes. 
 
9. Merită să fii antreprenor – Zastrow spune că deși a avut perioade dificile, fiecare zi de antreprenoriat a meritat. Și că a devenit dependent de adrenalina pe care o presupune viața de antreprenor, așa că nu-și vede viața desfășurându-se altfel. 
Vezi mai multe articole din categoria: Antreprenoriat